Huomioita syyhylääkkeiden korvauksista
Apteekkitiedote 14/2024
Osa syyhyn hoitoon käytettävistä ivermektiiniä sisältävistä valmisteista on tullut 1.11.2024 alkaen peruskorvattavaksi (40 %).
Miten apteekissa toimitaan?
Lääkelain mukaan asiakkaalle pitää antaa apteekissa hintaneuvontaa ja tieto asiakkaalle tosiasiallisesti halvimmasta lääkevalmisteesta. Asiakkaalla on siis aina halutessaan oikeus saada hänelle toimitushetkellä tosiasiallisesti halvin lääkevalmiste, ellei lääkkeen määrääjä ole kieltänyt lääkevaihtoa.
Tällä hetkellä ivermektiiniä sisältävien valmisteiden lääkevaihtoryhmässä on sekä peruskorvattavia että ei-korvattavia valmisteita.
Jos lääkäri on määrännyt hintaputkessa olevan valmisteen, voidaan asiakkaalle toimittaa hintaputken ylärajaa kalliimpi valmiste siinä tapauksessa, että se on asiakkaalle tosiasiallisesti halvin. Jos siis hintaputkessa on pelkästään ei-korvattavia valmisteita, voidaan asiakkaalle toimittaa edullisin korvattava valmiste, jos se maksaa asiakkaalle korvauksen vähentämisen jälkeen (omavastuuosuus) vähemmän kuin hintaputkessa olevat ei-korvattavat vaihtokelpoiset valmisteet. Tällöin käytetään ’muu syy’ -vaihtokoodia (muun syyn vuoksi on toimitettu valmiste).
Jos lääkäri on määrännyt hintaputken ylärajaa kalliimman valmisteen, asiakas voi halutessaan kieltää lääkevaihdon.
Kela haluaa myös muistuttaa reseptin potilaskohtaisuudesta. Yhdeltä reseptiltä voidaan korvata vain se lääkemäärä, joka tarvitaan sen asiakkaan hoitoon, jolle resepti on kirjoitettu. Korvattavat lääkeostot kerryttävät asiakkaan omavastuita, jotka ovat henkilökohtaisia. Reseptitiedot on myös tallennettava Reseptikeskukseen oikealle henkilölle, jotta varmistetaan hoidon jatkuvuus ja tiedonkulku potilaan ja hoitavien henkilöiden välillä. Kela on tiedottanut asiasta myös lääkkeen määrääjiä Huomioitavaa syyhylääkeresepteistä | Kela.
Edellä kerrottuja toimintatapoja käytetään myös Kelan perustoimeentulotuen maksamien ivermektiinivalmisteiden kohdalla.
Terveydenhuoltoetuuksien osaamiskeskus/lääkeryhmä