Tuet + tulot = näin yhdistät opiskelijaelämän ja töissä käynnin | KelaSiirry sisältöön
Artikkeli

Tuet + tulot = näin yhdistät opiskelijaelämän ja töissä käynnin

Julkaistu 21.2.2025

Kuinka paljon saan tienata, jos saan opintotukea? Joudunko maksamaan tukia takaisin Kelalle? Tiedämme tunteen – tukien ja tulojen yhdistäminen ei ole ihan yksinkertainen juttu. Kokosimme tähän artikkeliin vinkit sinulle, joka saat opintotukea ja tienaat muita tuloja samaan aikaan.

Kuinka paljon opiskelija saa tienata?

Jos saat opintotukea, on sinulla vuosituloraja, jota vuositulosi eivät saa ylittää. Vuositulorajaasi vaikuttaa nostamiesi opintotukikuukausien määrä. Mitä useamman kuukauden ajan saat opintotukea, sitä vähemmän voit tienata vuodessa. Sillä ei ole merkitystä, missä vaiheessa vuotta saat tuloja.

Jos saat vuoden aikana opintotukea 9 kuukauden ajalta, voit tienata enintään 20 127 euroa. Jos saat opintotukea 10 kuukaudelta, voit tienata enintään 17 890 euroa.

Katso tulorajat.

Kilahtiko töistä tilille vähän isompi summa, ja ensi kuussakin olisi lisävuoroja tarjolla? Seuraa omia tulojasi, ja jos tuntuu, että rahan tuloa ei voi estää, voit aina perua opintotukea tulevilta kuukausilta.

Sinun täytyy itse seurata tulojasi. Voit tarkistaa oman tulorajasi OmaKelassa. Jos huomaat, että vuositulorajasi on ylittymässä, sinun kannattaa perua opintotukea tulevilta kuukausilta. Tämä nostaa samalla vuositulorajaasi, eli voit tienata huoletta uuden vuositulorajasi mukaisesti.

Tarkista oma tulorajasi OmaKelassa.

Tulojesi täytyy pysyä tulorajojen sisällä myös opintojesi aloittamis- tai valmistumisvuonna. Jos koko vuoden tulosi ylittävät vuositulorajasi, sinun täytyy huolehtia siitä, että opiskelukuukausien aikana saamasi tulot pysyvät opiskeluajan tulorajan sisällä. Muulloin kuin opiskelukuukausien aikana saamasi tulot voivat tällöin olla miten suuret tahansa.

Laske opiskeluaikana saatujen tulojen raja omien tulojen laskurilla.

Kun perut opintotukea etukäteen, et voi nostaa perumiltasi opintotukikuukausilta opintolainaa, jos lainan nostopäivä on tuen perumisen jälkeen. Jos olet jo nostanut kaiken opintolainasi ennen kuin perut opintotukea, sinun ei kuitenkaan tarvitse palauttaa saamaasi opintolainaa.

Lue lisää opintolainasta opintotuen perumisen jälkeen.

Huomaa, että opiskelijat alkavat 1.8.2025 alkaen saamaan opintotuen asumislisää yleisen asumistuen sijaan. Jos jatkossa perut opintotukea, perut samalla myös asumislisää. Omien tulojen seuraaminen on siksi entistäkin tärkeämpää.

Vinkki

Voit itse valita, minkä kuukauden tukea perut tai palautat. Jos saat syksyllä 2025 asumislisää, sinun ei kannata perua loppuvuoden 2025 tukia. Sen sijaan sinun kannattaa palauttaa alkuvuoden 2025 opintotukea oma-aloitteisesti, koska palautettavan tuen määrä on pienempi ilman asumislisää.

Asumislisässä on samat tulorajat kuin muussakin opintotuessa, joten sinun tarvitsee seurata vain yhtä tulorajaa vuoden aikana. Kuukaudet, joilta saat asumislisää, kuluttavat opintotukikuukausiasi. Sinun täytyy myös edistyä opinnoissasi riittävästi, kun saat asumislisää.

Jos saat yleistä asumistukea vielä 31.7.2025 asti, sinun täytyy seurata tulojasi kuukausitasolla. Muista hakea yleisen asumistuen tarkistusta, jos tulosi nousevat vähintään 400 e/kk tai laskevat vähintään 200 e/kk.

Lue lisää yleisen asumistuen tarkistamisesta.

Tulot vaikuttavat myös kuntoutusrahaan ja nuoren kuntoutusrahaan. Voit työskennellä opintojen ohella ja saada palkkaa tai yrittäjätuloa. Kuntoutusrahaa ei voi perua tai palauttaa, toisin kuin opintotukea, joten muista ilmoittaa meille, jos aloitat työt.

Lue lisää kuntoutusrahasta opiskelun aikana.

Hyvä työsopimus taskussa, mutta tulorajat paukkuu? Palauta opintotukea oma-aloitteisesti seuraavan vuoden huhtikuun loppuun mennessä. Näin et joudu maksamaan ylimääräistä korotusta, kun Kela perii opintotukeasi takaisin. Huomioi, että eri Kelan tuissa on erilaisia tulorajoja.

