Läkare, visste du att också arbetslösa kan ha rätt till sjukdagpenning och rehabilitering?
Sjukdagpenning är en ersättning för inkomstbortfall under den tid man är frånvarande från arbetet på grund av arbetsoförmåga. Även en arbetslös kan ha rätt till sjukdagpenning om hen är arbetsoförmögen på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning. Om sjukdomen blir långvarig, kan rehabilitering vara till nytta när arbetsförmågan behöver stödjas.
Efter en kort sjukfrånvaro är det vanligtvis inget problem att gå tillbaka till sitt arbete eller ut på arbetsmarknaden. Återgången till arbetslivet kan emellertid kräva noggrannare planering om sjukfrånvaron blir långvarig. FPA och hälso- och sjukvården har till uppgift att under perioden med sjukdagpenning vid behov utreda den arbetslösas förutsättningar att återgå till arbetslivet till exempel med hjälp av rehabilitering.
På den här sidan har vi sammanställt anvisningar som läkare kan ha nytta av när arbetsförmågan hos patienter som är arbetslösa behöver stödjas. På sidan finns information om bedömning av arbetsförmågan, ekonomiskt stöd som FPA betalar under sjukdomstid, intyg och utlåtanden som behövs för att stöd ska beviljas samt om rehabilitering och hänvisning till rehabilitering. På sidan finns också information om FPA:s tjänster för samarbetspartner.
Sjukdomens inledningsfas
Det lönar sig att utreda om en arbetslös som insjuknat har rätt till sjukdagpenning. Sjukdagpenning kan betalas efter en självrisktid som i regel är den dag man insjuknat och de 9 följande vardagarna. Kontrollpunkterna vid utbetalningen av sjukdagpenning kan vara till hjälp när arbetsförmågan och rehabiliteringsbehovet utreds i ett tidigt skede.
Rätt till sjukdagpenning uppstår då arbetsoförmåga till följd av sjukdom hindrar någon från att utföra sitt vanliga arbete eller därmed nära jämförbart arbete. Arbetsoförmågan kan anknyta antingen till en diagnostiserad sjukdom eller funktionsnedsättning eller till en befogad misstanke om sjukdom eller funktionsnedsättning.
Sjukdom och arbetsoförmåga är dock inte samma sak. Även om din patient har diagnostiserats med en sjukdom är hen inte nödvändigtvis arbetsoförmögen. FPA beviljar inte sjukdagpenning på grund av sjukdom, utan på grund av den arbetsoförmåga som sjukdomen orsakar.
Vad är den arbetslösas vanliga arbete utifrån vilket FPA bedömer den arbetslösas arbetsförmåga?
En arbetslös arbetssökandes arbetsförmåga bedöms i förhållande till det arbete hen hade före arbetslösheten eller därmed nära jämförbart arbete. Arbetsförmågan hos en person som länge varit arbetslös kan även bedömas i förhållande till något annat arbete som utifrån personens utbildning, yrkeskunskap och arbetshistoria kan anses vara hens vanliga arbete eller därmed nära jämförbart arbete.
Även arbetsförmågan hos en person som för första gången kommer ut på arbetsmarknaden, som återvänder till arbetslivet efter en lång frånvaro eller som nyligen avlagt en yrkesexamen bedöms i förhållande till det arbete som utifrån hens utbildning, eventuella arbetshistoria och yrkeskunskap kan anses vara hens vanliga arbete eller därmed nära jämförbart arbete.
Som utgångspunkt för bedömningen av vad som är vanligt arbete för en arbetssökande som saknar utbildning eller arbetserfarenhet kan man betrakta personens egen syn på vilken typ av arbete hen söker, det arbete hen enligt jobbsökningsplanen ska söka samt AN-byråns syn på hur personens yrkeskunskaper matchar det arbete hen söker.
En ung person utan yrkesutbildning (16–29 år) är skyldig att söka till eller slutföra en utbildning som leder till examen och ger yrkesfärdigheter. FPA bedömer den ungas arbetsförmåga i förhållande till huruvida hen kan uppfylla skyldigheterna för en arbetslös arbetssökande, studera eller samarbeta med olika aktörer så att hens utbildningsmöjligheter kan bedömas.
FPA bedömer arbetsförmågan hos en person som har kommit till Finland som invandrare i förhållande till det arbete som utifrån hens utbildning, eventuella arbetshistoria och yrkeskunskap kan betraktas som hens vanliga arbete eller därmed nära jämförbart arbete. Om den här personen saknar utbildning eller arbetserfarenhet, kan man som utgångspunkt för bedömningen av vad som är vanligt arbete betrakta personens egen syn på vilken typ av arbete hen söker, det arbete hen enligt jobbsökningsplanen ska söka samt AN-byråns syn på hur personens yrkeskunskaper matchar det arbete hen söker.
