Förändringar i stödet för boende för studerande – viktigt att veta | FPAGå till innehållet
Artikel

Förändringar i stödet för boende för studerande – viktigt att veta

Publicerad 7.4.2025

Ung person i köket.

Stöden för boende för studerande ändras i augusti, hur påverkar det dig? De flesta studerande kan få bostadstillägg till studiestödet från början av höstterminen 2025. I den här artikeln har vi samlat information om sådant som är viktigt för studerande att veta i fråga om de ändrade stöden för boende. Sidan kommer att uppdateras under våren.

Allmänt bostadsbidrag eller studiestödets bostadstillägg – vad förändras?

Studerande kan från och med 1.8.2025 beviljas studiestödets bostadstillägg. Allmänt bostadsbidrag betalas inte längre till studerande efter 31.7.2025. Ändringen gäller emellertid inte studerande som bor tillsammans med sitt eller sin partners barn. De kan också i fortsättningen ansöka om allmänt bostadsbidrag.

Bostadstillägget kan beviljas studerande som bor i en hyres- eller bostadsrättsbostad och som har rätt till studiestöd. Bostadstillägget betalas för studiemånaderna och det har samma årsinkomstgräns som studiestödet.

Observera att bostadstillägget är personligt och var och en måste själv ansöka om det. Du kan ansöka om bostadstillägg i MittFPA tidigast i juni och det beviljas tidigast från 1.8.2025.

Bostadstillägget kan endast betalas in på ditt eget konto. Det kan alltså inte betalas direkt till hyresvärden.

Observera

Om du bor i din eller din partners ägarbostad kan du inte beviljas bostadstillägg eller allmänt bostadsbidrag.

Om du eller din partner får bostadsbidrag för pensionstagare kan du i regel inte få studiestödets bostadstillägg.

Bostadstilläggets belopp beror på den kommun du bor i och på dina boendeutgifter. Beloppet är högst 80 % av hyran eller bruksvederlaget för bostadsrättsbostad.

Bostadstilläggets maximibelopp per kommun

  • Esbo, Grankulla, Helsingfors och Vanda: 296 euro/månad
  • Borgå, Hyvinge, Joensuu, Jyväskylä, Kervo, Kuopio, Kyrkslätt, Lahtis, Lojo, Nokia, Nurmijärvi, Reso, Riihimäki, Rovaniemi, Seinäjoki, Sibbo, Sjundeå, Tammerfors, Tavastehus, Träskända, Tusby, Uleåborg, Vichtis och Åbo: 248 euro/månad
  • Övriga kommuner: 216 euro/månad

Om du bor i en bostad som ägs av din förälder eller som du hyr av din förälder kan du få högst 83 euro/månad i bostadstillägg. Bostadstilläggets belopp påverkas dock inte av om bostaden ägs av någon annan släkting.

Bostadstillägg kan också beviljas för studier utomlands. För en studerande som bor på hyra utomlands uppgår bostadstillägget till 210 euro/månad.

Om du genomför en avgiftsbelagd utbildning vid en folkhögskola, ett idrottsutbildningscenter eller Sameområdets utbildningscentral och bor i läroanstaltens elevhem, kan du få 88,87 euro/månad i bostadstillägg.

Beloppet av bostadstillägget beror endast på dina egna inkomster. Din partners eller dina föräldrars inkomster inverkar inte på det. Inte heller din egendom, såsom besparingar, påverkar bostadstilläggets belopp.

Bostadstillägg betalas för studiemånader. Dina inkomster inverkar på för hur många månader per år du kan få bostadstillägg. För bostadstillägget gäller samma inkomstgränser som för det övriga studiestödet, och det påverkas av samma inkomster. Kom ihåg att se till att dina inkomster inte överskrider årsinkomstgränsen.

Om dina inkomster överskrider årsinkomstgränsen måste du annullera eller återbetala både studiepenning och bostadstillägg till FPA. Det lönar sig att först återbetala stöd för de månader som du har fått minst stöd för. När det gäller 2025 är det bäst att först betala tillbaka stöden för början av året, eftersom du då bara har fått studiepenning.

