Outi Antila: Den sociala tryggheten förändras men försvinner inte | FPAGå till innehållet
Artikel

Outi Antila: Den sociala tryggheten förändras men försvinner inte

Kelan pääjohtaja Outi Antila

Text: Ruut Tolonen | Bild: Keksi Agency | Publicerad 24.3.2025

Vi behöver inte vara oroliga för den sociala trygghetens framtid ens i kristider, säger FPA:s generaldirektör Outi Antila som lämnar sitt uppdrag i vår. I många avseenden går utvecklingen mot det bättre då det blir enklare att ansöka om förmåner och samarbetet mellan myndigheter blir tätare.

FPA:s generaldirektör Outi Antila går i pension i maj 2025. Då Antila för drygt fem år sedan inledde sitt uppdrag vid FPA hade hon i flera årtionden arbetat med uppgifter som anknyter till social trygghet, såväl vid olika intresseorganisationer och besvärsnämnder som vid social- och hälsovårdsministeriet.

Vid FPA såg Antila fram emot att sätta sig in särskilt i verkställandet av den sociala tryggheten.

– Eftersom jag hade varit medlem i FPA:s styrelse visste jag redan då jag började att FPA är en kompetent och sakkunnig organisation. Jag har inte behövt bli besviken. Något som under åren har blivit allt klarare, och som inte nödvändigtvis syns för utomstående, är i hur hög grad arbetet vid FPA sker med sikte på framtiden, säger Antila.

FPA:s kristålighet sattes på prov under den nya generaldirektörens första månader då coronapandemin bröt ut vårvintern 2020. Utbetalningen av coronarelaterade förmåner krävde nya lagar, och FPA deltog aktivt i beredningen av dem. Förmånerna skulle också verkställas inom några veckor.

– Lyckligtvis fungerade beslutssystemen som de skulle, så vi klarade av uppdraget. Under den här perioden fanns det dock inte så mycket tid att tänka på att utveckla FPA. Sedan dess har utvecklingsarbetet tagit stora kliv framåt. Verksamheten bygger på en dynamisk strategi och en framtidsbild har skissats upp utifrån olika fenomen och förutspådda trender. I centrum för allt står kundupplevelsen.

De lärdomar som pandemin gett har varit till nytta. Det dagliga arbetet vid FPA har också påverkats av det anfallskrig som Ryssland inledde mot Ukraina i februari 2022 samt av den energikris och inflation som kriget medförde. Det har behövts ny lagstiftning, nya stödformer och förmåga att möta nya kundgrupper.

FPA har fokuserat på försörjningstrygghet och förberett sig på olika framtida utmaningar genom att satsa på till exempel cybersäkerhet.

– Medborgarna kan lita på att vi har tänkt på allt, även om något mycket allvarligt skulle inträffa, lovar Antila.

Den sociala tryggheten blir mer begriplig

Förutom världsläget är den egna ekonomin något som just nu oroar många finländare. Under den pågående regeringsperioden har det gjorts nedskärningar i den sociala tryggheten och villkoren för beviljande av förmåner har stramats åt.

Enligt Antila behöver man inte vara rädd för att förmånerna kommer att slopas, även om samhällets ekonomiska bärkraft inverkar på deras storlek.

– Den sociala tryggheten har under de senaste decennierna justerats i olika riktningar beroende på regeringssammansättningen. I Finland är den sociala tryggheten fortfarande på en god nivå i internationell jämförelse. För närvarande är det många som har det ekonomiskt kärvt, men å andra sidan utvecklas den sociala tryggheten mot ett mer enhetligt och begripligt allmänt stöd.

Det allmänna stöd som föreslagits av kommittén för social trygghet består till en början av arbetsmarknadsstödet och grunddagpenningen, som slås samman. Senare kan fler förmåner läggas till. Samtidigt framskrider modellen med en enda ansökan. 

–  Jag lyfte upp modellen med en enda ansökan våren 2020, och den första versionen av ansökan planeras bli klar före sommaren. Fem år är en realistisk tid för en förändring av det här slaget. Det tar sin tid innan en åtgärd tas in i regeringsprogrammet. Efter det inleds lagstiftningsarbetet och utvecklingen av datasystem, förklarar Antila.