Gör upp ett läkarintyg A (SV 6r) för ansökan om sjukdagpenning för patienten om arbetsoförmågan har varat en kortare tid än 2 månader.
Om sjukdomen fortsätter
Om sjukdomen fortsätter behöver FPA mer information om patienten och behandlingen, funktionsförmågan, sjukdomsprognosen och planen för fortsättningen. Om sjukdomen försämrar arbets- och funktionsförmågan kan det bli aktuellt att hänvisa patienten till rehabilitering.
Gör upp ett läkarutlåtande B (SV 7r) för ansökan sjukdagpenning för patienten senast när hen har fått sjukdagpenning för 60 dagar och arbetsoförmågan på grund av sjukdomen fortsätter.
FPA utreder behovet av medicinsk och yrkesinriktad rehabilitering senast när antalet sjukdagpenningsdagar sammanlagt är 60.
FPA kan kontakta patienten för att informera hen om möjligheterna till rehabilitering och om hur man ansöker om rehabiliteringsstöd och sjukpension. FPA utreder rehabiliteringsbehovet också när sjukdagpenning har beviljats för 150 och för 230 dagar.
Ansvaret för omedelbar sjukvård och anknytande rehabilitering ligger hos den offentliga hälso- och sjukvården. Rehabiliteringsansvaret kan överföras från hälso- och sjukvården till FPA om följande villkor uppfylls:
- den omedelbara sjukvården har upphört
- en plan över den behandling och uppföljning som genomförts inom hälso-och sjukvården har gjorts upp
- mål för den rehabilitering som behövs och rehabiliteringens innehåll kan planeras
- den omedelbara rehabilitering som hänför sig till eftervården efter eventuella operationer och andra ingrepp har genomförts och patientens tillstånd har stabiliserats.
FPA ordnar
- yrkesinriktad rehabilitering
- yrkesinriktad rehabilitering för unga
- medicinsk rehabilitering enligt prövning, till vilken hör
- rehabiliterande psykoterapi
- krävande medicinsk rehabilitering.
Annan rehabilitering än den som FPA ordnar
Arbetspensionsanstalterna ordnar yrkesinriktad rehabilitering.
Om din patient har råkat ut för exempelvis ett olycksfall i arbetet eller en trafikolycka eller om hen har en yrkessjukdom, är det i regel försäkringsbolaget som ordnar rehabiliteringen.
Rehabiliteringspenning och reseersättningar
Patienten kan få rehabiliteringspenning för den tid som FPA, företagshälsovården eller välfärdsområdet har beviljat rehabilitering. Rehabiliteringspenning för unga kan betalas ut till personer under 20 år för tid med studier eller annan arbetslivsinriktad rehabilitering.
FPA kan ersätta resor till offentlig eller privat hälso- och sjukvård när orsaken till resan är sjukdom eller rehabilitering.
Gör upp ett läkarutlåtande B (SV 7r) eller en rehabiliteringsplan för patienten när hen ansöker om rehabilitering som ordnas av FPA eller ansöker om ekonomiskt stöd för rehabiliteringstiden.
FPA bedömer utifrån utlåtandet eller rehabiliteringsplanen huruvida rehabiliteringen kan vara till nytta som stöd för arbets- och funktionsförmågan eller för att förbättra den.
Om sjukdomen blir långvarig
FPA kan betala sjukdagpenning för högst 300 dagar, det vill säga i ungefär ett år. I maximitiden inräknas alla dagar under de två åren för vilka sjukdagpenning har beviljats.
Om arbetsoförmågan fortsätter efter maximitiden för sjukdagpenning kan patienten ansöka om rehabiliteringsstöd eller sjukpension. Rehabiliteringsstöd är en tidsbegränsad sjukpension. Rehabiliteringsstöd och sjukpension (invalidpension) kan betalas antingen av en arbetspensionsanstalt, av FPA eller av båda.
När rehabiliteringsstöd eller invalidpension betalas av en arbetspensionsanstalt, sker det i form av arbetspension. Om arbetspensionen är liten eller personen inte har tjänat in någon arbetspension alls kan hen få rehabiliteringsstöd eller sjukpension i form av folkpension från FPA.
Om patientens arbetsförmåga är delvis försämrad på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning i minst ett års tid och hens arbetsförmåga skulle räcka till för deltidsarbete eller lättare uppgifter, kan patienten ansöka om partiellt rehabiliteringsstöd eller delinvalidpension (arbetspension.fi). Partiellt rehabiliteringsstöd är en tidsbegränsad delinvalidpension.
