Rehabiliteringsunderstöd | Privatpersoner | FPAGå till innehållet

Rehabiliteringspenning för unga

Rehabiliteringspenning för unga betalas ut för tid med studier eller annan arbetslivsinriktad rehabilitering.

Du kan få rehabiliteringspenning för unga om

  • du är 18–19 år (om du är född före 1.1.2009 är åldersgränsen 16 år)
  • din arbets- eller studieförmåga eller dina möjligheter att välja yrke eller arbete har försämrats på grund av en sjukdom eller funktionsnedsättning
  • du behöver särskilda stödåtgärder för att kunna studera eller delta i annan sysselsättningsfrämjande rehabilitering (t.ex. arbetsprövning eller arbetspraktik)
  • en individuell studie- och rehabiliteringsplan (KHOPS) har upprättats för dig i ditt välfärdsområde för studie- eller rehabiliteringstiden.

Studie- och rehabiliteringsplan samt läkarutlåtande

För att få rehabiliteringspenning för unga ska du ha en individuell studie- och rehabiliteringsplan som har gjorts upp i ditt välfärdsområde. Planen upprättas av en anställd inom välfärdsområdet (t.ex. socialarbetare, kurator eller hälsovårdare) tillsammans med dig och din vårdnadshavare.  Beroende på din situation kan olika sakkunniga delta i utarbetandet av planen. 

Planen ska innehålla uppgifter om möjligheterna och målen med yrkesinriktad rehabilitering. Den ska också innehålla en beskrivning av hur studierna ska ordnas och genomföras. Planen justeras och preciseras under rehabiliteringspenningsperioden. FPA följer upp hur planen genomförs.

För ansökan behövs dessutom ett läkarutlåtande B av vilket framgår hur ditt hälsotillstånd inverkar på din arbetsförmåga och ditt yrkesval.

Lämna in din studie- och rehabiliteringsplan samt läkarutlåtandet B till FPA antingen på sidan Skicka bilagor i MittFPA eller per post.

Belopp och utbetalning

Din rehabiliteringspenning uppgår till minst minimibeloppet. Rehabiliteringspenningen för unga betalas för vardagar. Som vardagar räknas måndag till lördag. Helgdagar som infaller på en vardag räknas inte som vardagar.

Du kan få rehabiliteringspenning för unga innan din rehabilitering inleds och mellan rehabiliteringsperioderna endast om det är nödvändigt för att rehabiliteringen ska framskrida och för att du ska kunna försörja dig.

Läs mer:  Rehabiliteringspenning innan rehabiliteringen inleds och mellan rehabiliteringsperioder.

Under tid i läroavtalsutbildning betalas rehabiliteringspenningen för unga till arbetsgivaren.

Om du får rehabiliteringspenning för unga och arbetar vid sidan av studierna kan dina inkomster påverka beloppet av rehabiliteringspenningen. Rehabiliteringspenning för unga betalas efter en självrisktid högst till slutet av den månad då du fyller 20 år. Om en rehabiliteringsperiod, t.ex. utbildning, pågår just då får du rehabiliteringspenning tills rehabiliteringsperioden eller utbildningen avslutas. Rehabiliteringspenning för unga är skattepliktig inkomst och beskattas på samma sätt som annan rehabiliteringspenning.

Läs mer om inkomstens inverkan på rehabiliteringspenning för unga.

FPA meddelar uppgift om utbetalt rehabiliteringspenning till inkomstregistret inom fem dagar från utbetalningsdagen.

Så här ansöker du om rehabiliteringspenning för unga

Du ansöker om rehabiliteringspenning för unga på samma sätt som om annan rehabiliteringspenning. Om din rehabilitering består av studier utreder FPA samtidigt din rätt till utbildning i form av yrkesinriktad rehabilitering.

Läs mer

Senast ändrad 7.1.2025