Ur FPA:s perspektiv borde samhällets skyddsnät ändras så att grundläggande utkomststöd inte blir ett långvarigt bidrag.

–  Det finns ingen som fångar upp dem som har utkomststöd. Den här gruppen har det svårast av alla att börja studera eller ta sig ut i arbetslivet. För dem som utifrån sin livssituation får primära förmåner, såsom sjukdagpenning, rehabiliteringspenning eller arbetslöshetsförmåner, är det lättare att få de sysselsättningstjänster eller social- och hälsovårdstjänster som de behöver samt att eventuellt börja söka arbete eller få rehabilitering.

Kommittén för social trygghet söker för närvarande lösningar på den här situationen andra perioden i rad.

– FPA:s roll i den här frågan är i grunden att vi måste fortsätta tala för att kunderna utöver rätt förmåner också behöver sådana tjänster som deras situation kräver. Tjänsterna borde erbjudas och tas emot mer aktivt och vid rätt tidpunkt, säger Antila.

Tätare samarbete med andra myndigheter

FPA har en stor betydelse i finländarnas vardag. Många har en åsikt om inrättningen.

–  Om man frågar mannen på gatan kan FPA ses som byråkratins högborg där man köar med könummer. De vitsord som våra kunder gett oss rör sig ändå kring god och tillfredställande, och kunderna är huvudsakligen nöjda med vår verksamhet, berättar Antila.

Hela 83 procent av kunderna sköter redan sina FPA-ärenden digitalt. Enligt Antila har kunderna själva efterlyst digitala tjänster. Det går fortfarande att sköta ärenden också per telefon och FPA erbjuder mer service ansikte mot ansikte än någon annan myndighet.

– Servicen ändrar dock form. Vi strävar efter att avstå från våra egna serviceställen och i stället arbeta i lokaler som är gemensamma för flera myndigheter. Det är bättre att pengarna läggs på de system som används för att betjäna kunderna i stället för på lokaler.

Under de senaste åren har FPA målmedvetet utvecklat sitt partnersamarbete såväl nationellt som lokalt. Fungerande förbindelser och informationsutbyte mellan välfärdsområdena, kommunerna och andra myndigheter gör att kunderna smidigare får service och förmåner.

Generaldirektören bestämmer, men arbetet görs tillsammans

Två månader återstår av Outi Antilas period som generaldirektör. Hennes mål är att de viktigaste pågående projekten och lagreformerna ska framskrida före regeringens halvtidsöverläggning. Efter det är det dags att trappa ner och låta andra ta över.

– Under de senaste veckorna har det blivit klart att det finns saker som jag inte längre hinner ta ställning till och som inte kommer att genomföras under min tid som generaldirektör.

FPA:s fullmäktige fattar i april beslut om vem som ska bli nästa generaldirektör. Antila säger att hon med intresse väntar på beslutet. Hon vill inte ge sin efterträdare några särskilda råd.

– Varje generaldirektör måste själv få bygga upp sitt eget ledarskap. Jag tror att FPA kommer att få en bra generaldirektör.

En sak som Antila upplever att man lyckats med under hennes period är att arbetssättet i ledningsgruppen blivit mer diskuterande och samordnat. Det här är en god utgångspunkt för den som fortsätter arbetet.

– Det är fint att det finns olika människor och åsikter i ledningsgruppen. Det måste finnas utrymme för diskussion, men som ordförande har generaldirektören rollen som kapellmästare. Man måste få orkestern att bli samspelt.

Sina pensionsdagar inleder Antila med att semestra. I sommarplanerna ingår fiske och i höst blir det vildmarksliv. Efter det finns det inga spikade planer.

– Jag har hört att det är bra att delta i föreningsverksamhet, så vi får se om det ännu blir aktuellt med något uppdrag. Och så finns det ju sju barnbarn att se efter. 

 

Senast ändrad 26.3.2025