Pienten poikien ADHD-lääkehoidon aloitusten kasvu tasaantui – lääkityksen aloittaminen edelleen yleistä
ADHD-lääkityksiä aloitetaan Suomessa erityisesti 6–8-vuotiaille esi- ja alakouluikäisille pojille. Vaikka pitkään jatkunut kasvutrendi pysähtyi viime vuonna, lääkityksen aloitti edelleen 2,9 % ikäryhmän pojista. ADHD-lääkityksiä aloitetaan enemmän Itä-Suomessa kuin muualla maassa.
Yhteensä 2 350 poikaa ikäryhmässä 6–8 vuotta aloitti vuonna 2024 ADHD-lääkityksen, paljastaa tuore tarkastelu. Määrä oli 340 henkilöä pienempi kuin edellisvuonna. Vuonna 2017 lääkehoidon aloitti 1 315 poikaa.
Kun ADHD-lääkityksen aloittaneiden määrä suhteutetaan koko ikäryhmään, lääkityksen aloittaneita oli vuonna 2017 noin 1,4 prosenttia ja vuonna 2024 noin 2,9 prosenttia saman ikäisestä väestöstä. Toistaiseksi osuus oli suurin vuonna 2023, jolloin ADHD-lääkityksen aloittaneita oli 3,2 prosenttia ikäryhmästä. Pojilla 6–8 vuotta on yleisin ikäryhmä ADHD-lääkityksen aloittamiselle.
– Tosiasia on, että ADHD:n diagnosointi ja lääkityksen aloitus painottuvat Suomessa hyvin korostuneesti herkässä kehitysvaiheessa oleviin pieniin poikiin, kertoo Kelan erikoistutkija Miika Vuori.
Merkittäviä alueellisia eroja pienten poikien ADHD-lääkkeiden aloituksissa
Poikien ADHD-diagnoosien esiintyvyys vaihtelee huomattavasti hyvinvointialueiden välillä. Tämä näkyy myös pienten poikien ADHD-lääkitysten aloituksissa.
Vuonna 2023 ADHD-lääkityksen aloittaneiden 6–8-vuotiaiden poikien väestöosuus vaihteli 1,4 prosentin ja 5,9 prosentin välillä. Yleisintä lääkityksen aloittaminen oli Itä-Suomessa, vähäisintä Helsingissä ja Pohjanmaalla.
– Tuloksemme osoittavat, että lasten ADHD:n hoitokäytännöissä on huomattavia alueellisia eroja. ADHD-lääkehoidon aloituksen todennäköisyys näyttää riippuvan siitä, missä päin Suomea lapsi asuu, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Terhi Aalto-Setälä.
Haetaanko ratkaisuja jo liian usein ADHD-lääkkeistä?
ADHD-lääkityksen aloittaminen pienille pojille on Suomessa selvästi yleisempää kuin esimerkiksi muissa Pohjoismaissa.
Voimakkaasti kasvanut ADHD-lääkehoidon aloittavien 6–8-vuotiaiden poikien määrä herättää asiantuntijoissa huolta psykososiaalisten, lääkkeettömien tukitoimien asianmukaisesta saatavuudesta ja toteutumisesta osana ADHD:n monimuotoista hoitoa.
– Onko meille aikuisille muodostunut jo liian suuria odotuksia ADHD-lääkkeiden korjaavista vaikutuksista haavoittuvassa kehitysvaiheessa oleviin lapsiin, ja jäävätkö samanaikaisesti erilaisiin kasvuympäristöihin liittyvät toimenpiteet tekemättä, kysyy Vuori.
Lisätietoa
Tutkijat ja asiantuntijat ovat kirjoittaneet aiheesta tarkemmin Kelan tutkimusblogissa.