Arbetslöshetsförmåner | Privatpersoner | FPAGå till innehållet

Arbetslöshetsförmåner

Tre olika slag av arbetslöshetsförmåner

AN-tjänsterna överförs till kommunerna – så här inverkar reformen på hur man kan sköta sina ärenden

Jobbsökningstjänsterna för arbetslösa reformeras 1.1.2025. De nuvarande AN-tjänsterna upphör och kommunernas sysselsättningstjänster börjar sköta AN-tjänsternas uppgifter. Dina FPA-ärenden som gäller arbetslöshetsförmåner påverkas inte. Om du blir arbetslös eller permitterad ska du anmäla dig som arbetslös arbetssökande i e-tjänsten på jobbmarknaden.fi.

Läs mer

Om du blir arbetslös kan du få en arbetslöshetsförmån från FPA eller arbetslöshetskassan. Det finns tre slag av arbetslöshetsförmåner. Du kan bara få en förmån åt gången. Du kan inte samtidigt få en förmån från FPA och arbetslöshetskassan, utan endast från den ena.

Arbetsmarknadsstöd

  • Söks hos FPA.
  • Du kan få arbetsmarknadsstöd om arbetsvillkoret inte uppfylls.
  • Du kan få arbetsmarknadsstöd också när du har fått grunddagpenning eller inkomstrelaterad dagpenning för maximitiden.

Grunddagpenning

  • Söks hos FPA.
  • Du kan få grunddagpenning om arbetsvillkoret uppfylls.
  • Kan betalas ut bara om du inte hör till någon arbetslöshetskassa eller om du har varit medlem i en arbetslöshetskassa i mindre än 12 månader.
  • Dagpenningen är lika stor för alla oberoende av lönen.

Inkomstrelaterad dagpenning

  • Söks hos en arbetslöshetskassa.
  • Du får inkomstrelaterad dagpenning om du är medlem i en arbetslöshetskassa och om arbetsvillkoret uppfylls under medlemstiden.
  • Dagpenningen bestäms utifrån lönen.

För att du ska kunna få en arbetslöshetsförmån måste din arbetsansökan vara i kraft och du måste vara beredd att ta emot ett heltidsarbete.

Vilken arbetslöshetsförmån kan du få?

Om du är medlem i en arbetslöshetskassa och uppfyller arbetsvillkoret kan du få inkomstrelaterad dagpenning. FPA kan inte betala arbetslöshetsförmåner till dig om du hör till en arbetslöshetskassa och du har rätt till inkomstrelaterad dagpenning från kassan.

När kan jag få inkomstrelaterad dagpenning? (tyj.fi)

Om du inte är medlem i en kassa men uppfyller arbetsvillkoret kan du få grunddagpenning. 

Läs om grunddagpenning

Om du inte uppfyller arbetsvillkoret kan du få arbetsmarknadsstöd.

Läs om arbetsmarknadsstöd

Vad avses med arbetsvillkor?

Med arbetsvillkoret avses att du ska ha arbetat tillräckligt länge innan du blev arbetslös. Läs mer nedan om vad arbetsvillkoret för löntagare eller företagare betyder.

Arbetsvillkoret för löntagare ändras år 2024

Arbetsvillkoret för löntagare ändras 2.9.2024. Arbetsvillkoret förlängs till 12 månader och tjänas i fortsättningen in utifrån löneinkomsten.

Läs mer om ändringarna

Hur beräknas arbetsvillkoret för löntagare?

FPA eller arbetslöshetskassan utreder i samband med handläggningen av ansökan om ditt arbete uppfyller arbetsvillkoret.

Arbetsvillkoret för löntagare ändras 2.9.2024. Nedan kan du läsa om hur arbetsvillkoret uppfylls vid olika tidpunkter.

Om ditt arbete uppfyller arbetsvillkoret senast 1.9.2024 ska du ha arbetat 26 veckor som räknas in i arbetsvillkoret. Då tjänas arbetsvillkoret in utifrån arbetstiden.

Du uppfyller arbetsvillkoret om följande villkor uppfylls:

  • Din arbetstid har sammanlagt varit minst 18 timmar per vecka.
  • Din lön uppgår till minst den nivå som bestäms i kollektivavtalet. Om inget kollektivavtal finns ska din lön i heltidsarbete vara minst 1 399 euro per månad år 2024 och 1 331 euro per månad år 2023. Då ska dagslönen vara minst 65,07 euro och timlönen minst 8,13 euro år 2023.
  • Du har arbetat 26 veckor (cirka 6 mån.) som räknas in i arbetsvillkoret under granskningsperioden, dvs. de senaste 28 månaderna.

Arbetsvillkoret behöver inte tjänas in utifrån oavbrutet arbete. Allt arbete där löneinkomsterna tillgodoräknas i arbetsvillkoret under granskningsperioden på 28 månader räknas in i arbetsvillkoret.

