Utsända arbetstagare | Arbetsgivare | FPAGå till innehållet

Utsända arbetstagare

En arbetstagare som sänds ut från Finland för att arbeta i ett annat land kan i vissa fall bibehålla sin rätt till FPA-förmåner. Rätten till FPA-förmåner beror på till vilket land arbetstagaren sänds ut och hur lång tid utstationeringen varar. Om arbetstagaren bibehåller sin rätt till förmåner kan arbetsgivaren också under utstationeringstiden ansöka om sådana förmåner och ersättningar från FPA som gäller arbetstagaren.

Arbetsgivaren och arbetstagaren ska alltid anmäla när utstationeringen börjar respektive slutar och om stationeringslandet eventuellt ändras. Anmälan ska göras antingen till Pensionsskyddscentralen eller till FPA beroende på stationeringslandet. Om anmälan om att utlandsarbete inleds görs i god tid före flytten utomlands kan utbetalningen av eventuella FPA-förmåner fortsätta utan avbrott. Behandlingen av anmälningar kan ibland dröja hos FPA.

Också familjemedlemmar som åker med arbetstagaren ska meddela FPA när de flyttar och när de återvänder till Finland.

En arbetstagare bibehåller sin rätt till FPA-förmåner om hen sänds ut för att arbeta i ett annat EU- eller EES-land*, Storbritannien eller Schweiz och hen har ett intyg A1 som beviljats av Pensionsskyddscentralen. A1-intyget visar att arbetstagaren omfattas av den sociala tryggheten i Finland. Om en arbetstagare åker till ett annat EU- eller EES-land, Storbritannien eller Schweiz för att arbeta hos en lokal arbetsgivare, upphör arbetstagarens rätt till FPA-förmåner när arbetet i utlandet inleds.

Arbetsgivaren ansöker hos Pensionsskyddscentralen om intyg A1 för arbetstagaren (etk.fi). Om arbetstagaren har flera arbetsgivare under vistelsen utomlands, kan hen också ansöka om intyget själv. Även tjänstemän som åker utomlands behöver ett A1-intyg. Om intyget inte söks eller om Pensionsskyddscentralen inte beviljar något intyg, upphör rätten till FPA-förmåner oberoende av hur länge arbetet pågår.

FPA får uppgift om beviljade A1-intyg direkt från Pensionsskyddscentralen, så arbetsgivaren behöver inte informera FPA om intyget. Arbetsgivaren och arbetstagaren får var sitt exemplar av intyget. Intyget är giltigt under den tid utstationeringen pågår, dock högst 2 år. Om arbetet utomlands fortgår längre än så, måste man ansöka om ett nytt intyg hos Pensionsskyddscentralen.  Intyget ska sökas för alla utstationeringar, även korta.

Arbetsgivaren ska meddela Pensionsskyddscentralen om

  • arbetstagarens utstationering avbryts eller upphör
  • arbetstagaren stannar kvar i landet permanent
  • sysselsättningslandet ändras. Då måste arbetsgivaren ansöka om ett nytt intyg hos Pensionsskyddscentralen.

* EU-länder är Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.

EES-länder är EU-länderna samt Island, Liechtenstein och Norge.

Australien, Chile, Indien, Israel, Japan, Kanada (inklusive Quebec), Kina, Sydkorea och USA är länder som alla har en överenskommelse om social trygghet med Finland. När en arbetstagare sänds ut till ett land med vilket Finland har en överenskommelse om social trygghet avgör Pensionsskyddscentralen huruvida arbetstagaren omfattas av den sociala tryggheten i Finland och i så fall hur länge. Personer anställda i finska statens tjänst och deras familjemedlemmar får i regel FPA-förmåner utomlands utan tidsbegränsning.

Arbetsgivaren ska hos Pensionsskyddscentralen ansöka om ett intyg (etk.fi) som visar att arbetstagaren omfattas av den sociala tryggheten i Finland. Om arbetsgivaren inte ansöker om ett sådant intyg eller om intyget inte beviljas, bibehåller arbetstagaren rätten till FPA-förmåner då arbetet utomlands varar högst 6 månader. FPA får uppgift om avgöranden direkt från Pensionsskyddscentralen, så arbetsgivaren behöver inte informera FPA separat om saken.