Du kan inte få allmänt bostadsbidrag för de månader för vilka du annullerar eller återbetalar studiestöd för att höja årsinkomstgränsen.

I fortsättningen kan du ansöka om allmänt bostadsbidrag till exempel i följande situationer:

  • Du bor tillsammans med ditt eller din partners barn.
  • Du får under studietiden någon annan förmån än studiestöd, till exempel arbetslöshetsförmån, rehabiliteringspenning eller sjukdagpenning.
  • Du har avbrutit dina studier eller använt alla dina studiestödsmånader.
  • Dina studier har inte framskridit tillräckligt och FPA har dragit in ditt studiestöd.

Fortsätter du att studera?

Kommer du att fortsätta dina högskolestudier i höst? Då kan du beviljas bostadstillägg om du bor i en hyres- eller bostadsrättsbostad och har rätt till studiestöd.

Du kan ansöka om bostadstillägg i MittFPA tidigast i juni. Det lönar sig för dig att ansöka om stödet så tidigt som möjligt, så att du får beslutet i god tid. Om du redan har studiestöd ska du använda ansökan om bostadstillägg.

Du kan få allmänt bostadsbidrag till och med 31.7.2025, om villkoren uppfylls. Högskolestuderande som fortsätter med sina studier får inte stöd för boende för augusti 2025.

Om du emellertid studerar på sommaren och får sommarstudiestöd kan du ansöka om bostadstillägg från 1.8.2025. Observera att sommarstudiestödet minskar dina studiestödsmånader och sänker din årsinkomstgräns.

Du kan även ta ut studielån för höstterminen från 1.8.2025. Studielånet är ett lån med statsgaranti och det måste betalas tillbaka. Till lånebeloppet läggs räntor.

Studerar du vid ett gymnasium eller en yrkesläroanstalt? Då kan du beviljas bostadstillägg om du bor i en hyres- eller bostadsrättsbostad och har rätt till studiestöd. Om du är under 17 år och bor på egen hand kan du få bostadstillägg trots att du ännu inte får studiepenning.

Bostadstilläggets belopp beror endast på dina egna inkomster. Dina föräldrars eller din partners inkomster inverkar inte på stödbeloppet.

Om du genomför en avgiftsbelagd utbildning vid en folkhögskola, ett idrottsutbildningscenter eller Sameområdets utbildningscentral och bor i läroanstaltens elevhem, kan du också i fortsättningen få 88,87 euro/månad i bostadstillägg.

Om du fortsätter med dina studier i höst kan du ansöka om bostadstillägg i MittFPA tidigast i juni. Det lönar sig för dig att ansöka om stödet så tidigt som möjligt, så att du får beslutet i god tid. Om du redan har studiestöd ska du använda ansökan om bostadstillägg.

Du kan få allmänt bostadsbidrag till och med 31.7.2025, om villkoren uppfylls.

Om du har ansökt om statsgaranti för studielån, kan du ta ut också läsårets första studielånspost 1.8.2025. Studielånet är ett lån med statsgaranti och det måste betalas tillbaka. Till lånebeloppet läggs räntor.

Om du blir klar med studierna före 1.8.2025 kan du få allmänt bostadsbidrag också efter utexamineringen. Ändringen påverkar då inte ditt bostadsbidrag.

Kom dock ihåg att ansöka om justering av det allmänna bostadsbidraget om du till exempel får ett jobb eller dina inkomster förändras. Ansök om justering också i det fall att dina boendeutgifter eller andra omständigheter förändras.

Ska du börja studera?

Kommer du att börja studera vid en högskola i höst? Du kan beviljas bostadstillägg om du bor i en hyres- eller bostadsrättsbostad och har rätt till studiestöd. Du kan få båda förmånerna genast från början av studierna.

Du kan ansöka om bostadstillägg när du har tagit emot din studieplats och vet var du kommer att bo under studietiden. Ansök om bostadstillägg i MittFPA efter att du har ansökt om studiestöd. Om du ännu inte vet var du kommer att bo i höst, lönar det sig för dig att först ansöka om studiestöd. Du kan ansöka om bostadstillägget efter att du ingått hyresavtal eller bostadsrättsavtal.

