När en familjemedlem avlider måste de närstående sköta många praktiska ärenden - guiden hjälper till med snårig byråkrati | FPAGå till innehållet
Meddelande

När en familjemedlem avlider måste de närstående sköta många praktiska ärenden - guiden hjälper till med snårig byråkrati

Publicerad 30.6.2023

Guiden När en närstående avlider är avsedd att hjälpa de närstående att sköta ärenden när en familjemedlem avlider. Guiden finns på Suomi.fi och FPA har varit med och utarbetat den. FPA har varit med och utarbetat guiden. I guiden finns information bland annat om familjepensioner och andra FPA-förmåner.

En familjemedlems död är en av de tyngsta händelserna i livet. Mitt i all sorg måste man sköta ärenden på många håll, samtidigt som krafterna tryter som mest. 

Vad händer när en familjemedlem avlider? Vilka dokument behöver jag för att kunna sköta ärenden? Vart måste jag själv meddela dödsfallet? Guiden När en närstående avlider på Suomi.fi ger tydliga råd i alla de här frågorna, steg för steg.

Innehållet i guiden har sammanställts av flera myndigheter, organisationer och andra aktörer. FPA har varit med och utarbetat innehållet i guiden och guiden innehåller information om FPA-förmånerna när en familjemedlem avlider.

Både arbetspensionsanstalterna och FPA betalar familjepensioner

Närstående som kontaktar FPA funderar bland annat på hur man ska gå till väga om den avlidna familjemedlemmen har fått FPA-förmåner. 

Många undrar också varifrån och när man kan ansöka om efterlevandepension och vem som kan få den.

- Efterlevandepensionen är en del av den familjepension som betalas av både FPA och arbetspensionsanstalterna. Efterlevandepension kan betalas från båda ställena samtidigt och man kan också ansöka om den med en och samma ansökan. Alla vet inte heller att efterlevandepensionen från FPA upphör när personen fyller 65 år, säger Kaisa Seppänen, jurist på FPA.

En familjemedlems död kan också inverka på kundens egna FPA-förmåner, såsom bostadsbidrag och folkpension, när familjeförhållanden förändras.

Vem betalar begravningskostnaderna för en medellös person?

Guiden ger också råd om hur man ordnar begravning: hurdana val man ska göra när man ordnar begravning, hurdana kostnader det är fråga om och varifrån man vid behov kan få finansiellt stöd för begravningskostnaderna.

FPA får emellanåt frågan om man kan få utkomststöd för begravningskostnaderna. FPA beviljar inte utkomststöd för begravningskostnaderna, men välfärdsområdena kan bevilja begravningsbidrag i form av kompletterande utkomststöd. För uppgifter om bidrag för begravningskostnaderna kan man dessutom vända sig till exempel till arbetsgivaren, försäkringsbolagen, fackförbundet eller Statskontoret. 

Läs mer: Minneslista om din familjemedlem avlider | Privatpersoner | FPA

Guiden När en närstående avlider på Suomi.fi har producerats av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Guiden har sammanställts i samarbete med flera myndigheter och experter. I samarbetet deltog Advokatförbundet, Pensionsskyddscentralen, FPA, Kyrkostyrelsen, Lantmäteriverket, Nuoret Lesket ry, justitieministeriet, polisen, Finlands Begravningsbyråers Förbund rf, projektet Surevan kohtaaminen, Institutet för hälsa och välfärd THL, utrikesministeriet, Försäkrings- och finansrådgivningen FINE och Skatteförvaltningen.

Läs mer:

Senast ändrad 30.6.2023