Asiakkaiden elämänlaatu ja työkyky paranivat Kelan kuntoutuksen aikana | KelaSiirry sisältöön
Tiedote

Asiakkaiden elämänlaatu ja työkyky paranivat Kelan kuntoutuksen aikana

Julkaistu 18.12.2023

Kela tarkastelee säännöllisesti, millaisia hyötyjä asiakkaat kuntoutuksesta saavat. Tuoreesta raportista ilmenee, että asiakkaiden työ- ja opiskelukyky ja elämänlaatu kohentuivat ja masennusoireet vähenivät vuonna 2021 kuntoutuksensa päättäneillä. Edellisiin vuosiin verrattuna, hyödyt kasvoivat etenkin NUOTTI-valmennukseen ja omaishoitajien kuntoutukseen osallistuneilla ja vähenivät mielenterveyskursseille osallistuneilla.

Tuoreessa Kelan kuntoutuksen hyödyn arvioinnissa kerättiin tietoa siitä, miten työ- ja toimintakyky muuttuivat ja kuntoutuksen tavoitteet toteutuivat asiakkailla, joiden kuntoutus oli päättynyt vuonna 2021. Arvioinnissa tarkastellaan 12 kuntoutuspalvelun tietoja. Niistä 11 on ollut mukana arvioinnissa myös aiemmin. Uutena ryhmänä tarkastelussa ovat sopeutumisvalmennus- ja kuntoutuskurssit, jotka eivät liity tuki- ja liikuntaelinsairauksien tai mielenterveyden diagnooseihin.

Kuntoutuspalvelujen asiakkailta kerättiin tietoa neljällä eri mittarilla kuntoutuksen alkaessa ja päättyessä. Juuri julkaistun raportin mukaan asiakkaiden työ- ja opiskelukyvyssä tapahtui suotuisia muutoksia kuntoutuksen aikana. Myös asiakkaiden elämänlaatu kohentui kaikissa palveluissa. Lisäksi kuntoutuksen aikana väheni niiden osuus, jotka kokivat masennusoireita.

Kuusi kymmenestä kuntoutukseen osallistuneesta saavutti tai ylitti asettamansa kuntoutustavoitteet. Kuntoutuspalveluiden välillä oli selviä eroja tavoitteiden saavuttamisessa ja kuntoutuksen hyötyä arvioivissa mittarituloksissa. Osassa palveluista nähdyt hyödyt olivat edellisiä vuosia suurempia, osassa taas jonkin verran pienempiä

NUOTTI-valmennukseen osallistuminen lisäsi nuorten työkykyä ja paransi elämänlaatua

NUOTTI-valmennukseen osallistuneilla nähtiin selkeitä kuntoutuksen aikaisia hyötyjä työ- ja opiskelukykyä ja elämänlaatua arvioivissa mittareissa. Seitsemän kymmenestä myös saavutti tai ylitti asettamansa kuntoutustavoitteet. Suotuisat muutokset olivat edellisvuotta suurempia, vaikka valmennukseen osallistuneita oli tarkastelussa yli viisi kertaa enemmän.

Omaishoitajilla hyödyt kasvoivat, mielenterveyskursseille osallistuneilla pienenivät

Omaishoitajien kuntoutuskursseille osallistuneilla nähtiin ensimmäistä kertaa laaja-alaisesti kuntoutuksen hyötyjä. Suotuisia muutoksia nähtiin jokaisella neljällä elämänlaadun ulottuvuudella. Mielenterveyskuntoutuskursseille osallistuneilla kuntoutuksen hyötyjä oli nähtävissä työkykyä, elämänlaatua ja masennusoireita arvioivissa mittareissa mutta suotuisat muutokset olivat edellisinä vuosina kuntoutuksena päättäneisiin verrattuna pienempiä. Nyt esimerkiksi hieman useampi kuntoutuksensa päättänyt koki lieviä masennusoireita oireettomuuden sijaan.

Julkaisu

Kelan kuntoutuksen hyödyn arviointi 2021 (Helda). Saija Karinkanta, Tuomas Reiterä. Kuntoutusta kehittämässä 38/2023.

Sivu päivitetty 15.12.2023