Så här ansöker du om finansiering
Du kan ansöka om finansiering för forsknings- eller utvecklingsverksamhet som avser rehabilitering, förebyggande av sjukdomar eller sjukförsäkring.
Finansiering kan sökas av aktörer inom den offentliga sektorn, organisationer och serviceproducenter inom rehabilitering. FPA beviljar inte privatpersoner eller enskilda firmor finansiering.
Länkar till innehållet på denna sida:
Så här ansöker du om finansiering
Temana för ansökan om finansiering 2025
Ansökningstid
Ansökningstiden för finansiering slutar 31.3.2025
Finansiering för utvecklingsverksamhet som avser rehabilitering kan sökas en gång per år. Utöver det kan FPA vid behov ordna riktade ansökningsförfaranden som gäller exempelvis sakkunnigarbete eller forskning inom rehabilitering.
Så här ansöker du om finansiering
1. Läs anvisningarna om hur man ansöker om finansiering för utvecklingsverksamhet som avser rehabilitering.
• Ansökan om finansiering från FPA för utvecklingsverksamhet enligt 12 § i FRPL, ansökningsguide på finska (pdf).
2. Bifoga följande handlingar till ansökan om finansiering (pdf):
- en projektplan
- en utvärderingsplan
- en fritt formulerad beräkning av den totala budgeten för projektet.
För att de olika funktionerna i blanketterna ska fungera felfritt behöver du den senaste versionen av programmet Adobe Reader. Programmet kan laddas ner avgiftsfritt på Adobes webbplats (get.adobe.com). Spara först den tomma blanketten på din dator eller mobila enhet. Ansökan ska inte ifyllas direkt i webbläsaren, eftersom en del av uppgifterna då kan gå förlorade
3. Skicka ansökan om finansiering med bilagor inom utsatt tid till adressen kirjaamo@kela.fi. FPA avslår ansökningar som inkommit efter utsatt tid.
4. FPA skickar beslutet per e-post.
Kriterier för beviljande
FPA kan bevilja finansiering för utvecklingsverksamhet som avser rehabilitering, om
- utvecklingsprojektet medför nytta för klienter, FPA samt för samarbetspartner
- utvecklingsverksamheten är inriktad på sådana områden inom rehabiliteringen som är viktiga ur ett samhällsperspektiv och som befinner sig i gränslandet mellan olika system
- resultaten av utvecklingsprojektet är tillgängliga för alla när projektet avslutas
- projektplanen och kostnadsberäkningen är realistiska
- projektplanen innehåller en bedömning av hur projektets resultat och de nya verksamhetsmodellerna kan omsättas i praktiken som en del av systemet för rehabiliteringstjänster (t.ex. välfärdsområden, FPA)
FPA beviljar i regel inte finansiering, om
- det redan finns tillförlitlig information om den rehabilitering som utvecklingsprojektet erbjuder vad gäller rehabiliteringens effekter och lämplighet
- någon motsvarande eller alternativ tjänst redan finns eller som bäst utvecklas inom ramen för utvecklings- eller forskningsverksamhet som finansieras av FPA eller någon annan aktör
- utvecklingsprojektet är orealistiskt (t.ex. projektet är extra dyrt, den sökande saknar kompetens eller målgruppen är liten)
- det inom projektet utvecklas en sådan produkt eller tjänst som endast är avsedd att utgöra en del av den sökandes affärsverksamhet (t.ex. ett registrerat varumärke)
- ansökan gäller finansiering av ett examensarbete
- ansökan är klart bristfällig.
Temana för ansökan om finansiering 2025
Temana för ansökan om finansiering för utvecklingsverksamhet som avser rehabilitering är följande år 2025.
- Verktyg för bedömning av behovet av yrkesinriktad rehabilitering
- Rehabiliteringsmetoder vid läs- och skrivsvårigheter
- Handledningsbesök inom krävande medicinsk rehabilitering – kartläggning av nuläget och utvecklingsbehoven
Finansiering kan sökas också för annan utvecklingsverksamhet som avser rehabilitering. FPA beviljar finansiering endast för sådana projekt där man utvecklar verktyg, metoder och modeller som kan användas i hela landet och som är tillgängliga för alla.
