Regeringen föreslår ändringar i arbetslöshetsförmånerna från FPA
Regeringen föreslår flera ändringar i det arbetsmarknadsstöd och den grunddagpenning som FPA betalar. De föreslagna ändringarna påverkar beloppen och villkoren för arbetslöshetsförmånerna. Riksdagen förväntas godkänna ändringarna år 2023, och ändringarna avses träda i kraft under år 2024. I det här pressmeddelandet finns samlad information om alla ändringar som bereds som bäst gällande arbetslöshetsförmånerna från FPA.
Regeringen föreslår ändringar i det arbetsmarknadsstöd och den grunddagpenning som FPA betalar. En del av ändringarna avses träda i kraft i början av 2024 och en del av dem senare under 2024.
Regeringen har också föreslagit ändringar i det allmänna bostadsbidraget.
Riksdagen förväntas godkänna de föreslagna lagändringarna gällande arbetslöshetsförmånerna under 2023. FPA informerar om inverkan av ändringarna efter det.
Rätten till arbetslöshetsförmåner föreslås börja senare
I regeringens proposition föreslås att utkomstskyddet för arbetslösa ändras så att självrisktiden förlängs från fem dagar till sju dagar. Självrisktiden avses vara sju dagar om den börjar 1.1.2024 eller senare.
Dessutom föreslås att periodiseringen av semesterersättningen återinförs. Periodiseringen av semesterersättningen innebär att om en person som blir arbetslös har outtagna semesterdagar när anställningen upphör, senarelägger den ersättning som betalas för de här dagarna starten på rätten till arbetslöshetsförmån.
Periodiseringen avses gälla semesterersättningar som betalas när heltidsjobb som fortgått mer än två veckor upphör. Semesterersättningen föreslås bli periodiserad om den betalas på grundval av en anställning som upphör 1.1.2024 eller senare.
Förslag att slopa det skyddade beloppet i samband med utkomstskyddet för arbetslösa
I propositionen föreslås att det skyddade beloppet på 300 euro per månad i samband med utkomskyddet för arbetslösa slopas. Med skyddat belopp avses det belopp som en mottagare av en arbetslöshetsförmån kan tjäna utan att det påverkar arbetslöshetsförmånen.
Ändringen avses gälla den som får jämkad arbetslöshetsförmån och ansökningsperioder för arbetslöshetsförmåner som börjar 1.4.2024 eller senare.
När en arbetslös person arbetar deltid eller har ströjobb får hen jämkad arbetslöshetsförmån, dvs. personens löneinkomster minskar arbetslöshetsförmånens belopp. Varje euro som tjänas från deltidsarbete minskar arbetslöshetsförmånen med 50 cent.
Om den arbetslösa personen för närvarande får till exempel 400 euro i lön under arbetslöshetstiden minskar arbetslöshetsförmånens belopp endast med 50 euro tack vare det skyddade beloppet.
Efter att det skyddade beloppet slopats enligt propositionen innebär ändringen att löneinkomster på 400 euro minskar förmånen med 200 euro.
Trots ändringen är tanken ändå den att det fortsättningsvis är ekonomiskt lönsamt att arbeta deltid.
Förslag att slopa barnförhöjningarna i anslutning till arbetslöshetsförmånerna
I propositionen föreslås att barnförhöjningarna till arbetsmarknadsstödet, grunddagpenningen och rörlighetsunderstödet slopas.
Ändringen föreslås gälla arbetslösa som har under 18-åriga barn att försörja. Ändringarna avses träda i kraft 1.4.2024.
Det familjepaket som regeringen berett innehåller höjningar av barnbidragen från och med 1.4.2024.
Intjäningen av arbetsvillkoret föreslås bli baserat på lönebeloppet
I propositionen föreslås att arbetsvillkoret för löntagare i fortsättningen tjänas in utifrån den löneinkomst som betalats ut under kalendermånaden.
Om en arbetslös person uppfyller arbetsvillkoret för löntagare eller företagare har hen rätt till inkomstrelaterad arbetslöshetsdagpenning eller grunddagpenning. Om den arbetslösa personen inte har rätt till grunddagpenning kan hen ha rätt till arbetsmarknadsstöd.
För närvarande tjänas arbetsvillkoret in utifrån kalenderveckor under vilka löntagaren har arbetat minst 18 timmar. Enligt förslaget tjänas arbetsvillkoret i fortsättningen in om den löneinkomst som betalats ut under kalendermånaden uppgår till minst 930 euro.
Det föreslås vara möjligt att arbetsvillkoret i fortsättningen tjänas in också för halva arbetsvillkorsmånader om den löneinkomst som betalats ut under kalendermånaden är mindre än 930 euro men minst 465 euro.
Dessutom föreslås att arbetsvillkoret förlängs från ungefär sex månader till 12 månader. Arbetsvillkoret behöver inte heller i fortsättningen uppfyllas genom kontinuerligt arbete, utan granskningsperioden är fortsättningsvis 28 månader.
Ändringarna i arbetsvillkoret avses gälla alla arbetslösa och träda i kraft 2.9.2024.
FPA informerar om inverkan av ändringarna via sina kommunikationskanaler
Under höstens lopp publicerar FPA närmare information om ändringarna i arbetslöshetsförmånerna och deras inverkan på kundernas situation på fpa.fi/utan-arbete och i sina andra kanaler.
Närmare information för kunderna:
- Social- och hälsovårdsministeriets meddelande 12.10.: Regeringen föreslår flera ändringar i lagen om utkomstskydd för arbetslösa för att öka sysselsättningen
- Regeringens proposition HE 73/2023 rp: Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om utkomstskydd för arbetslösa och av vissa andra lagar
- Usein kysyttyä työttömyysturvan lisäpäivien poistosta ja muutosturvasta
- Usein kysyttyjä kysymyksiä työttömyysturvan suojaosan, omavastuuajan ja lapsikorotuksien muutoksista
- Usein kysyttyä työssäoloehdon muutoksista
- Alla pressmeddelanden om ändringarna av den sociala tryggheten finns på www.kela.fi/forandringar.