Regeringen föreslår att de förhöjningsdelar som betalas i samband med en arbetslöshetsförmån samt det förhöjda rörlighetsunderstödet ska slopas | FPAGå till innehållet
Artikel

Regeringen föreslår att de förhöjningsdelar som betalas i samband med en arbetslöshetsförmån samt det förhöjda rörlighetsunderstödet ska slopas

Publicerad 25.9.2024

Regeringen föreslår att den förhöjningsdel som betalas till en arbetslöshetsförmån för tiden med sysselsättningsfrämjande service ska slopas. Förhöjt rörlighetsunderstöd ska inte heller längre beviljas. Riksdagen förväntas godkänna ändringarna under hösten 2024 och ändringarna avses träda i kraft 1.1.2025.

En person läser en tidning

Regeringen föreslår att den förhöjningsdel som betalas till en arbetslöshetsförmån för tiden med sysselsättningsfrämjande service ska slopas.

För närvarande kan en arbetslöshetsförmån betalas till förhöjt belopp för den tid som en arbetslös deltar i sysselsättningsfrämjande service.

Arbetsmarknadsstödets, grunddagpenningens och den inkomstrelaterade dagpenningens förhöjningsdel är 5,29 euro per dag (i medeltal 111 euro per månad).

Riksdagen förväntas godkänna ändringarna i de arbetslöshetsförmåner som betalas för tid med sysselsättningsfrämjande service under hösten 2024 och ändringarna avses träda i kraft 1.1.2025.

För tid med sysselsättningsfrämjande service betalas arbetslöshetsförmåner inte längre till förhöjt belopp, om servicen börjar 1.1.2025 eller senare.

Förhöjningsdelen kan betalas ända tills den sysselsättningsfrämjande servicen avslutas, om servicen har inletts år 2024. Förhöjningsdelen kan allt som allt betalas för sammanlagt högst 200 dagar.

FPA informerar närmare om ändringarna i arbetslöshetsförmånerna när behandlingen av regeringens proposition framskrider i riksdagen.

Följ kommande förändringar i den sociala tryggheten.

Om riksdagen godkänner ändringarna börjar de gälla automatiskt. Om du deltar i sysselsättningsfrämjande service behöver du inte göra något.

Regeringen föreslår att man inte längre ska kunna få förhöjt rörlighetsunderstöd.

Rörlighetsunderstödet är avsett att ersätta en arbetslös person för de kostnader hen har för att ta emot ett arbete eller inleda utbildning när avståndet till arbetsplatsen eller platsen där utbildningen ordnas är lång eller när personen är tvungen att flytta. För närvarande kan förhöjt rörlighetsunderstöd betalas om avståndet till arbetsplatsen eller platsen där utbildningen ordnas är över 200 km.

Förhöjningsdelen till rörlighetsunderstödet är 5,29 euro per dag.

Riksdagen förväntas godkänna ändringarna i rörlighetsunderstödet under hösten 2024 och ändringarna avses träda i kraft 1.1.2025.

Förhöjt rörlighetsunderstöd kan fortsättningsvis betalas om arbetet eller utbildningen har inletts år 2024.

FPA informerar närmare om ändringarna i rörlighetsunderstödet när behandlingen av regeringens proposition framskrider i riksdagen.

Följ kommande förändringar i den sociala tryggheten.

Om riksdagen godkänner ändringarna börjar de gälla automatiskt. Om du har rörlighetsunderstöd behöver du inte göra något.

Om du har frågor om de arbetslöshetsförmåner som betalas av FPA kan du kontakta oss genom att skicka ett meddelande i MittFPA eller ringa våra servicenummer.

Du kan också ställa frågor till chattbotten på sidorna om arbetslöshet på fpa.fi. Chattbotten har utvecklats och är numera smartare och bättre än tidigare. Den hjälper till med att hitta lämpliga förmåner och står till tjänst även utanför kontorstid.

Läs mer

 

Ändringar i arbetsmarknadsstödet, rörlighetsunderstödet och arbetslöshetsförmånernas förhöjningsdel från ingången av 2025

Social- och hälsovårdsministeriet: Regeringen föreslår att förhöjningarna för aktiv tid i arbetslöshetsförmånerna ska slopas och att det partiella arbetsmarknadsstödet ska ändras

FPA: Stöd för den tid du deltar i sysselsättningsfrämjande service

FPA: Rörlighetsunderstöd

Följ här med kommande ändringar i den sociala tryggheten

Läs mer
Senast ändrad 10.12.2024