Usean nuorille maksettavan Kelan tuen alaikäraja nousee
Kelan kuntoutustuen, työkyvyttömyyseläkkeen, kuntoutusrahojen ja sairauspäivärahojen alaikärajat nousevat 16 vuodesta 18 vuoteen vuoden 2025 alussa. Oppivelvollisuutensa keskeyttäneillä 17-vuotiailla ei ole myöskään enää oikeutta työttömyystukeen. Lisäksi vuoden 2027 alussa lapsen vammaistuen yläikäraja nousee 18 vuoteen ja samalla aikuisen vammaistuen ja eläkettä saavan hoitotuen alaikärajaksi tulee 18 vuotta. Muutokset eivät koske tukia jo saavia vaan tulevia tukien saajia.
Tiivistelmä:
Usean eri Kelan maksaman tuen alaikäraja nousee 16 vuodesta 18 vuoteen. Muutos koskee kuntoutustukea, työkyvyttömyyseläkettä, kuntoutusrahoja, sairauspäivärahoja ja lapsen vammaistukea. Samalla aikuisen vammaistuen ja eläkettä saavan hoitotuen alaikärajaksi tulee 18 vuotta. Oppivelvollisuutensa keskeyttäneillä 17-vuotiailla ei ole enää oikeutta työttömyystukeen.
Muutokset tulevat vammaistukia lukuun ottamatta voimaan 1.1.2025. Vammaistukia koskevat muutokset tulevat voimaan 1.1.2027.
Muutokset eivät koske nykyisiä tuen saajia. Muutokset eivät siis edellytä asiakkailta toimenpiteitä. Kela huolehtii lakimuutosten vaatimista toimenpiteistä.
Eduskunta on hyväksynyt lakiesityksen, jonka mukaan usean eri Kelan maksaman tuen alaikärajaa nostetaan 16 vuodesta 18 vuoteen. Muutos koskee Kelan kuntoutustukea, työkyvyttömyyseläkettä, kuntoutusrahaa, sairauspäivärahaa ja vammaistukia. Lisäksi oppivelvollisuutensa keskeyttäneillä 17-vuotiailla ei ole enää oikeutta työttömyystukeen.
– Ikärajojen yhtenäistäminen yksinkertaistaa monimutkaista sosiaalivakuutusjärjestelmää kokonaisuutena. Yhtenäistäminen on yhteensopiva myös yleistuen mallin valmistelun tavoitteiden kanssa, etuuspäällikkö Milla Kaitola sanoo.
Näin tukien ikärajat muuttuvat
Seuraavat muutokset koskisivat vuonna 2009 tai sen jälkeen syntyneitä nuoria:
Kansaneläkkeen ja takuueläkkeen alaikäraja nousee 16 vuodesta 18 vuoteen. Tämä tarkoittaa, että kansaneläkkeenä maksettavan kuntoutustuen sekä työkyvyttömyyseläkkeen ja sitä mahdollisesti täydentävän takuueläkkeen sekä maahanmuuttajalle työkyvyttömyyden perusteella myönnettävän takuueläkkeen voi saada aikaisintaan 18-vuotiaana. Sama koskee eläkettä saavan hoitotukea.
Sairauspäivärahan, osasairauspäivärahan, kuntoutusrahan, osakuntoutusrahan ja nuoren kuntoutusrahan alaikäraja nousee 16 vuodesta 18 vuoteen.
Seuraava muutos koskisi vuonna 2008 tai sen jälkeen syntyneitä nuoria:
Oppivelvollisuutensa keskeyttäneillä 17-vuotiailla ei ole enää oikeutta työttömyystukeen.
Seuraava muutos koskisi vammaistukia saavia nuoria:
Vuoden 2027 alusta vammaistukea maksetaan alle 18-vuotiaille lapsen vammaistukena. Samalla aikuisen vammaistuen ja eläkettä saavan hoitotuen alaikärajaa nostetaan 18 vuoteen.
Muutokset tulevat voimaan pääosin 1.1.2025. Muutokset eivät koske nykyisiä tuen saajia. Asiakkaiden ei tarvitse olla yhteydessä Kelaan niiden vuoksi. Vammaistukea koskevat muutokset tulevat voimaan 1.1.2027. Ennen tätä myönnettyjen vammaistukien maksamista jatketaan tuen lakkaamiseen asti tai siihen asti, että tukioikeutta on tarve tarkistaa asiakkaan olosuhteissa tapahtuneiden muutosten vuoksi.
Ikärajojen muutosten taustat ja vaikutukset
Muutosten taustalla on halu saattaa ikärajat vastaamaan nuoren oppivelvollisuusikää ja vanhempien elatusvelvollisuutta.
Muutosten arvioidaan vähentävän julkisen talouden menoja noin 6,9 miljoonaa euroa vuonna 2025, noin 35,8 miljoonaa euroa vuonna 2026 ja noin 48,5 miljoonaa euroa vuosittain vuodesta 2027 alkaen. Lisäksi muutosten katsotaan lisäävän vammaisetuusjärjestelmän selkeyttä ja yhtenäisyyttä.
Vuoden 2023 lopussa alle 18-vuotiaita kansaneläkkeen ja takuueläkkeen saajia oli 673, sairauspäivärahan saajia 786 ja kuntoutusrahan saajia noin 10 000. Työttömyysetuutta sai 140 alle 18-vuotiasta henkilöä vuonna 2023.
Muutosten arvioidaan lisäävän toimeentulotuen tarvetta. Myös hyvinvointialueiden maksaman täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen menot saattavat kasvaa.
– Ikärajojen muutosten vaikutusten arvioinnissa pitää huomioida muut nuorten sosiaaliturvaan tulossa olevat muutokset, kuten nuoren ammatillisen kuntoutuksen kohderyhmän ja kuntoutusrahaoikeuden poistaminen Nuotti-valmennuksen ajalta. Muutokset voivat heikentää nuorten kuntoutuspalveluihin ohjautumista, kuntoutuksen kannustavuutta ja kuntoutumista. Se voi myös johtaa saajamäärien kasvuun muissa toimeentuloa turvaavissa etuuksissa, toteaa Kelan tutkimusprofessori Karoliina Koskenvuo.
Lue lisää