Suoraan sosiaaliturvasta -podcast | Tietoa Kelasta | KelaSiirry sisältöön

OmaKelassa käyttökatko 1.2. klo 7–15 Lue lisää

Suoraan sosiaaliturvasta -podcast

Sivulle on koottu Kelan julkaiseman Suoraan sosiaaliturvasta -podcastin tallenteet.

Suoraan sosiaaliturvasta -podcastissa käsitellään sosiaaliturvan kiperiä kysymyksiä. Nämä kysymykset tulevat usein esille sosiaaliturvasta käytävässä keskustelussa ja ovat haastavampia ratkaistavia kuin aluksi saattaa vaikuttaa.

Kesällä 2021 ilmestyneellä ensimmäisellä tuotantokaudella podcastin juontajana toimii Aalto-yliopiston professori ja Helsinki GSE:n Tilannehuoneen vetäjä Otto Toivanen. Keskustelijoina on vaihtuva joukko sosiaaliturvan asiantuntijoita ja vaikuttajia.

Toisen ja kolmannen tuotantokauden juontajana toimi Sosiaalivakuutuksen erikoistoimittaja Johanna Hytönen.

Osa 1: Korona ja sosiaaliturva

Miten sosiaaliturva kestää koronan aiheuttamat paineet? Kelan tutkimuspäällikkö Signe Jauhiainen, THL:n tutkimuspäällikkö Minna Kivipelto ja Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki keskustelevat koronan vaikutuksista sosiaaliturvaan. Keskustelua johdattelee Aalto-yliopiston taloustieteen professori ja Helsinki GSE:n Tilannehuoneen vetäjä Otto Toivanen.

 

Osa 2: Ken on maista kaunein?

Kelan tutkimusprofessori Hennamari Mikkola ja THL:n tutkimusprofessori Pasi Moisio analysoivat podcastissa, mitä Sosiaaliturvan kauneuskilpailu -juttusarjasta opittiin. Keskustelua johdattelee Aalto-yliopiston taloustieteen professori ja Helsinki GSE:n Tilannehuoneen vetäjä Otto Toivanen.

 

Osa 3: Sosiaaliturvan ihmiskäsitys

Kelan tutkimusprofessori Hennamari Mikkola ja Turun yliopiston professori Mikko Niemelä pohtivat, kenelle sosiaaliturvamalli ja sen palvelut on oikeastaan suunniteltu. Toimittaja-kirjailija Anu Partanen vertailee Suomen ja Yhdysvaltojen sosiaaliturvamallien ihmiskäsityksiä. Keskustelua johdattelee Aalto-yliopiston taloustieteen professori ja Helsinki GSE:n Tilannehuoneen vetäjä Otto Toivanen.

 

Osa 4: Hyvä toimeentulotuki syntyy yhteistyössä

Suuri osa toimeentulotuesta kuluu asumisen kustantamiseen. Miten asumista oikeastaan pitäisi tukea? Entä minkälaisen yhteistyön avulla toimeentulotuen hakijat saisivat myös tarvitsemansa palvelut? Keskustelijoina ovat toimeentuloturvaetuuksien osaamiskeskuksen päällikkö Pasi Pajula Kelasta, THL:n tutkimuspäällikkö Minna Kivipelto ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja Essi Eerola. Keskustelua johdattelee Aalto-yliopiston taloustieteen professori ja Helsinki GSE:n Tilannehuoneen vetäjä Otto Toivanen.

 

Osa 5: Perustulo ‒ miten perustulo rahoitettaisiin?

