FPA börjar följa upp studieframgången hos studerande på andra stadiet hösten 2023 | FPAGå till innehållet
Meddelande

FPA börjar följa upp studieframgången hos studerande på andra stadiet hösten 2023

Publicerad 29.8.2023

Ansvaret för att följa upp studieframgången i fråga om studier på andra stadiet överförs från läroanstalterna till FPA. Förändringen grundar sig på informationshanteringslagen. Lagen trädde i kraft 2020 och den övergångsperiod som fastställdes i lagen går snart ut.

I höst börjar FPA följa upp studieframgången i fråga om yrkesinriktade grundexamina på andra stadiet och gymnasiets lärokurs för unga. Hittills har uppgiften skötts av läroanstalterna på andra stadiet. Om läroanstalten har märkt att en studerande inte har gjort tillräckliga framsteg i studierna, har läroanstalten informerat FPA om det. FPA har vid behov skickat en begäran om ytterligare utredning om studieframgången till den studerande.

Från och med hösten 2023 följer läroanstalterna inte längre upp studieframgången med tanke på studiestödet. Det här förenklar informationsgången mellan läroanstalterna och FPA. Tidigare år har läroanstalterna per post informerat FPA om otillräcklig studieframgång hos ungefär 6 000 studerande på andra stadiet. På basis av de här meddelandena har FPA årligen dragit in studiestödet för ungefär 500 studerande.
FPA betalar årligen studiestöd till ungefär 100 000 studerande på andra stadiet.

FPA erbjuder personligt stöd till den unga om det ser ut att studierna kommer att avbrytas

Läroanstalterna har följt upp studieframgången längs med läsåret, men i fortsättningen följer FPA upp studieframgången årligen i september. I den kommande uppföljningen granskar FPA studieprestationerna under föregående läsår (1.8.2022-31.7.2023).

Om en studerande inte har framskridit tillräckligt med studierna skickar FPA en begäran om utredning till hen. Utgående från den studerandes svar avgör FPA om det är möjligt att fortsätta betala ut studiestöd. Om den studerande inte svarar på begäran om utredning eller om orsakerna till att studierna framskrider långsamt inte kan godkännas, kan det hända att studiestödet måste dras in. Godtagbara orsaker till att studierna fördröjs är till exempel den studerandes eller en närstående persons sjukdom, en annars svår livssituation eller avläggande av en särskilt omfattande studiehelhet.

Eftersom FPA i fortsättningen kan följa upp studieframgången elektroniskt kan man på ett mera effektivt sätt bland de studerande som inte svarat på begäran om utredning hitta de studerande vars studier framskridit synnerligen långsamt eller inte alls och som därför löper risk att hamna utanför vanligt vardagsliv.

–  Studiestödet för de här unga dras inte in automatiskt, utan vi kommer vid behov att personligen kontakta dem för att utreda om det är möjligt att fortsätta betala ut studiestöd, säger Reeta Paatelma, jurist vid FPA:s studiestödsgrupp.

–  Avsikten med kontakten är att diskutera med den unga om dennes livssituation och vilka andra typer av stöd den unga eventuellt skulle behöva. Vid behov kan vi hänvisa den unga till exempel till social- och hälsovårdstjänsterna eller utreda möjligheterna att bevilja FPA-rehabilitering, säger Paatelma.

Övergångsperioden för informationshanteringslagen som trädde i kraft 2020 går snart ut

Förändringen bygger på informationshanteringslagen, som trädde i kraft 1.1.2020. Lagen förutsätter att myndigheterna i mån av möjlighet ska använda befintliga registeruppgifter då de utför sina uppgifter. Övergångsperioden på 4 år som fastställts i lagen går snart ut.

I praktiken betyder det här att FPA inte längre får begära intyg eller andra utredningar av läroanstalterna för att kunna utföra sina uppgifter om informationen finns att få elektroniskt ur Utbildningsstyrelsens datalager Koski.

FPA informerar mer om det här under hösten. Informationen om uppföljningen av studieframgången på andra stadiet uppdateras på FPA:s webbplats i augusti.

Meddelandet bearbetat 31.8.2023. Första meningen i andra stycket har preciserats så att i fortsättningen följer FPA upp studieframgången uttryckligen med tanke på studiestödet.

Senast ändrad 31.8.2023