Hoidatko läheisesi Kela-asioita? | KelaSiirry sisältöön

Hoidatko läheisesi Kela-asioita? Näillä vinkeillä se sujuu

Julkaistu 29.2.2024

Jos läheisesi sairastuu, ikääntyy tai hänellä on asiointia hankaloittava vamma, hän voi tarvita apua Kela-asioiden hoitamisessa. Toisen puolesta voi asioida, mutta se vaatii valtakirjan, Suomi.fi-valtuuden tai edunvalvontavaltuutuksen.

6 vinkkiä toisen puolesta asiointiin

  1. Läheisesi voi valtuuttaa sinut valtakirjalla, joka voi koskea joko kaikkien Kela-asioiden tai vain tietyn asian hoitamista. Tällainen valtakirja ei kuitenkaan oikeuta muuttamaan toisen henkilön tilinumeroa. Siihen tarvitaan erillinen valtuutus.
  2. Valtakirjan voi tehdä vapaamuotoisena tai käyttää Kelan lomaketta Valtakirja – Etuusasioiden hoitaminen Kelassa (VAL 3). Valtakirjan voi ladata OmaKelaan viestin liitteenä. Puhelimella otettu tarkka kuva riittää. Et voi lähettää valtakirjaa läheisesi puolesta OmaKelassa, vaan hänen täytyy tehdä se itse. Toinen vaihtoehto on, että toimittaa alkuperäisen valtakirjan Kelaan postitse tai vie sen palvelupisteeseen.
  3. Valtakirjalla voit tehdä hakemuksia toisen puolesta kirjallisesti. Kirjallisen hakemuksen voit tehdä lomakkeella ja postittaa Kelaan. Jos tarvitset apua hakemuksen täyttämisessä, ota yhteyttä Kelan asiakaspalveluun.
  4. Valtuutuksen voi antaa suullisesti, mutta se koskee aina vain yhtä asiointikertaa. Jos asiakas esimerkiksi yrittää hoitaa asiaansa puhelimessa ja huomaa, ettei pystykään tekemään sitä itse, hän voi pyytää toista henkilöä hoitamaan asiaa. Kela tarkistaa aina sekä valtuuttajan että valtuutetun henkilöllisyyden.
  5. OmaKelassa toisen puolesta asiointi on osittain mahdollista. Läheisesi voi valtuuttaa sinut Suomi.fi-valtuudella, jolloin voit asioida hänen puolestaan OmaKelassa. Valtuuden nimi on Sosiaaliturvan etuusasioiden hoitaminen. Suomi.fi-valtuus koskee kaikkia Kela-asioita, eli sitä ei voi rajata vain tiettyihin asioihin.
  6. Edunvalvontavaltuutuksen voi tehdä siltä varalta, ettei tulevaisuudessa enää kykenisi hoitamaan omia asioitaan. Edunvalvontavaltuutettu voi hoitaa Kela-asioita, jos valtakirja sisältää taloudellisten asioiden hoitamisen. Lue lisää edunvalvontavaltuutuksesta Digi- ja väestötietoviraston sivuilta (dvv.fi).

    Jos läheisesi ei pysty enää lainkaan huolehtimaan asioidensa hoidosta, voi DVV määrätä hänelle edunvalvojan. Edunvalvoja on eri asia kuin edunvalvontavaltuutettu. Edunvalvoja voi asioida puhelimessa, palvelupisteessä ja kirjeellä, mutta ei OmaKelassa. Lue lisää edunvalvojasta DVV:n sivuilta.
Sivu päivitetty 29.2.2024