Perustulo on noussut koronaepidemian aikana uudestaan keskustelunaiheeksi. Mitä muutaman vuoden takaisesta Suomen perustulokokeilusta opittiin, ja helpottaisiko perustulo kriisitilanteiden hoitamista? Keskustelijoina ovat ajatushautomo Demos Helsingin vanhempi konsultti Leena Alanko, Turun yliopiston työelämäprofessori ja Suomen perustulokokeilun tieteellinen johtaja Olli Kangas sekä Kelan toimeentuloturvaetuuksien osaamiskeskuksen päällikkö Pasi Pajula. Keskustelua johdattelee Aalto-yliopiston taloustieteen professori ja Helsinki GSE:n Tilannehuoneen vetäjä Otto

 

Osa 6: Vastikkeellisuus vai vastikkeettomuus? Tuotantokauden päätöskeskustelu

Sosiaaliturvan suunnittelussa ja uudistamisessa joudutaan väistämättä ottamaan kantaa vastikkeellisuuden peruskysymyksiin. Miten vastikkeellisuus palvelisi parhaiten sosiaaliturvan käyttäjien itsenäistä toimeentuloa? Keskustelijoina ovat kauden päätösjaksossa johtava asiantuntija Marjukka Turunen Kelasta sekä Turun kaupungin muutosjohtaja Antti Parpo. Keskustelua johdattelee Aalto-yliopiston taloustieteen professori ja Helsinki GSE:n Tilannehuoneen vetäjä Otto Toivanen.

 

Osa 7: Kuuluuko asiakkaan ääni sosiaaliturvakeskustelussa?

Sosiaaliturvauudistus on nostattanut ja nostattaa yhä vilkasta keskustelua siitä, millainen olisi parhaalla mahdollisella tavalla toimiva sosiaaliturvan malli. Kuuluuko tässä keskustelussa riittävästi niiden ihmisten ääni, joita asia eniten koskettaa? Podcastissa keskustelevat sosiaali- ja terveysministeriö johtaja ja lääkintöneuvos Taina Mäntyranta, Amnestyn taloudellisten ja sosiaalisten oikeuksien asiantuntija Mariko Sato ja Kelan kehittämispäällikkö Tomi Ståhl. Kommenttipuheenvuorossa ääneen saadaan toimittaja Asta Leppä. Keskustelua johdattelee Sosiaalivakuutus.fi:n erikoistoimittaja Johanna Hytönen.

 

Osa 8: Kuinka paljon sosiaaliturvaan liittyviä palveluita voi ja pitää digitalisoida?

Digitalisaatio on helpottanut ja nopeuttanut monien palveluiden saantia, ja meistä moni asioi jo tottuneesti verkossa esimerkiksi opintotukea tai lapsilisiä hakiessaan. Asiat mutkistuvat kuitenkin helposti silloin, kun tarvitaan monenlaista apua useilta eri tahoilta. Kuinka paljon palveluntuottajalla on velvollisuus tulla asiakkaita vastaan, paljonko palveluita voi digitalisoida ja missä kaikessa pitää olla vaihtoehtoinen tapa asioida?

Podcastissa keskustelevat sosiaali- ja terveysministeriön tietohallintopäällikkö Markku Heinäsenaho, Helsingin yliopiston yliopistotutkija Laura Kemppainen sekä Kelan johtaja Nina Nissilä. Kommenttipuheenvuorossa ääneen saadaan A-klinikkasäätiön verkkopalvelupäällikkö Pirkko Hakkarainen. Keskustelua johdattelee Sosiaalivakuutus.fi:n erikoistoimittaja Johanna Hytönen.

 

Osa 9: Kuinka paljon nuorista tarvitsee olla huolissaan?

Pieni osa nuorista voi todella huonosti. Siihen vaikuttaa moni asia – jo syntyminen perheeseen, johon on kasautunut runsaasti vaikeuksia. Meneekö suurimmalla osalla suomalaisnuorista kuitenkin keskimäärin ”ihan ok”? Podcastissa keskustelevat yliopistotutkija Tuuli Hirvilammi Tampereen yliopistosta, sosiologian professori Jani Erola Turun yliopistosta sekä tutkimuspäällikkö Karoliina Koskenvuo Kelasta. Kommenttipuheenvuorossa ääneen saadaan Sanni Lehtinen, Nyyti ry:n puheenjohtaja ja Mielenterveyspoolin hankepäällikkö. Keskustelua johdattelee Sosiaalivakuutus.fi:n erikoistoimittaja Johanna Hytönen. 

