Ohjeita lääkäreille lääkkeen määräämisestä | Kumppanit | KelaSiirry sisältöön

Lääkkeen määrääminen

Kun määräät lääkettä, kiinnitä lääkkeen valinnassa erityistä huomiota hintaan ja hoidon kustannuksilla saavutettaviin kliinisiin vaikutuksiin. Määrää lääke ensisijaisesti kokonaisina pakkauksina tai kokonaismääränä. Kirjaa reseptiin selkeästi ajantasainen lääkkeen annostusohje.

Resepti on yleensä voimassa 2 vuotta kirjoittamispäivästä alkaen.

Kiinnitä lääkkeen valinnassa erityistä huomiota hintaan ja hoidon kustannuksilla saavutettaviin kliinisiin vaikutuksiin.

Aloita pitkäaikaiseen hoitoon tarkoitettu lääkitys pienellä pakkauksella, jos sellainen on lääkkeestä saatavilla. Jos lääke osoittautuu potilaalle sopivaksi, määrää lääke jatkossa taloudellisina pakkauskokoina. Voit tarkistaa lääkkeen hinnan Kelan lääkehausta. Siirry lääkehakuun.

Lue lisää

Apteekki vaihtaa reseptillä määrätyn lääkkeen halvempaan vaihtokelpoiseen lääkevalmisteeseen, ellei potilas tai lääkäri kiellä lääkevaihtoa.

Voit kieltää lääkkeen vaihtamisen lääketieteellisestä tai hoidollisesta syystä. Tee vaihtokiellosta merkintä reseptiin ja kerro kiellon perustelut potilaalle. 

Epilepsialääkkeiden vaihtokelpoisuus

Epilepsialääkkeet (ATC-luokka N03) kuuluvat lääkevaihtoon, mutta eivät ole vaihtokelpoisia epilepsian hoidossa.

Kun määräät epilepsialääkettä epilepsian hoitoon, merkitse reseptiin aina lääkkeen käyttötarkoitus, lääkevaihdon kielto tai molemmat.

Kun määräät epilepsialääkettä muuhun kuin epilepsian hoitoon, merkitse reseptiin aina lääkkeen käyttötarkoitus.

Lue lisää

Kirjaa reseptiin selkeästi ajantasainen lääkkeen annostusohje.

Apteekki laskee reseptissä olevan annostusohjeen perusteella

  • potilaalle kerralla korvattavan enimmäislääkemäärän
  • ajankohdan, jolloin potilas voi ostaa seuraavan lääke-erän korvattuna.

Jos potilaasi kohdalla on lääketieteellisesti perusteltua käyttää suurempaa annostusta kuin hyväksytyssä valmisteyhteenvedossa ilmoitetaan, lisää reseptille merkintä ”Sic”. Jos merkintä puuttuu, apteekki on yhteydessä sinuun. Apteekki ei voi toimittaa lääkettä ennen kuin saa sinulta varmistuksen annostusohjeen oikeellisuudesta.

Lisää merkintä ”Sic” myös silloin, kun lääkkeen määrääminen muutoin poikkeaa yleisesti hyväksytystä hoitokäytännöstä.

Määrää lääke ensisijaisesti kokonaisina pakkauksina (esim. 5 x 100 tablettia) tai kokonaismääränä (esim. 500 tablettia).

Voit poikkeuksellisesti määrätä lääkkeen hoidon kestoajalle (esim. kahden vuoden lääkkeet), jos se on hoidon kannalta tarkoituksenmukaista. Esimerkiksi annosjaeltuna toimitettavat reseptit kirjoitetaan ensisijaisesti tietylle ajalle.

Jos määräät lääkettä hoidon kestoajalle, apteekki laskee ensimmäisellä toimituskerralla kokonaislääkemäärän reseptin annostusohjeen perusteella. Jos reseptiin merkitty lääkehoidon kesto on tulkinnanvarainen, apteekki on yhteydessä sinuun asian selvittämiseksi ennen lääkkeen toimittamista.

Huomaathan, että lääkkeen määrääminen hoidon kestoajalle ei vaikuta reseptin voimassaoloaikaan. Esimerkiksi jos merkitset kokonaislääkemääräksi ”vuoden lääkkeet”, reseptillä voi ostaa vuoden lääkemäärän reseptin voimassaoloaikana eli 2 vuoden aikana. Katso myös kohta Reseptin voimassaoloaika.

Klotsapiinivalmisteet

Voit määrätä klotsapiinivalmisteita kerralla enintään kuukauden lääkemäärän eli kahden verikontrollin väliselle ajalle.

Lue lisää

Resepti on yleensä voimassa 2 vuotta kirjoittamispäivästä alkaen.

Seuraavia lääkkeitä koskevat reseptit ovat kuitenkin voimassa enintään 1 vuoden:

  • pääasiassa keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet eli PKV-lääkkeet
  • huumausainelääkkeet
  • potilaskohtaiset erityislupavalmisteet
  • biologiset lääkkeet ja biosimilaarit
  • apteekissa valmistettavat lääkeseokset, jotka sisältävät PKV-lääkettä, huumausainelääkettä, erityislupavalmistetta, biologista lääkettä tai biosimilaaria.

