FPA på prispallen för utmärkelsen Årets klargörare | FPAGå till innehållet
Meddelande

FPA på prispallen för utmärkelsen Årets klargörare

Publicerad 10.10.2024

FPA:s klarspråksutbildning för de anställda har placerat sig i topp tre för utmärkelsen Årets klargörare (Vuoden selväsanainen). Första pris gick till namnarbetsgruppen vid Norra Österbottens välfärdsområde. Vinnaren tillkännagavs den 10 oktober i samband med ett evenemang för att uppmärksamma den internationella klarspråksdagen.

FPA:s klarspråksutbildning för de anställda, ett fortbildningsmaterial som är skapat av FPA:s språkvårdare, har placerat sig i topp tre för utmärkelsen Årets klargörare. Tävlingens första pris gick till namnarbetsgruppen vid Norra Österbottens välfärdsområde och bland de tre bästa placerade sig även Tullens omarbetade webbplats.

– Vi är glada och stolta över att vår klarspråksutbildning för de anställda placerade sig i topp tre i tävlingen. Fortbildning är det bästa sättet att se till att alla som arbetar vid FPA kan skriva allt mer klarspråkliga texter. Vi gratulerar varmt Norra Österbottens välfärdsområde till tävlingens seger och för deras arbete för att främja klarspråk inom förvaltningen, säger Laura Rostén-Jokinen, ansvarig språkvårdare vid FPA.

I tävlingen Årets klargörare deltog sammanlagt 19 bidrag. Tävlingens finalister valdes ut av en jury, som bestod av representanter från social- och hälsovårdsministeriet, Selkokeskus, finansministeriets projekt Öppen förvaltning och Institutet för de inhemska språken. Vinnaren valdes av Johanna Vesikallio, kommunikationsdirektör vid finansministeriet.

Utmärkelsen Årets klargörare lyfter fram aktörer som främjar klarspråk

Utmärkelsen Årets klargörare delas ut till en arbetsgrupp eller organisation inom den offentliga förvaltningen som har främjat användningen av ett sakligt, klart och begripligt språk. Priset utdelas vartannat år till en främjare av klarspråk och vartannat år till en främjare av lättläst språk; i år delades priset ut för klarspråk. Tävlingen arrangeras av Institutet för de inhemska språken och Selkokeskus.

FPA:s bidrag i tävlingen var FPA:s klarspråksutbildning för de anställda. Det är ett fortbildningsmaterial vars syfte är att FPA:s anställda ska kunna lära sig grunderna i språkvård och lära sig tillämpa relevanta delar i sitt dagliga arbete. Fortbildningsmaterialet består av sex moduler som riktar sig till anställda vid FPA som arbetar med olika uppgifter. Modulerna innehåller videoklipp gjorda av språkvårdarna, Institutet för de inhemska språkens webbkurser i att skriva bättre myndighetstexter samt uppgifter där användaren uppmanas reflektera över sitt språkbruk.

– I och med de olika modulerna är klarspråksutbildningen lättillgänglig för alla FPA-anställda. Klarspråksutbildningen har haft ett stort genomslag och videoklippen har visats nästan 2 700 gånger under det första halvåret, säger Rostén-Jokinen nöjt.

FPA har cirka 8 500 anställda, varav de flesta arbetar med kundservice eller med handläggning av ansökningar.

Detta är fjärde gången FPA deltar i tävlingen Årets klargörare med ett bidrag som hänför sig till klarspråk. År 2018 vann FPA tävlingen. Då var FPA:s tävlingsbidrag FPA:s tips (på finska Kela-tärpit), korta nyhetstexter från FPA anpassade för sociala medier. Även andra år har FPA:s tävlingsbidrag gått till finalen: år 2022 med programmet för utveckling av FPA:s texter och år 2020 med Coronablinkern som utarbetats som ett samarbete mellan FPA, Institutet för hälsa och välfärd, Solita och SoteDigi.

FPA har också en gång vunnit utmärkelsen Årets klargörare som delas ut för främjande av lättläst språk. FPA:s informationsverksamhet premierades 2010.

Klarspråksdagen 2024

Den internationella klarspråksdagen infaller den 13 oktober. Syftet med dagen är att uppmärksamma vikten av att organisationers texter och tjänster är så tydliga, begripliga, ändamålsenliga och kundorienterade som möjligt.

I år infaller klarspråksdagen på en söndag och därför firades dagen inom statsförvaltningen redan torsdagen den 10 oktober. Institutet för de inhemska språken och Utbildningsstyrelsen ordnade ett evenemang med temat Monet lukijat, monet tekstit (många läsare, många texter). Under det finskspråkiga evenemanget hölls anföranden om vad kundorientering är i den skrivande vardagen på en myndighet, hurdana problem och frågor som uppkommer då texterna är skrivna ur myndighetens perspektiv istället för ur kundens perspektiv, samt hurdana texter som skrivs och används inom småbarnspedagogiken. Dessutom presenterade deltagarna i tävlingen Årets klargörare, bland dem FPA:s språkvårdare, goda exempel på texter som blivit klarspråkligare inom den offentliga förvaltningen.

Klarspråksdagens evenemang ordnades via videolänk och evenemanget spelades också in. En länk till inspelningen kommer att publiceras på evenemangets webbsida.

Länkar

Erkännande för enhetliga och begripliga namn (kotus.fi) 

Vuoden selväsanainen -kilpailu (kotus.fi)

Selkeän kielen päivä (kotus.fi)

Senast ändrad 11.10.2024