FPA beviljar inte partiellt rehabiliteringsstöd eller delinvalidpension.
Arbetslöshet är inte ett hinder för att få partiellt rehabiliteringsstöd eller delinvalidpension. Arbetslösa arbetssökande kan utöver partiellt rehabiliteringsstöd eller delinvalidpension också få arbetslöshetsförmåner.
Gör upp ett läkarutlåtande B (SV 7r) för ansökan om rehabiliteringsstöd eller sjukpension för patienten.
Kom ihåg att definitionen av arbetsoförmåga är en annan när FPA bedömer rätten till rehabiliteringsstöd och sjukpension än i samband med sjukdagpenning. I fråga om rehabiliteringsstöd och sjukpension bedöms den sökandes arbetsförmåga i relation till hens vanliga arbete, ett jämförbart arbete eller något annat arbete som tryggar en skälig försörjning. I fråga om sjukdagpenning bedöms arbetsförmågan däremot endast i förhållande till den sökandes vanliga arbete eller därmed nära jämförbart arbete.
Sanna blev sjuk medan hon var arbetslös – bedömning av arbetsförmågan hjälpte henne vidare i livet
Sanna, som har fått diagnosen ADHD, är en uthållig ensamstående mamma som har avlagt två examina och som strävar efter att återgå till arbetslivet trots motgångar. ”Mitt motto är: jag ger inte upp”, säger hon.
Läs mer på mittiallt.fiInformation och material till stöd för läkares arbete
I FPA:s lättlästa broschyrer och infoblad presenteras den viktigaste informationen om FPA-förmånerna klart och enkelt, men alla detaljer finns inte med.
Broschyrerna finns också att få på finska, samiska, engelska och ryska.
Man kan fritt ladda ner webbversionerna av broschyrerna och infobladen och använda dem i kundarbetet. Samarbetspartner kan också beställa tryckta broschyrer per e-post på adressen lomakevarasto@kela.fi. Man kan också skicka ett e-postmeddelande om man vill ändra antalet broschyrer som beställs eller byta leveransadress.
På FPA:s webbplats finns information och material om FPA:s förmåner och tjänster för privatpersoner.
På sidan finns också information om FPA:s tjänster för samarbetspartner samt anvisningar och material till stöd för det egna arbetet.
FPA:s utbildningar erbjuder yrkespersoner inom social- och hälsovården viktig och aktuell information om FPA:s förmåner och tjänster samt om kommande ändringar i dem. Vi arrangerar årligen flera webbseminarier och producerar utbildningsvideor om olika ämnen. Inspelningar av webbseminarier och utbildningar publiceras ämnesvis på webbplatsen fpa.fi.
FPA:s webbkurs om rehabilitering erbjuder yrkespersoner inom social- och hälsovården den viktigaste informationen om rehabiliteringstjänsterna och klienternas försörjning under sjukdoms- och rehabiliteringstid. Materialet fungerar som stöd för yrkespersonernas arbete.
Läkarlinjen
FPA:s sakkunnigläkare svarar på läkarnas frågor vardagar kl. 12–15 på numret 020 371 015.
På läkarlinjen ges allmän rådgivning till exempel om
- förmåner som betalas på grund av sjukdom
- krävande medicinsk rehabilitering
- ersättning för läkemedel
- hur man ska skriva läkarutlåtanden.
På läkarlinjen kan man inte få personliga uppgifter om en kund eller kontrollera till exempel hur handläggningen av en ansökan framskrider.
Myndighetslinjen
Om du behöver uppgifter om en enskild kund, ska du ringa myndighetslinjen.
FPA:s myndighetslinje betjänar vardagar kl. 9–15 på numret 020 692 239.
Kontrollera alla servicenummer för samarbetspartner.
Chatt för samarbetspartner
I chatten får du råd på ett allmänt plan vardagar kl. 9–15. Ställ inte frågor som gäller enskilda kunder via chatten eftersom den är oskyddad.
Skyddad e-post för samarbetspartner
Via skyddad e-post kan du be om råd och skicka bilagor.
Håll dig uppdaterad om förändringar
Prenumerera på Terveysinfo och andra nyhetsbrev från FPA
Nyhetsbrevet Terveysinfo (på finska) innehåller information om förändringar som gäller hälsorelaterade förmåner samt om andra aktuella frågor. Vi publicerar även flera andra nyhetsbrev som är riktade till våra samarbetspartner.
Läs och prenumerera på nyhetsbrevPrenumerera på FPA:s meddelanden
Abonnera på de senaste pressmeddelandena från FPA genom att fylla i din e-postadress. Du kan säga upp abonnemanget när du vill. Prenumerationstjänsten produceras av STT.
Prenumerera på meddelanden