Årsinkomst | Privatpersoner | FPAGå till innehållet

Årsinkomst

Beloppet av vissa av FPA:s förmåner beräknas utifrån din årsinkomst. De förmåner som beräknas utifrån årsinkomsten är följande dagpenningar:

  • sjukdagpenning
  • föräldradagpenning (graviditetspenning, särskild graviditetspenning och föräldrapenning)
  • rehabiliteringspenning
  • specialvårdspenning.  

Dagpenningar som betalas utifrån årsinkomsten betalas för 6 dagar i veckan, dvs. måndag till lördag, med undantag för söckenhelger. En söckenhelg är en helgdag som infaller på en annan veckodag än en söndag.

För vilken tid beräknas årsinkomsten?

Årsinkomsten beräknas utifrån en granskningsperiod som består av 12 kalendermånader. Mellan granskningsperioden och tidpunkten då utbetalningen av dagpenningen börjar finns 1 kalendermånad som inte beaktas i årsinkomsten.

Läkaren har konstaterat att Matti är arbetsoförmögen från och med 14.4.2024. Matti ansöker om sjukdagpenning hos FPA, Månaden före dagpenningens början, dvs. mars 2024, räknas inte med i granskningsperioden för årsinkomsten. Granskningsperioden är med andra ord 1.3.2023–28.2.2024.

Maja ansöker 15.7.2024 om graviditetspenning för tiden 27.10.2024–14.12.2024. Månaden före graviditetsledighetens början, dvs. september 2024, räknas inte med i granskningsperioden för årsinkomsten. Granskningsperioden är med andra ord 1.9.2023–31.8.2024. Beslutet kan meddelas tidigast i början av september.

I vissa situationer kan dagpenningen beräknas utifrån inkomsterna under de 3 sista månaderna i granskningsperioden. Exempel på sådana situationer är om du har varit vårdledig eller blivit klar med din utbildning. Du måste själv begära i din ansökan att din dagpenning ska beräknas utifrån inkomsterna under 3 månader.

Vilka inkomster räknas in i årsinkomsten?

Följande inkomster räknas in i årsinkomsten:

  • löneinkomst
  • försäkringslön
  • FöPL- och LFöPL-arbetsinkomst
  • vissa av FPA:s förmåner, t.ex. arbetslöshetsförmån
  • vissa ersättningar för inkomstbortfall.

Årsinkomsten kan bestå av en eller flera inkomster som du har fått under granskningsperioden.

I regel får FPA de uppgifter som behövs för beräkningen av årsinkomsten från inkomstregistret och pensions- och försäkringsanstalterna samt arbetslöshetskassorna. Du behöver inte separat meddela FPA om dina inkomster.

Arbetsgivaren kan anmäla till inkomstregistret också olika arvoden, ersättningar och andra inkomster som inte räknas in i årsinkomsten. Vid behov kan FPA begära ytterligare uppgifter gällande inkomsterna av dig eller av utbetalaren.

På den löneinkomst och den försäkringslön som räknas som årsinkomst görs ett avdrag som är 8,95 procent år 2024 Avdraget kallas försäkringspremieavdrag. Motsvarande avdrag görs inte på FöPL- och LFöPL-årsinkomsten.

Försäkringspremieavdraget innebär att ett belopp som motsvarar summan av sjukförsäkringens dagpenningspremie, arbetstagarens arbetspensionsförsäkringsavgift och löntagarens arbetslöshetsförsäkringspremie dras av från årsinkomsten.

Utländsk arbetsinkomst kan räknas med i årsinkomsten även om du inte har varit sjukförsäkrad i Finland. Utländsk arbetsinkomst räknas med om alla de följande villkoren uppfylls:

  • Du har flyttat tillbaka till Finland.
  • Under granskningsperioden på 12 månader (linkki) har du fått lön för att du har arbetat i ett annat EU-land eller ett land som tillämpar EU-lagstiftning (t.ex. Norge).
  • Efter att du har flyttat tillbaka är du på nytt sjukförsäkrad i Finland.
  • Du har ingen årsinkomst i Finland.

Om din utländska lön är betydligt lägre eller högre än den lön som du skulle ha fått för motsvarande arbete i Finland, används FPA:s uppskattning som grund för din dagpenning. Det är en uppskattning av de inkomster som du hade fått för motsvarande arbete i Finland med beaktande av din utbildning och kompetens. 

Dagpenningens minimibelopp

Du kan få dagpenning även om du inte har några inkomster eller om dina inkomster är små. Om dagpenningen som beräknats utifrån din årsinkomst är mindre än dagpenningens minimibelopp, får du dagpenningens minimibelopp.