1. Verktyg för bedömning av behovet av yrkesinriktad rehabilitering
Det är viktigt att ingripa tidigt i försämrad arbetsförmåga hos personer med långvariga sjukdagpenningsperioder. Bedömningen av rehabiliteringsbehovet behöver bli ännu bättre när det gäller hänvisning till yrkesinriktad rehabilitering.
Läs mer: Sairauspäivärahaa pitkään saavien työkyvyn tukea pitää entisestään tehostaa (på finska, tietokayttoon.fi)
Kartlägg vilka verktyg för bedömning av behovet av yrkesinriktad rehabilitering som används i Finland och utomlands, till exempel inom arbetskraftsservicen och hälso-och sjukvården.
Utveckla och utvärdera olika verktyg för bedömning av behovet av yrkesinriktad rehabilitering och lägg fram förslag om hur dessa verktyg kunde tas i bruk så brett som möjligt för olika klientgrupper i hela landet, till exempel inom primärvården, företagshälsovården och arbetskraftsservicen.
Till målgrupperna hör exempelvis unga, arbetslösa, äldre, företagshälsovården och primärvården.
2. Rehabiliteringsmetoder vid läs- och skrivsvårigheter
I dag är läs- och skrivfärdigheter nödvändiga för att man ska klara av vardagliga aktiviteter. Att kunna läsa och skriva flytande är en förutsättning för ett åldersenligt deltagande i kommunikation, till exempel i chattgrupper och på sociala medier, och för informationssökning med digitala verktyg. Om de här färdigheterna saknas ökar risken för marginalisering.
Läs- och skrivsvårigheter identifieras numera bättre än tidigare. Rehabiliteringsbehovet har ökat, men antalet serviceproducenter som erbjuder neuropsykologisk rehabilitering motsvarar inte efterfrågan. Av dessa orsaker är det viktigt att kartlägga och utveckla rehabiliteringsmetoder som främjar läs- och skrivförmågan.
Välj någondera eller båda av följande alternativ:
- Utred och beskriv vilka rehabiliteringsmetoder som i Finland och utomlands används för att främja läs- och skrivförmågan.
- Utveckla och utvärdera olika rehabiliteringsmetoder som främjar läs- och skrivförmågan och lägg fram förslag om hur dessa metoder kunde tas i bruk så brett som möjligt för olika klientgrupper i hela landet. Utvecklingsarbetet kan handla om att ta fram en ny metod eller att utvärdera användbarheten hos befintliga metoder.
3. Handledningsbesök inom krävande medicinsk rehabilitering – kartläggning av nuläget och utvecklingsbehoven
Vid terapi som ordnas inom ramen för krävande medicinsk rehabilitering genomförs handledningen av klientens närstående i regel i samband med klientens terapi. Då får den närstående information om och övning i att handleda klienten i de färdigheter som klienten behöver i sin vardag.
Separata handledningsbesök kan beviljas för att främja klientens rehabilitering, om det är motiverat att ge den närstående handledning utan att klienten är närvarande, exempelvis med tanke på den närståendes funktion eller den valda terapimetoden (till exempel Paediatric Autism Communication Therapy / PACT, VERP). Behovet av separata handledningsbesök och antalet besök ska framgå av klientens rehabiliteringsplan.
Läs mer om handledningsbesök: Individuell terapi inom krävande medicinsk rehabilitering.
Utred hur klienternas närstående och terapeuterna ser på nyttan av handledningsbesöken inom krävande medicinsk rehabilitering och vilka behov det finns att utveckla dem.
Sök exempelvis svar på följande frågor:
- Hur planeras handledningsbesöken och hur genomförs de?
- Hur upplever klientens närstående och terapeuten sådana handledningsbesök inom krävande medicinsk rehabilitering där klienten inte är närvarande?
- Vilka teman har behandlats under handläggningsbesöken?
- Hur beaktar terapeuten individuella handledningsbehov?
- Vilka anvisningar får föräldrar och närstående för att lindra familjens belastning i vardagen och för att skapa en rehabiliterande vardag.
- Hur upplever föräldrar och närstående utbytet av information med terapeuten?
Utöver utredningen kan du utveckla arbetsmetoder för handledningsbesöken. Utvärdera metoderna och lägg fram förslag om hur de kunde tas i bruk så brett som möjligt för olika klientgrupper inom krävande medicinsk rehabilitering.