Voit tarvittaessa lyhentää minkä tahansa reseptin voimassaoloaikaa niin, että merkitset viimeisen voimassaolopäivän sille tarkoitettuun kenttään.

Lääkkeitä voi määrätä

  • lääkäri
  • hammaslääkäri
  • sairaanhoitaja tai sairaanhoitajana laillistettu terveydenhoitaja tai kätilö (rajattu lääkkeenmääräämisoikeus)
  • optikko (pro auctore)
  • suuhygienisti (pro auctore).

Lue lisää

Biologisen lääkkeen määrääminen ja siihen liittyvä valvonta

Biologisten lääkkeiden määräämiseen liittyy kaksi eri asiakokonaisuutta, joilla tavoitellaan kustannussäästöjä: velvollisuus määrätä edullisinta biologista valmistetta ja biologisten lääkkeiden lääkevaihto apteekissa. Tässä yhteydessä biologisella lääkkeellä tarkoitetaan sekä alkuperäisiä biologisia lääkkeitä että biosimilaareja.  

Kun määräät potilaalle biologista lääkettä, sinun täytyy määrätä keskenään vertailukelpoisista ja vaihtoehtoisista valmisteista se, joka on määräämishetkellä vähittäismyyntihinnaltaan edullisin. Voit määrätä hoidollisesti tarkoituksenmukaisimman pakkauskoon, mutta valitse saman pakkauskoon valmisteista se, joka on vähittäismyyntihinnaltaan edullisin. 

Esimerkki

Jos määräät valmisteesta pakkauskoon 6 x 0,4 ml (kynä), vertaa kaikkia saman pakkauskoon 6 x 0,4 ml (kynä) valmisteita keskenään ja valitse niistä edullisin.

Määrää edullisin valmiste aina, kun aloitat lääkehoidon tai jatkat sitä. Valitse edullisin valmiste, vaikka valmisteiden hintaero olisi pieni.

Joillakin valmisteilla pienten pakkauskokojen hintaero voi olla vähäinen. Apteekki voi kuitenkin toimittaa suuremman pakkauskoon, jolloin valmisteiden hinnat voivat erota enemmän. Tällöin esimerkiksi vuoden hoitoaikaa vastaavassa lääkemäärässä on mahdollista saavuttaa merkittäviä säästöjä, kun määrätään halvimpia valmisteita ja toimitetaan taloudellisimpia pakkauskokoja.

Esimerkki

Yhden kuukauden hoitoaikaa vastaavassa pakkauskoossa halvimman ja kalleimman valmisteen hintaero on 5 euroa. Kolmen kuukauden hoitoaikaa vastaavien pakkausten hintaero onkin 740 euroa.

Yhden potilaan vuoden lääkemäärän hintaero on tällöin noin 3 000 euroa vuodessa. Jos lääkkeen käyttäjiä olisi 1 000, halvimman valmisteen määrääminen ja taloudellisimman pakkauskoon toimittaminen pienentäisi potilaiden ja yhteiskunnan lääkekustannuksia lähes 3 miljoonalla eurolla vuodessa.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus (Fimea) on tehnyt luokittelun keskenään vertailukelpoisista ja vaihtoehtoisista biologisista lääkevalmisteista. Näet valmisteet ryhmiteltynä potilastietojärjestelmästä, kun Fimean luokittelu on päivitetty käyttämääsi järjestelmään.

Lääkkeiden hinnat eivät muutu päivittäin. Lääkeyritykset voivat muuttaa hintoja kaksi kertaa kuukaudessa. Hinnat päivittyvät Lääketietokantaan kuukauden 1. ja 15. päivä.

Velvoite määrätä edullisinta biologista lääkettä siirrettiin 1.1.2023 sosiaali- ja terveysministeriön asetuksesta sähköistä lääkemääräystä koskevaan lakiin (61/2007). Velvoite koskee kaikkia lääkäreitä ja potilasryhmiä.

Voit määrätä muun kuin edullisimman biologisen valmisteen vain silloin, kun siihen on kyseistä potilasta koskeva lääketieteellinen tai hoidollinen peruste. Kirjaa tällöin peruste selkeästi ja yksilöidysti reseptiin sille varattuun perustelukenttään. Älä kirjaa perusteluun yksityiskohtaisia potilastietoja.

Lääkärin täytyy arvioida itsenäisesti ja tapauskohtaisesti, onko peruste olemassa. Riittäviä perusteita eivät ole esimerkiksi seuraavat:

  • potilaan toive tai mielipide
  • hoito on aloitettu tietyllä biologisella valmisteella
  • lääkärin tottumus tai mieltymys määrätä tiettyä biologista valmistetta
  • potilaan tottumus tai mieltymys tiettyyn biologiseen valmisteeseen sen tuttuuden vuoksi tai siksi, että hänelle on annettu antolaiteopastusta tai että käytöstä on kokemusta.

