Takkuaako opiskelu? Kun opiskelijan jaksamisen rajat tulevat vastaan | KelaSiirry sisältöön

Nuori istuu sängyllä katsomassa puhelinta.

Artikkeli

Takkuaako opiskelu? Kun opiskelijan jaksamisen rajat tulevat vastaan

Julkaistu 8.11.2024

Opiskeluaika ei ole aina hauskanpitoa ja uuden oppimista. Välillä opinnot kuormittavat ja oman jaksamisen rajat tulevat vastaan. Jos opinnot takkuavat, eivät Kela-asiat ole ensimmäisenä mielessä. Siksi kokosimme tärkeimmät muistettavat asiat opiskelijoille, joiden opinnot takkuavat tai joilla sairastuminen vaikuttaa opiskeluun.

Tuntuuko, että omat voimavarat eivät välttämättä riitä opiskeluun? Nämä asiat kannattaa huomioida jo siinä vaiheessa, kun oman jaksamisen kanssa on haasteita.

Jotta voit saada opintotukea, opintojesi pitää edistyä riittävästi. Korkeakoulussa opintojen katsotaan edistyneen riittävästi, jos korkeakouluopiskelija on suorittanut keskimäärin vähintään 5 opintopistettä tukikuukautta kohti ja lisäksi lukuvuoden aikana vähintään 20 opintopistettä. Toisella asteella riittävän opintojen edistymisen raja on 20 opinto- tai osaamispistettä lukuvuodessa. Jos opintopisteitä ei ole kertynyt riittävästi, saat Kelalta syksyllä selvityspyynnön opintojen edistymisestä. Selvityksessä voit kertoa, miksi opintopisteitä ei ole kertynyt riittävästi.

Lue lisää opintojen riittävästä edistymisestä.

Jos huomaat, että jaksamisen rajat tulevat vastaan ja et enää pysty etenemään opinnoissasi suunnitellusti, voit olla yhteydessä Kelaan. Voimme yhdessä katsoa, mikä on tilanteeseesi paras ratkaisu. Voit myös perua tai palauttaa opintotukea vapaaehtoisesti, jos haluat säästää tukikuukausia tai vähentää edistymisen seurannassa huomioon otettavia tukikuukausia ennakkoon.

Täältä löydät Kelan asiakaspalvelun yhteystiedot.

Muista, että sinun kannattaa olla opiskeluterveydenhuoltoon yhteydessä, kun huomaat haasteita jaksamisessa. Korkeakouluopiskelijat maksavat lukukausittain terveydenhoitomaksun, jolla mahdollistetaan kattavat opiskeluterveydenhuollon palvelut. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS.fi) tuottaa opiskeluterveydenhuollon palvelut korkeakouluopiskelijoille. 

Lue lisää korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksusta.

Tutustu YTHS:n mielenhyvinvointia tukeviin ryhmiin (YTHS.fi).

Joskus jaksamisen rajat tulevat vastaan ja arki ei enää rullaakaan. Vaikka Kela-asioiden hoitaminen ei ole ehkä ensimmäisenä mielessä, voi näistä vinkeistä olla oman jaksamisen kanssa kamppailevalle hyötyä.

Joskus opinnot voivat tökkiä siksi, että elämässä on muita haasteita tai oma juttu ei ole vielä löytynyt. Kela voi auttaa oman suunnan löytämisessä nuoren ammatillisen kuntoutuksen kautta. Nuoren ammatillinen kuntoutus voi sopia sinulle, jos et ole vielä löytänyt sopivaa opiskelualaa tai työpaikkaa tai opiskelusi on keskeytynyt tai on vaarassa keskeytyä oppilaitoksen tukitoimista huolimatta. Kun haet kuntoutukseen, et tarvitse lääkärinlausuntoa. 

Lue lisää nuoren ammatillisesta kuntoutuksesta.

Tiesitkö, että voit jäädä sairauslomalle opinnoistasi? Jos et pysty opiskelemaan sairautesi takia ja jäät sairauslomalle, sinun kannattaa hakea sairauspäivärahaa. Jotta voit saada Kelasta sairauspäivärahaa sairauslomasi aikana, tarvitset lääkärintodistuksen. Ensimmäisellä lääkärintodistuksella, joka on yleensä A-lääkärintodistus, voi saada enintään 60 arkipäivän ajan sairauspäivärahaa. 

