Är du studerande på andra stadiet och har fått en begäran om utredning om studieframgången? Svara i MittFPA | FPAGå till innehållet
Meddelande

Är du studerande på andra stadiet och har fått en begäran om utredning om studieframgången? Svara i MittFPA

Publicerad 15.9.2023

FPA har skickat en begäran om utredning till de studerande på andra stadiet vilkas studieframgång inte varit tillräcklig. Svar på begäran om utredning ska lämnas in senast 28.9.2023.

FPA har börjat följa upp studieframgången för studerande på andra stadiet den här hösten. Vid uppföljningen granskar FPA om villkoren för att få studiestöd uppfylls. Vid den här uppföljningen granskas studieframgången under föregående läsår (1.8.2022-31.7.2023).

FPA har skickat en begäran om utredning till 6 000 studerande som avlägger en yrkesinriktad grundexamen eller gymnasiets lärokurs för unga och vars studier inte har framskridit tillräckligt. Den studerande kan få en begäran om utredning om hen har avlagt mindre än 20 kompetenspoäng eller studiepoäng under läsåret 2022–2023.

Uppföljningen gäller inte det allmänna bostadsbidraget och skolresestödet.

Det lönar sig att svara på begäran om utredning i tid

Svar på begäran om utredning ska lämnas in senast 28.9.2023 och man kan skicka svaret i MittFPA.

Det lönar sig för den studerande att först kontrollera att alla studieprestationer har blivit införda i studieregistret. Om det saknas uppgifter i studieregistret ska den studerande be läroanstalten föra in de uppgifter som saknas och nämna detta i svaret på begäran om utredning.

I sitt svar ska den studerande också ange orsakerna till att studierna inte har framskridit. Om studierna har fördröjts av en godtagbar orsak kan den studerande fortfarande få studiestöd. Godtagbara orsaker till att studierna fördröjs är till exempel den studerandes eller en närstående persons sjukdom, en annan svår livssituation eller avläggande av en särskilt omfattande studiehelhet.

Den studerande får detaljerade anvisningar om hur man bör svara med begäran om utredning.

Om den studerande inte svarar på begäran om utredning eller om de orsaker som den studerande anger inte kan godtas, kan det hända att FPA måste dra in studiestödet från och med 1.1.2024.

Det är ovanligt att studiestöd återkrävs

Det är ovanligt att studiestödet återkrävs i samband med uppföljningen av studieframgången. Studiestödet återkrävs bara om det visar sig att den studerande har haft särskilt få studieprestationer och att hen inte ens haft för avsikt att studera.

Närmare information för kunderna

Senast ändrad 15.9.2023