Högskolestudierna inleds i regel i månadsskiftet augusti–september, så du kan få studiestöd och bostadstillägg från 1.9.2025. Du kan få allmänt bostadsbidrag till 31.8.2025, om villkoren uppfylls.

Ska du börja studera vid ett gymnasium eller en yrkesläroanstalt? Då kan du beviljas bostadstillägg om du bor i en hyres- eller bostadsrättsbostad och har rätt till studiestöd. Om du är under 17 år och bor på egen hand kan du få bostadstillägg trots att du ännu inte får studiepenning.

Beloppet av bostadstillägget beror endast på dina egna inkomster. Dina föräldrars eller din partners inkomster inverkar inte på stödbeloppet.

Studierna vid gymnasier och yrkesläroanstalter inleds i allmänhet i början av augusti, så du kan beviljas studiestöd och bostadstillägg från 1.8.2025.

Du kan ansöka om bostadstillägg när du har tagit emot din studieplats och vet var du kommer att bo under studietiden. Ansök om bostadstillägg i MittFPA efter att du har ansökt om studiestöd. Om du ännu inte vet var du kommer att bo i höst, lönar det sig för dig att först ansöka om studiestöd. Du kan ansöka om bostadstillägget efter att du ingått hyresavtal eller bostadsrättsavtal.

Har du snart fullgjort din militärtjänst eller civiltjänst och börjar studera? Militärunderstöd kan betalas till utgången av den månad då tjänstgöringen upphör.

Om du inleder studier vid en högskola i höst kan du ansöka om studiestöd och bostadstillägg genast från början av dina studier.

Du kan ansöka om bostadstillägg när du har tagit emot din studieplats och vet var du kommer att bo under studietiden. Ansök om bostadstillägg i MittFPA efter att du har ansökt om studiestöd.

Om du inte bor ensam

Om du bor med en rumskompis och ni är båda studerande ska du observera att ansökan om stöd för boende ändras. Var och en studerande som bor i en kompisbostad måste ansöka om bostadstillägg separat för sina boendekostnader. Det här beror på att studiestödets bostadstillägg är en personlig förmån.

Om ni har ett gemensamt hyresavtal fördelas boendeutgifterna i regel jämnt mellan hyresgästerna. Om ni har separata hyresavtal fastställs boendeutgifterna utgående från respektive avtal.

Din rumskompis inkomster inverkar inte på beloppet av ditt bostadstillägg.

Om du bor med din partner och ni är båda studerande ska du observera att ansökan om stöd för boende ändras. Vardera partnern ska ansöka om bostadstillägg separat för sina boendekostnader. Det här beror på att studiestödets bostadstillägg är en personlig förmån.

Om du bor på hyra med din partner är din andel hälften av hela bostadens boendeutgifter. Om du och din partner har separata hyresavtal räknas era boendeutgifter ihop och delas sedan lika mellan er.

Din partners inkomster påverkar inte beloppet av ditt bostadstillägg.

Studerande som bor med sitt eller sin partners barn kan också i fortsättningen ansöka om allmänt bostadsbidrag.

Bostadstillägg för utomlands

Du kan få bostadstillägg också i det fall att du är på utbyte utomlands eller avlägger en examen utomlands. För att få bostadstillägg måste du studera och bo på hyra utomlands.

Du kan få bostadstillägg om du studerar vid

  • en utländsk läroanstalt
  • en finländsk läroanstalt och genomför en sådan studieperiod utomlands som anknyter till dina studier.

För den som studerar utomlands är bostadstillägget 210 euro/månad. Man kan inte få bostadstillägg för en bostad i Finland för samma tid.

Om du ännu inte får studiestöd kan du ansöka om bostadstillägg och studiestöd samtidigt med ansökan om studiestöd.

Om du får studiestöd och åker utomlands som utbytesstuderande ska du meddela oss att du åker med en anmälan om ändring av studiestödet. Du kan samtidigt ansöka om bostadstillägg för studier utomlands.

Gör ansökningarna i MittFPA när du vet var du kommer att bo under dina utlandsstudier.

Har du några frågor?

Ring FPA
Senast ändrad 7.4.2025