Et voi saada opintotukea ja sairauspäivärahaa samaan aikaan, mutta voit kuitenkin opiskella jonkin verran sairauslomasi aikana, jos haluat. Jos sinulle myönnetään sairauspäiväraha, lakkautamme opintotukesi automaattisesti. Muista ilmoittaa Kelaan, kun jatkat taas päätoimisia opintoja. 

Lue lisää opiskelijan sairauslomasta (elamassa.fi).

Jos olet jo jäänyt opinnoissasi jälkeen eikä opiskelu enää suju, ole yhteydessä Kelaan. Yhdessä voimme pohtia, mikä olisi tilanteessasi paras ratkaisu.

Täältä löydät Kelan asiakaspalvelun yhteystiedot.

Meiltä saat tukea, kun opiskelut pysähtyvät mielenterveysongelmien tai sairastumisen vuoksi. Kokosimme tähän hyödyllistä tietoa sinulle, jonka arkeen mielenterveysongelmat tai sairastuminen jo vaikuttavat.

Jos nostat opintotukea ja opintosuorituksia kertyy liian vähän sairauden vuoksi, voit joutua antamaan Kelalle selvityksen opintojesi edistymisestä. Selvitystä varten tarvitset lääkärintodistuksen sairaudestasi. Lääkärintodistus tai vastaava muu todistus voi olla tarpeen myös siinä tilanteessa, että opintotukiaikasi loppuu ja joudut hakemaan jatkoa opintotuellesi.

Lue lisää sairastumisesta opintojen aikana.

Kela voi korvata sinulle kuntoutuspsykoterapiaa, jos työ- tai opiskelukykysi on kärsinyt mielenterveysongelman vuoksi. Kuntoutuspsykoterapian tavoitteena on edistää työ- ja opiskelukykyäsi sekä tukea opintojen edistymistä, työelämässä pysymistä ja työelämään siirtymistä tai sinne palaamista.

Lue lisää kuntoutuspsykoterapiasta.

Voit saada Kelasta tukea sellaiseen koulutukseen, joka mahdollistaa osallistumisesi työelämään huolimatta sairaudestasi. Tuemme ammatillisena kuntoutuksena yleensä toisen asteen tai korkeakouluopintoja.

Lue lisää koulutuksesta kuntoutuksena.

Jos masennus tai ahdistus rajoittaa opiskelu-, työ- tai toimintakykyäsi, voi Nuoren elo -kurssista olla sinulle apua. Kurssilla saat tukea ja ohjausta elämäntilanteeseesi ja arjessa selviytymiseen. 

Lue Runon kokemuksista Nuoren elo -kuntoutuskurssista (elamassa.fi).

Silmu-kurssi taas on yli 18-vuotiaille nuorille tarkoitettu kuntoutuskurssi. Jos sinulla on diagnosoitu lievä tai keskivaikea masennus, ahdistuneisuushäiriö tai kaksisuuntainen mielialahäiriö ja olet työelämässä tai opiskelet, voi Silmu-kurssi soveltua sinulle.

Lue lisää Silmu-kurssista.

Jos tarvitset tukea opintoihin tai työelämään neuropsykiatrisen häiriön vuoksi, voi Oma väylä -kuntoutus olla sinulle sopiva vaihtoehto. Oma väylä -kuntoutuksesta saat vahvistusta opiskelu- ja työelämätaitoihin, ohjausta ja harjoitusta arjen hallintaan sekä tukea sosiaalisten taitojen vahvistamiseen.

Lue lisää Oma väylä -kuntoutuksesta.

Neuropsykologisella kuntoutuksella edistetään opintojen edistymistä, työelämässä pysymistä ja työelämään siirtymistä tai palaamista. Neuropsykologisen kuntoutuksen käynnistäminen edellyttää aina neuropsykologista tutkimusta.

Lue lisää neuropsykologisesta kuntoutuksesta.

Voit saada opiskelun tai muun työelämään tähtäävän kuntoutuksen ajalta nuoren kuntoutusrahaa, jos olet alle 20-vuotias.

Lue lisää nuoren kuntoutusrahasta.

Kun haet kuntoutusta, sinun ei vielä tarvitse tietää, minkälaista kuntoutusta haet. Autamme sinua valitsemaan sopivan kuntoutusmuodon. Saat apua kuntoutusasioissa soittamalla meille.

Jäikö jotain epäselväksi?

Soita Kelaan
Sivu päivitetty 13.11.2024