Terveydenhuollon toimintayksikön täytyy huolehtia siitä, että sen palveluksessa tai edustajana toimivan lääkärin käytettävissä on tarvittavat tietojärjestelmät velvoitteen noudattamiseksi. Vastaava velvoite koskee itsenäisenä ammatinharjoittajana toimivaa lääkäriä. Velvoitteen noudattamista tukee parhaiten potilastietojärjestelmä, joka näyttää Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen (Fimea) luokittelemat vertailukelpoiset biologiset lääkevalmisteet ja niiden ajantasaiset hinnat.

Jos toimintayksikössäsi käytettävä potilastietojärjestelmä ei tue riittävästi velvoitteen noudattamista, ole ensisijaisesti yhteydessä työnantajaasi.

Jos lääkärin työnantajana tai toimeksiantajana toimiva terveydenhuollon yksikkö tai itsenäisenä ammatinharjoittajana toimiva lääkäri käyttää tietojärjestelmää, joka ei täytä lain edellytyksiä, Kela voi ilmoittaa asiasta

  • lääkärin ja terveydenhuollon yksikön osalta toimivaltaiselle aluehallintovirastolle
  • tietojärjestelmän osalta Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastolle (Valvira).

Kela ohjaa ja valvoo biologisten lääkkeiden määräämistä. Valvonnassa käytetään Reseptikeskukseen tallennettuja reseptitietoja sekä Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen (Fimea) tekemää luokittelua keskenään vertailukelpoisista ja vaihtoehtoisista biologisista lääkevalmisteista. Biologisten lääkkeiden määräämisen ohjaus ja valvonta perustuu sähköistä lääkemääräystä koskevaan lakiin (61/2007).

Jos lääkäri ei ole määrännyt edullisinta biologista valmistetta tai merkinnyt lääketieteellistä tai hoidollista perustetta kalliimman valmisteen määräämiselle, Kela voi

  • pyytää lääkäriä kiinnittämään huomiota asianmukaiseen toimintaan
  • antaa lääkärille huomautuksen
  • määrätä lääkärin korjaamaan toimintaansa
  • tehostaa määräystä sakon uhalla.

Kela ohjaa lääkäreitä lainmukaiseen toimintaan esimerkiksi lähettämällä ohjauskirjeitä. Sakon uhalla tehostettu määräys on vasta viimesijainen keino. Uhkasakon suuruutta harkitessaan Kelan on uhkasakkolain (1113/1990) mukaan otettava huomioon esimerkiksi velvoitteen laatu ja laajuus sekä lääkärin maksukyky.

Jos sinulla on kysyttävää biologisten lääkkeiden määräämisen valvonnasta, lähetä viesti osoitteeseen laakevalvonta@kela.fi

Terveydenhuollon toimintayksikön ja itsenäisen ammatinharjoittajan täytyy lain mukaan valvoa myös itse biologisten lääkkeiden määräämistä koskevan velvoitteen noudattamista sekä sitä, että lääkärillä on käytettävissä velvoitetta tukevat tietojärjestelmät. Jos lakia ei ole noudatettu, toimintaa täytyy korjata viipymättä. Omaa toimintaa täytyy valvoa säännöllisin väliajoin, ja valvonnan täytyy perustua omavalvontasuunnitelmaan. Suunnitelma on pidettävä ajan tasalla ja henkilökunnan nähtävillä. 

Biologisten lääkkeiden määräämiseen liittyy kaksi eri asiakokonaisuutta:

  • velvollisuus määrätä edullisinta biologista valmistetta
  • biologisten lääkkeiden lääkevaihto apteekissa.

Biologisten lääkkeiden lääkevaihto laajenee vaiheittain 1.4.2024 alkaen. Lääkevaihto ei koske

  • alle 18-vuotiaita potilaita
  • lyhytvaikutteisia insuliineja.

Lääkärin velvoite määrätä edullisinta biologista valmistetta ei poistu lääkevaihdon myötä. Kyseinen velvoite koskee edelleen kaikkia lääkäreitä ja potilasryhmiä.

Jos kiellät biologisen lääkkeen vaihtamisen apteekissa, kirjaa vaihtokielto reseptille. Jos kyseessä on muu kuin edullisin biologinen valmiste, merkitse reseptille siihen varattuun kohtaan lisäksi potilaskohtainen lääketieteellinen tai hoidollinen peruste.

Biologista lääkettä koskeva resepti on voimassa 1 vuoden.

Kun potilasjärjestelmässä on otettu käyttöön biologisten lääkkeiden määräämistä tukeva tietojärjestelmäversio, järjestelmä rajoittaa automaattisesti biologisia lääkkeitä koskevien reseptien voimassaoloajan korkeintaan vuoteen. Jos potilastietojärjestelmässä ei ole otettu käyttöön biologisten lääkkeiden määräämistä tukevaa tietojärjestelmäversiota, merkitse oikea voimassaoloaika reseptiin erikseen.

 

Sivu päivitetty 14.8.2024