Lääkekorvausten alkuomavastuuseen tulee muutoksia, jotka vaikuttavat monien lääkekustannuksiin
Eduskunta on päättänyt lääkekorvausten alkuomavastuun muutoksista. Tammikuussa 2025 lääkekorvausten alkuomavastuu korotetaan nykyisestä 50 eurosta 70 euroon. Lisäksi alkuomavastuu sidotaan kansaneläkeindeksiin, jolloin alkuomavastuu tarkistetaan jatkossa vuosittain.
Tiivistelmä:
Lääkekorvausten alkuomavastuu korotetaan 1.1.2025 nykyisestä 50 eurosta 70 euroon.
Lisäksi lääkekorvausten alkuomavastuu sidotaan kansaneläkeindeksiin, jolloin alkuomavastuu tarkistetaan jatkossa indeksin mukaan vuosittain.
Lääkekorvausten alkuomavastuu tulee jatkossakin maksettavaksi vasta sen vuoden alusta, jona nuori täyttää 19 vuotta.
Muutokset tulevat voimaan 1.1.2025.
Lääkekorvausten alkuomavastuun muutokset tulevat voimaan automaattisesti. Lääkekorvausta haetaan kuten ennenkin.
Asiakkaan ei tarvitse tehdä mitään eikä olla yhteydessä Kelaan.
Eduskunta on hyväksynyt muutokset, joita hallitus on esittänyt lääkekorvausten alkuomavastuuseen. Hallituksen tavoitteena on säästää lääkekorvausmenoista yhteensä 90 miljoonaa euroa.
Lääkekorvausten alkuomavastuu korotetaan 1.1.2025 nykyisestä 50 eurosta 70 euroon. Lisäksi lääkekorvausten alkuomavastuu sidotaan kansaneläkeindeksiin, jolloin alkuomavastuu tarkistetaan jatkossa indeksin mukaan vuosittain.
– Kansaneläkeindeksi on suhdeluku, joka kertoo yleisen hintatason kehityksestä. Jos elämisen yleinen hintataso nousee, myös kansaneläkeindeksi kasvaa ja alkuomavastuu suurenee, juristi Vilja Juvonen kertoo.
Kela korvaa lääkevalmisteiden, kliinisten ravintovalmisteiden ja perusvoiteiden kustannuksia, kun ne on määrätty reseptillä sairauden hoitoa varten. Kustannuksia aletaan korvata vuosittaisen alkuomavastuun jälkeen. Alkuomavastuuta sovelletaan sen vuoden alusta, jona henkilö täyttää 19 vuotta.
Korvauksen määrä riippuu lääkkeestä ja myönnetyistä korvausoikeuksista. Lääkekorvausta voi saada kolmen eri korvausluokan mukaan, joita ovat peruskorvaus, alempi erityiskorvaus ja ylempi erityiskorvaus.
Alkuomavastuun korotus pienentää korvausta saavien määrää
Vuonna 2023 lääkekorvauksia sai yhteensä noin 55 % suomalaisista, eli hieman yli 3 miljoonaa henkilöä. Lääkekorvauksia maksettiin yhteensä 1 779 miljoonaa euroa, joista suurin osa oli ylemmän erityiskorvausluokan korvauksia. Eniten korvauksia maksettiin yli 65-vuotiaille.
– Alkuomavastuun korotus kohdistuu eniten heihin, jotka tarvitsevat ylemmän erityiskorvausluokan lääkkeitä. Näitä lääkkeitä tarvitsevat ovat usein monisairaita, pienituloisia ja keskimäärin muita lääkkeiden ostajia iäkkäämpiä, Juvonen sanoo.
Korvauksia saaneiden määrä on kasvanut viimeisten vuosien aikana. Vuonna 2023 korvauksia saaneiden määrä kasvoi edellisvuoteen verrattuna 1,7 % eli hieman yli 51 000 henkilöllä. Vuonna 2022 korvauksia saaneiden henkilöiden määrä kasvoi 84 000 henkilöllä.
– Arviomme mukaan alkuomavastuun korotus pienentää korvausta saavien määrää ensi vuonna noin 226 000 henkilöllä. Eniten alle alkuomavastuun jääviä henkilöitä on jatkossakin alle 45-vuotiaiden ikäryhmissä, Juvonen kertoo.
Lääkekorvausten alkuomavastuun muutokset tulevat voimaan automaattisesti. Lääkekorvausta haetaan muutoksen voimaantulon jälkeen kuten ennenkin.
Yleensä lääkkeestä saa korvauksen heti apteekissa. Jos asiakkaalle kuuluvaa korvausta ei ole saanut apteekissa tai jos lääkettä on joutunut ostamaan ennen kuin Kela on ehtinyt myöntää korvausoikeuden, korvaus pitää hakea jälkikäteen Kelasta.
Asiakkaan ei tarvitse muutoksen vuoksi tehdä mitään eikä olla yhteydessä Kelaan.
Lue lisää
Hallitus esittää 90 miljoonan euron säästöjä lääkekustannuksiin (stm.fi)