Arbetstagare som sänds ut till Indien, Japan, Kina eller Sydkorea måste också själva göra en anmälan till FPA. Anmälan kan göras i MittFPA eller på pappersblanketten Anmälan – Flyttning utomlands eller arbete utomlands Y 38r (pdf).

Arbetsgivaren ska meddela Pensionsskyddscentralen om

  • arbetstagarens utstationering avbryts eller upphör
  • arbetstagaren stannar kvar i landet permanent
  • sysselsättningslandet ändras. Då måste arbetsgivaren ansöka om ett nytt intyg hos Pensionsskyddscentralen.

Om en arbetstagare åker till ett land som inte hör till EU-området eller som inte har en överenskommelse om social trygghet med Finland, avgör FPA utifrån arbetsgivarens anmälan om arbetstagaren har rätt att omfattas av den sociala tryggheten i Finland under utstationeringstiden. Sådana länder är till exempel Ryssland, Singapore, Sydafrika och Uruguay.

En utsänd arbetstagare kan få FPA-förmåner utomlands under högst 5 år, om hen har haft rätt till förmånerna innan hen åkte utomlands. Personer anställda i finska statens tjänst och deras familjemedlemmar får i regel FPA-förmåner utomlands utan tidsbegränsning.

Om en arbetstagare åker utomlands för att arbeta hos en lokal arbetsgivare och arbetet varar kortare tid än 6 månader har arbetstagaren rätt till FPA-förmåner. Om arbetet pågår i mer än 6 månader upphör arbetstagarens rätt till FPA-förmåner när arbetet utomlands inleds.

När en arbetsgivare sänder en arbetstagare utomlands ska arbetsgivaren anmäla detta till FPA antingen i e-tjänsten för arbetsgivare eller på pappersblanketten Meddelande från arbetsgivaren om arbete utomlands Y 38Tr (pdf). För att göra anmälan i e-tjänsten för arbetsgivare behöver arbetsgivaren fullmakten Ansöka om förmåner i samband med anställningsförhållande.

Också arbetstagaren och hens familjemedlemmar ska göra en egen anmälan. Anmälan kan göras i MittFPA eller på pappersblanketten Anmälan – Flyttning utomlands eller arbete utomlands Y 38r (pdf).

Arbetsgivaren ska meddela FPA om omständigheterna kring arbetstagarens utstationering ändras eller om anställningen upphör.

Anmäl försäkringslön till inkomstregistret

Om utstationeringen pågår i mer än 6 månader ska arbetsgivaren avtala med arbetstagaren om en försäkringslön för utlandsarbetet och anmäla försäkringslönen till inkomstregistret. Försäkringslönen är en kalkylerad lön som fastställts enligt den lön som skulle betalas om ett arbete som motsvarar det arbete som utförs utomlands utfördes i Finland. Man kan inte fritt avtala om försäkringslönen, utan den måste grunda sig på lagen om pension för arbetstagare.

Försäkringslönen utgör grunden för flera finländska sociala förmåner under utlandsarbete. Exempelvis fastställs beloppet av sjukdagpenning och föräldradagpenning för en arbetstagare enligt försäkringslönen. Arbetstagaren tjänar också arbetspension enligt försäkringslönen.

Kom också ihåg

Socialförsäkringsavgifter (skatt.fi) Om arbetstagaren under utstationeringstiden omfattas av den sociala tryggheten i Finland betalar arbetsgivaren arbetstagarens socialförsäkringsavgifter till Finland. Avgifterna fastställs i regel utifrån försäkringslönen. Avgifterna måste betalas, även om lönen är skattefri i Finland.

Sjukvård utomland I vissa fall behöver den utsända arbetstagaren ett intyg över rätt till vård utomlands för att kunna få den vård hen behöver mot samma avgift som den lokala befolkningen betalar. Arbetsgivaren kan ansöka om intyget för arbetstagarens räkning med en specificerad fullmakt. 

Blev något oklart?

Ring FPA:s kundservice.

020 634 0300
020 634 0300
Senast ändrad 11.11.2024