Jos vuositulorajasi on jo ylittynyt, voit palauttaa opintotukea joko saman vuoden aikana tai viimeistään seuraavan vuoden huhtikuun loppuun mennessä. Näet aina huhtikuussa OmaKelasta edellisen vuoden vuositulojen ennakkotiedot, ja voit niiden perusteella palauttaa edellisen vuoden opintotukea ilman ylimääräisiä kuluja. Voit selvittää tulojen määrän myös esitäytetyn veroilmoituksen tai tulorekisterin avulla.

Palauta opintotukea OmaKelassa.

Jos palautat opintotukea vapaaehtoisesti, saat takaisin käyttöösi sinulle jo maksetun tukikuukauden. Tällä tavoin voit siis säästää korkeakouluopintojen tukikuukausia.

Tarkista OmaKelasta käytössäsi olevat tukikuukaudet.

Huomaa, että opiskelijat alkavat 1.8.2025 alkaen saamaan opintotuen asumislisää yleisen asumistuen sijaan. Jos jatkossa palautat opintotukea, sinun täytyy palauttaa samalla myös asumislisää.

Lue lisää opiskelijoiden asumisen tuen muutoksista.

Jos saat nuoren kuntoutusrahaa tai kuntoutusrahaa opintojesi ajalle, saamasi tulot voivat vaikuttaa tukesi määrään. Jos tulosi ylittävät lukukauden aikana tulorajan, yli menevä osa vähennetään kuntoutusrahasta tai nuoren kuntoutusrahasta. Huomaa, että kuntoutusrahaa tai nuoren kuntoutusrahaa ei voi perua etukäteen tai palauttaa tulojen vuoksi, toisin kuin opintotukea.

Lue lisää tulojen vaikutuksesta kuntoutusrahoihin.

Tulorajat ylittyivät heittämällä, nyt varmaan kannattaa odotella postia Kelalta? Näin on. Mutta perimme opintotukea takaisin pienellä viiveellä, joten nyt on hyvä sauma laittaa sivuun euroja opintotuen takaisinperintää varten. 

Jos et pysty palauttamaan edellisen vuoden liikaa maksettuja opintotukia vapaaehtoisesti, perimme ne sinulta takaisin seuraavana vuonna. Perittäviin opintotukiin lisätään 7,5 %:n korotus. Esimerkiksi jos olet saanut vuonna 2024 liikaa opintotukea etkä pysty maksamaan sitä meille oma-aloitteisesti takaisin huhtikuun 2025 loppuun mennessä, perimme liikaa maksetut opintotuet korotettuina takaisin helmikuussa 2026. Perittyä tukikuukautta ei saa takaisin käyttöön.

Varmista jatkossa, että tulorajasi eivät ylity. Jos ne ylittyvät, palauta opintotukea vapaaehtoisesti jo ennen kuin perimme sitä takaisin.

Lue lisää siitä, miten valvomme opiskelijan tuloja.

Aina työpaikkaa ei löydy tai töiden teko opintojen ohella ei sovi omaan elämäntilanteeseen. Silloin voit saada opintotukea vuoden ympäri, kunhan suoritat opintoja.

Jos opiskelet kesällä, voit saada opintotukea myös silloin. Voit saada tukea esimerkiksi, kun käyt luennoilla, suoritat tenttejä tai työharjoittelua tai teet opinnäytetyötä.

Lue lisää kesäopintotuesta.

Jos opiskelet korkeakoulussa, voit saada kesäopintotukea suoraan hakemuksesi perusteella, ilman erillisiä selvityksiä. Muista kuitenkin, että kesäopintotuki kuluttaa opintotukikuukausia.

Jos opiskelet lukiossa tai ammatillisessa oppilaitoksessa, sinun täytyy kertoa kesäopintotuen hakemuksessa tarkemmin opinnoistasi.

Jäitkö ilman kesätyöpaikkaa? Lue Kelan vinkit.

Voit saada yleistä asumistukea 31.7.2025 saakka riippumatta siitä, opiskeletko kesällä vai et. Joissain tilanteissa sinun täytyy kuitenkin hakea asumistuen tarkistusta. Lainmuutoksen vuoksi et voi opiskelijana saada enää yleistä asumistukea 31.7.2025 jälkeen, paitsi jos esimerkiksi asut lapsesi tai puolisosi lapsen kanssa tai jos sinulla ei ole oikeutta opintotukeen.

Lue lisää asumistuen tarkistamisesta (elämässä.fi).

Voit myös saada kuntoutusrahaa tai nuoren kuntoutusrahaa, jos opiskelet kesäloman aikana tai suoritat opiskeluun liittyvää palkatonta harjoittelua. Jos et opiskele tai ole harjoittelussa tai kesätöissä, voit saada kesäloman aikana väliajan kuntoutusrahaa.

Lue lisää kuntoutusrahasta opiskelun aikana.

Jäikö jotain epäselväksi?

Soita Kelaan
Sivu päivitetty 21.2.2025