Toimeentulotuessa hyväksyttäviin asumismenoihin muutos 1.4.2024 – näin se näkyy vuokranantajille
Laki toimeentulotuesta muuttui 1.4.2024. Huhtikuun alusta alkaen Kela ei voi ilman erityisiä perusteita hyväksyä toimeentulotuessa asumismenoja, jotka ylittävät kuntakohtaiset enimmäisrajat. Tällä on vaikutusta myös vuokranantajiin.
Toimeentulotuessa hyväksyttäviin asumismenoihin tuli voimaan lainmuutos 1.4.2024. Kela ei jatkossa voi hyväksyä toimeentulotuessa asumismenoja, jotka ylittävät kuntakohtaiset enimmäisrajat, ellei asiakkaalla ole siihen laissa määriteltyä erityistä perustetta. Muutos vastaa pitkälti Kelan nykyistä käytäntöä.
Kela voi kehottaa toimeentulotuen asiakasta etsimään edullisemman asunnon
Jatkossa yhä useampi toimeentulotuen asiakas saa Kelasta kehotuksen etsiä edullisemman asunnon. Jos toimeentulotuen hakijan asumismenot ylittävät kuntakohtaiset enimmäisrajat, Kela kehottaa päätöksessään asiakasta etsimään edullisemman asunnon kolmen kuukauden sisällä. Kun yhä useampi asiakas etsii edullisempaa asuntoa asuinpaikkakunnaltaan, vuokra-asuntojen kysyntä voi kasvaa erityisesti kunnallisilla vuokranantajilla.
Jos toimeentulotuen asiakas on saanut tällaisen kehotuksen, hänen velvollisuutenaan on osoittaa, että hän on etsinyt edullisempaa asuntoa kaikilla käytettävissään olevilla keinoilla. Jos asiakas ei aktiivisesta yrityksestään huolimatta löydä edullisempaa asuntoa kolmessa kuukaudessa, määräaikaa voidaan pidentää. Asiakas voi myös itse maksaa ylittävän osuuden.
Kela voi myöntää tukea ylittävälle osuudelle, jos asiakkaalla on erityinen peruste jatkaa asumista nykyisessä asunnossaan. Erityiset perusteet on kirjattu lakiin.
Lisäksi aiemmin Kela hyväksyi asumismenot kokonaan, jos asumismenot ylittivät kuntakohtaisen rajan vähäisesti. Tätä harkinnan mahdollisuutta Kelalla ei jatkossa ole, sillä enimmäisasumismenot määritellään asetuksessa. Kuntakohtaiset kohtuullisten asumismenojen rajat voi tarkistaa Kelan verkkosivuilta (kela.fi).
Kela saa tarvittavat selvitykset aktiivisesta asunnon hakemisesta vuokralaiselta
Jatkossa Kela tarvitsee toimeentulotuen asiakkaalta tarkan selvityksen siitä, miten hän on hakenut edullisempaa asuntoa. Vuokranantajan ei kuitenkaan tarvitse toimittaa selvityksiä Kelaan.
Kela tarvitsee asiakkaalta seuraavat asiakirjat ja tiedot:
• asuntohakemus asuinpaikkakunnan kunnalliselle vuokrataloyhtiölle
• vähintään kaksi asuntohakemusta paikkakunnalla toimiville isoille vuokranantajille (esim. Sato, Lumo, Y-Säätiö tai opiskelija-asuntosäätiöt)
• selvitys siitä, että asiakas on hakenut vähintään yhtä asuntoa joltain muulta yksityiseltä vuokranantajalta
• tieto siitä, milloin asuntohakemukset on jätetty (esim. kuvakaappaus vahvistusviestistä) ja että asuntoa on haettu ilman perusteettomia rajauksia.
Asiakas voi toimittaa selvitykset itse OmaKelassa hakemuksen tai viestin liitteenä. Vaihtoehtoisesti asiakas voi postittaa ne osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 Kela.
Kela arvioi asiakkaan toimittamien selvitysten perusteella, onko asunnonhaku ollut riittävän aktiivista ja onko asunnonvaihdon määräaikaa syytä pidentää esimerkiksi siksi, että edullisempia asuntoja ei ole ollut vapaana. Lisäksi Kela voi olla yhteydessä kunnan vuokrataloyhtiöön, jos kunnan tai kunnan vuokrataloyhtiön verkkosivuilta ei käy ilmi, onko kunnassa vuokra-asuntoja vapaana.
Vesimaksu maksetaan jatkossa erikseen
Jos asiakas on pyytänyt Kelaa maksamaan vuokran suoraan vuokranantajille, on vesimaksu tähän asti ollut osa vuokranmaksua. Jatkossa Kela maksaa vesimaksun erikseen, mutta maksussa käytetään samaa viitettä kuin vuokran maksamisessa.
Lue lisää
• Toimeentulotuessa hyväksyttäviin asumismenoihin tulee lainmuutos – Yhä useampi asiakas ohjataan etsimään edullisempaa asuntoa | Henkilöasiakkaat | Kela
• Vuokranantajat | Kumppanit | Kela
• Kelan asiointipalvelu vuokranantajille on nyt avattu | Kumppanit | Kela