 

Osa 10: Työnteon ja sosiaaliturvan yhdistäminen takkuaa – löytyykö sosiaaliturvauudistuksesta ratkaisuja?

Sosiaaliturvan ja työmahdollisuuksien yhdistäminen on nykyjärjestelmässä usein hankalaa. Toisaalta esimerkiksi asumistukea saa myös moni, joka käy työssä. Podcastissa keskustelevat Kelan osaamiskeskuksen päällikkö Pasi Pajula, sosiaali- ja terveysministeriön sosiaaliturva- ja vakuutusosaston johtaja Liisa Siika-aho ja työ- ja elinkeinoministeriön erityisasiantuntija Minna Ylikännö. Kommenttipuheenvuorossa ääneen saadaan Ihmisoikeusliiton taloudellisten ja sosiaalisten oikeuksien asiantuntija Anna Salmivaara. Keskustelua johdattelee Sosiaalivakuutus.fi-verkkomedian erikoistoimittaja Johanna Hytönen.

 

Osa 11: Sote-uudistus onnistuu yhteistyössä ja tietoa jakamalla

Uudet hyvinvointialueet aloittavat toimintansa vuodenvaihteessa. Kela ja alueet ovat jatkossa toisilleen tärkeitä yhteistyökumppaneita. Podcastissa keskustelevat kahden hyvinvointialueen yhteyshenkilönä Kelassa toimiva ratkaisukeskuksen päällikkö Timo Lundén, Siun soten työkykyohjelman projektiasiantuntija Ulla Tiainen ja Kelan lainsäädäntöjohtaja Marjukka Turunen. Kommenttipuheenvuorossa ääneen saadaan Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen yhteyshenkilö, ratkaisukeskuksen päällikkö Sari Kenttä Kelasta. Keskustelua johdattelee Sosiaalivakuutus.fi-verkkomedian erikoistoimittaja Johanna Hytönen.

 

Osa 12: Perhevapaauudistuksen toivotaan lisäävän tasa-arvoa – miten uudistus haastaa työelämän?

Perhevapaauudistukseen liittyy paljon toiveita siitä, että se lisäisi isien perhevapaiden käyttöä ja vanhemmuuden tasa-arvoa. Nyt vapaita voi jakaa entistä tasavertaisemmin, ja uudistus otti huomioon myös erilaiset perhemuodot. Podcastissa keskustelevat etuuspäällikkö Johanna Aholainen Kelasta, juristi Anna Polvenlahti metsäyhtiö UPM:stä ja erikoistutkija Anneli Miettinen Kelasta. Kommenttipuheenvuorossa ääneen saadaan Olli Kärkkäinen, johtava erityisasiantuntija valtiovarainministeriöstä. Keskustelua johdattelee Sosiaalivakuutus.fi-verkkomedian erikoistoimittaja Johanna Hytönen.

 

Suoraan sosiaaliturvasta -podcastin erikoisjakso: Kasvun rajat ja kestävä sosiaaliturva – mahdoton yhtälö?

Kela-aamussa 22.9.2022 kysyimme, kuinka sosiaaliturva voi auttaa saavuttamaan Suomen kestävän kehityksen tavoitteet. Pohdimme, onko jatkuva talouskasvu ainoa mahdollisuus nykyisenkaltaisen hyvinvointiyhteiskunnan säilyttämiseksi. Entä miten ilmastonmuutos vaikuttaa sosiaaliturvaan? Keskusteluun osallistuivat Tampereen yliopiston tutkija Tuuli Hirvilammi, SOSTEn pääekonomisti Anni Marttinen ja Kelan johtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma. Keskustelun veti Kelan johtava vastuullisuuden asiantuntija Petra Elomaa.

 

Sivu päivitetty 2.10.2024