Beloppet av det allmänna bostadsbidraget och utbetalning
Det allmänna bostadsbidraget minskar för en del av mottagarna 2025
Riksdagen har beslutat om nedskärningar av det allmänna bostadsbidraget som träder i kraft 1.1.2025. Nedskärningarna innebär att bostadsbidraget minskar för vissa bidragstagare:
- Det allmänna bostadsbidraget för ägarbostäder slopas.
- Bostadsbidragets belopp påverkas i fortsättningen av hushållets förmögenhet.
- Det maximala beloppet av boendeutgifter som beaktas minskas i några städer på grund av ändringar i kommunkategorierna.
Läs mer om ändringarna i det allmänna bostadsbidraget.
Hur beräknas det allmänna bostadsbidragets belopp?
Bostadsbidrag betalas inte för alla boendeutgifter, utan det finns godtagbara boendeutgifter som har fastställts för olika boendeformer. Man kan få bidrag för till exempel sin hyra. Från de godtagbara boendeutgifterna drar man först av en bassjälvrisk. Det allmänna bostadsbidraget kan vara högst 70 procent av boendeutgifterna från och med 1.4.2024.
Det allmänna bostadsbidraget för dem som bor på Åland beräknas på ett annat sätt än för dem som bor i övriga Finland.
Från 1.9.2024 beräknas beloppet av det allmänna bostadsbidraget för dem som bor på Åland enligt följande: Från de godtagbara boendeutgifterna drar man först av en bassjälvrisk. Formeln för beräkning av bassjälvrisken = 0,42 x [T - (667 + 111 x A + 246 x L)]. Bidragets belopp är 80 procent av det belopp som blir kvar.
Allmänt bostadsbidrag kan inte beviljas följande studerande som bor på hyra:
- Ålänningar som studerar på Åland
- Ålänningar som studerar på det finländska fastlandet.
Maximala boendeutgifter
För de godtagbara boendeutgifterna har fastställts en övre gräns, som anger det högsta belopp utifrån vilket bostadsbidrag kan beviljas. Dessa belopp kallas även maximala boendeutgifter.
Du kan få bostadsbidrag för högst de maximala boendeutgifterna, även om dina faktiska boendeutgifter skulle vara större.
Bassjälvrisk
Bassjälvrisken för bostadsbidraget är ett belopp som dras av från de godtagbara boendeutgifterna. Bassjälvriskens storlek beror på
- hushållets månadsinkomster till bruttobelopp, alltså före skatt.
- antalet vuxna och barn i hushållet.
Ju högre inkomsterna är desto högre är bassjälvrisken. Om du har mycket låga inkomster beaktas ingen bassjälvrisk alls.