Också arbete i ett annat EU- eller EES-land, i Schweiz, Storbritannien eller Nordirland kan tillgodoräknas i arbetsvillkoret.

Om granskningsperioden för arbetsvillkoret på 28 månader börjar 2.9.2024 eller senare, ska du arbeta 12 månader som räknas in i arbetsvillkoret. Då tjänas arbetsvillkoret in utifrån lönen.

I arbetsvillkoret tillgodoräknas

  • en månad, om din lön under en kalendermånad är minst 930 euro
  • en halv månad, om din lön under en kalendermånad är 465–929 euro.

Arbetsvillkoret intjänas för den kalendermånad under vilken din lön betalas.

Du uppfyller arbetsvillkoret om följande villkor uppfylls:

  • Din lön uppgår till minst den nivå som bestäms i kollektivavtalet. Om inget kollektivavtal finns ska din lön i heltidsarbete vara minst 1 399 euro per månad år 2024 och 1 331 euro per månad år 2023. Då ska dagslönen vara minst 65,07 euro och timlönen minst 8,13 euro år 2023.
  • Du har arbetat 12 månader som räknas in i arbetsvillkoret under granskningsperioden, dvs. de senaste 28 månaderna.

Arbetsvillkoret behöver inte tjänas in utifrån oavbrutet arbete. Allt arbete där löneinkomsterna tillgodoräknas i arbetsvillkoret under granskningsperioden på 28 månader räknas in i arbetsvillkoret.

Också arbete i ett annat EU- eller EES-land, i Schweiz, Storbritannien eller Nordirland kan tillgodoräknas i arbetsvillkoret.

Exempel: Arbetsvillkor efter 2.9.2024

Du har arbetat heltid 1.10.2024–30.9.2025. Du blir arbetslös och ansöker om en arbetslöshetsförmån från 1.10.2025.

Du har fått 2 500 euro per månad i lön den 15:e varje månad.

Du uppfyller arbetsvillkoret 30.9.2025, eftersom du då har arbetat 12 månader som räknas in i arbetsvillkoret.

Beräkning av arbetsvillkoret då bara en del av arbetsvillkoret har uppfyllts 2.9.2024

Om du till och med 1.9.2024 har uppfyllt bara en del av arbetsvillkoret på 26 veckor, räknas det gamla och det nya arbetsvillkoret ihop. Då ska du arbeta sammanlagt 12 månader som räknas in i arbetsvillkoret.

Det gamla och det nya arbetsvillkoret räknas ihop på följande sätt:

  • de arbetsvillkorsveckor som tjänats in till och med 1.9.2024 omvandlas först till månader:
    • Antalet veckor divideras med 4. Resultatet avrundas uppåt till närmaste hela eller halva tal. Det här talet är antalet gamla arbetsvillkorsveckor omvandlat till arbetsvillkorsmånader.
  • Till resultatet adderas de arbetsvillkorsmånader som har tjänats in från 2.9.2024.
  • För att man ska uppfylla det nya arbetsvillkoret krävs 12 arbetsvillkorsmånader. Arbetsvillkoret har alltså uppfyllts när sammanlagt 12 månader gammalt och nytt arbetsvillkor har tjänats in under granskningsperioden, dvs. de senaste 28 månaderna.

Exempel: Kombinerande av gammalt och nytt arbetsvillkor

Du har arbetat heltid 25.3.2024–28.2.2025. Du blir arbetslös och ansöker om en arbetslöshetsförmån från 1.3.2025.

Gammalt arbetsvillkor:

Till och med 1.9.2024 har du arbetat 23 veckor som räknas in i det gamla arbetsvillkoret.

Veckorna omvandlas till arbetsvillkorsmånader genom att man dividerar antalet veckor med 4. Resultatet avrundas uppåt till närmaste hela eller halva tal:

23 ÷ 4 = 5,75 ≈ 6.

För tiden 25.3–1.9.2024 räknas sammanlagt 6 månader in i det gamla arbetsvillkoret.

Nytt arbetsvillkor:

Dessutom har du från 2.9.2024 tjänat in nytt arbetsvillkor som beräknas utifrån lönen. Din lön är 2 200 euro per månad från och med 2.9.2024, så varje kalendermånad motsvarar en arbetsvillkorsmånad.

För tiden 2.9.2024–28.2.2025 räknas sammanlagt 6 månader in i det nya arbetsvillkoret.

Det gamla och det nya arbetsvillkoret räknas ihop:

6 mån. + 6 mån. = 12 mån.

Du uppfyller arbetsvillkoret på 12 månader 1.3.2025 och du har rätt till grunddagpenning från 1.3.2025.

Från och med 2.9.2024 intjänas arbetsvillkoret för den kalendermånad under vilken din lön betalas. Det finns dock vissa undantag:

  • Om löneutbetalningen fördröjs av skäl som beror på arbetsgivaren beaktas lönen för den kalendermånad då den borde har betalats.
  • Om lönen har betalats avvikande från den normala lönebetalningsperioden för en intjäningsperiod som är längre än en månad, fördelas lönen så att den påverkar lika många kalendermånader som den har tjänats in för.
  • Om du får bonus eller annan resultatbaserad lön som hänför sig till en längre tid än en månad, beaktas lönen för den tid under vilken den har tjänats in.

Om du har haft ett arbete för vilket din arbetsgivare har fått lönesubvention tillgodoräknas arbetet i arbetsvillkoret om arbetet har inletts 1.9.2024 eller tidigare. Arbetsvillkoret är då 26 veckor (cirka 6 månader).

Lönesubvetionerat arbete som har inletts 2.9 eller senare tillgodoräknas i regel inte i arbetsvillkoret. Om det lönesubventionerade arbetet inte alls tillgodoräknas i arbetsvillkoret, förlänger arbetet granskningsperioden för arbetsvillkoret med den tid som arbetet pågår.

Lönesubventionerat arbete som har inletts 2.9.2024 eller senare tillgodoräknas i arbetsvillkoret endast om avsikten är att sysselsätta en person vars arbetsförmåga är nedsatt eller en långtidsarbetslös person som fyllt 60 år.

Lönesubventionerat arbete börjar tillgodoräknas i arbetsvillkoret när arbetet har varat 10 månader. Då tillgodoräknas 75 procent av det lönesubventionerade arbetet i arbetsvillkoret.

Den andel på 25 procent av det lönesubventionerade arbetet som inte tillgodoräknas i arbetsvillkoret förlänger granskningsperioden för arbetsvillkoret.

Hur beräknas arbetsvillkoret för företagare?

Du uppfyller arbetsvillkoret för företagare om följande villkor uppfylls:

  • Du har arbetat som företagare i minst 15 månader under de 48 månader som föregick arbetslösheten.
  • Arbetsinkomsten är minst 14 803 euro år 2024 och minst 14 088 euro år 2023.

Arbetsinkomsten består av arbetsinkomsten enligt FöPL och LFöPL samt förvärvsinkomsten enligt ArPL som intjänats som företagare.

Företagsverksamhet som fortgått i minst 4 månader räknas in i arbetsvillkoret.

I arbetsvillkoret för företagare inräknas utöver företagsverksamhet också arbete som räknas in i arbetsvillkoret för löntagare och som utförts under de föregående 28 månaderna.

Granskningsperiod för arbetsvillkoret

Med granskningsperiod avses den tid inom vilken utfört arbete beaktas i arbetsvillkoret. 

Granskningsperioden för arbetstagare är i regel 28 månader och för företagare 48 månader.

Granskningsperioden förlängs emellertid på grund av

  • värnplikt
  • sjukdom
  • heltidsstudier
  • vård av barn som är högst 3 år
  • deltagande i sysselsättningsfrämjande service.

Granskningsperioden kan förlängas med högst 7 år. Längsta möjliga granskningsperiod är alltså 9 år och 4 månader.

Arbetsvillkorets giltighetstid

Då arbetsvillkoret en gång är uppfyllt, gäller det även om du arbetar mellan arbetslöshetsperioderna.

Om du utan godtagbar orsak är borta från arbetsmarknaden längre än 6 månader har du emellertid inte rätt till inkomstrelaterad dagpenning eller grunddagpenning förrän arbetsvillkoret har uppfyllts på nytt.

Information på lättläst svenska och på teckenspråk

Aktuellt

Inkomstrelaterad dagpenning eller grunddagpenning?

Om du blir arbetslös ska du genast anmäla dig som arbetslös arbetssökande hos TE-tjänster. När du har gjort det kan du ansöka om arbetslöshetsförmåner hos FPA eller hos arbetslöshetskassan.

Läs mer

Har du frågor?

Fråga chatbotten eller ring FPA:s kundtjänst.

020 692 230
020 692 230

Hur ser din livssituation ut i övrigt?

  • Klarar du av dina boendeutgifter?

    Bostadsbidrag kan kompensera för minskade inkomster och hjälpa dig att klara boendeutgifterna. Se för vilka utgifter du kan få bostadsbidrag.

  • Om det är tufft med försörjningen

    När du är arbetslös kan du ha det mycket skralt. Utkomststödet kan då hjälpa att komma över det värsta.

  • Sjuk?

    Om du blir sjuk lönar det sig att i stället för arbetslöshetsförmån ansöka om sjukledighet och sjukdagpenning. Då förbrukas inte den maximala utbetalningstiden på 400 dagar för grunddagpenning under sjukledigheten.

Senast ändrad 22.11.2024