År 2024 är dagpenningens minimibelopp
31,99 euro/vardag (må–lö)

Dagpenning som bestäms utifrån årsinkomsten med exempel

Du kan uppskatta beloppet av din sjukdagpenning med räknaren för sjukdagpenning. Om du vill beräkna dagpenningens belopp själv, använd beräkningsformeln.

Exempel på sjukdagpenning för löntagare

Läkaren har konstaterat att Matti är arbetsoförmögen från och med 14.4.2024. Matti ansöker om sjukdagpenning hos FPA, Granskningsperioden för årsinkomsten är 1.3.2023 –28.2.2024. Under den här tiden har Matti haft en lön på 2 500 euro per månad (brutto, dvs. före skatt) och en semesterpenning på 1 125 euro (brutto).

Som årsinkomst räknas 12 månader x 2 500 euro + 1 125 euro = 31 125 euro. Från detta belopp görs ytterligare ett försäkringspremieavdrag.

Beräkningsformeln  visar att beloppet av Mattis sjukdagpenning är ca 65 euro per vardag.

Exempel på sjukdagpenning för företagare

Läkaren har konstaterat att Lisa är arbetsoförmögen från och med 15.2.2024. Lisa ansöker om sjukdagpenning hos FPA. Granskningsperioden för årsinkomsten är 1.1–31.12.2023. Lisas FöPL-arbetsinkomst är 20 000 euro per år. Årsinkomsten beräknas utifrån FöPL-arbetsinkomsten och i den beaktas inte t.ex. lön som utbetalats av det egna företaget.

Beräkningsformeln  visar att beloppet av Lisas sjukdagpenning är ca 46 euro per vardag (må–lö).

Exempel på sjukdagpenning för arbetslösa

Läkaren har konstaterat att Pekka är arbetsoförmögen från och med 14.2.2024. Pekka ansöker om sjukdagpenning hos FPA. Granskningsperioden för årsinkomsten är 1.1–31.12.2023. För denna tid har Pekka fått inkomstrelaterad dagpenning 5 dagar i veckan, 60,00 euro per dag.

Utifrån den genomsnittliga inkomstrelaterade dagpenningen är beloppet av Pekkas sjukdagpenning ca 52 euro per vardag (må–lö).

Du kan uppskatta beloppet av din rehabiliteringspenning med räknaren för rehabiliteringspenning. Om du vill beräkna dagpenningens belopp själv, använd beräkningsformeln.

Exempel på rehabiliteringspenning för löntagare

Majas rätt till rehabiliteringspenning börjar 14.4.2024. Granskningsperioden för årsinkomsten är 1.3.2023 –29.2.2024. Under den här tiden har Maja haft en lön på 2 500 euro per månad (brutto, dvs. före skatt) och en semesterpenning på 1 125 euro (brutto).

Som årsinkomst räknas 12 månader x 2 500 euro + 1 125 euro = 31 125 euro.* Från detta belopp görs ytterligare ett försäkringspremieavdrag.

Beräkningsformeln  visar att beloppet av Majas rehabiliteringspenning är ca 65 euro per vardag.

Exempel på rehabiliteringspenning för företagare

Lisas rätt till rehabiliteringspenning börjar 15.2.2024. Granskningsperioden för årsinkomsten är 1.1–31.12.2023. FöPL-arbetsinkomstens belopp är 20 000 euro per år. Årsinkomsten beräknas utifrån FöPL-arbetsinkomsten och i den beaktas inte t.ex. lön som utbetalats av det egna företaget.

Beräkningsformeln  visar att beloppet av Lisas rehabiliteringspenning är ca 46 euro per vardag.

Du kan uppskatta föräldradagpenningens belopp med en räknare. Om du vill beräkna dagpenningens belopp själv, använd beräkningsformeln.

FPA kan fatta ett beslut om din föräldradagpenning efter att granskningsperioden för årsinkomsten har löpt ut.

Exempel på ansökan om graviditetspenning

Maja ansöker 15.7.2024 om graviditetspenning för tiden 27.10.2024–14.12.2024. Granskningsperioden för årsinkomsten är 1.9.2023–31.8.2024. Beslutet kan meddelas tidigast i början av september.

Du kan uppskatta beloppet av specialvårdspenningen med räknaren för specialvårdspenning. Om du vill beräkna dagpenningens belopp själv, använd beräkningsformeln.

Exempel på specialvårdspenning för löntagare

Majas rätt till specialvårdspenning börjar 14.4.2024. Granskningsperioden för årsinkomsten är 1.3.2023–29.2.2024. Under den här tiden har Maja haft en lön på 2 500 euro per månad (brutto, dvs. före skatt) och en semesterpenning på 1 125 euro (brutto).

Som årsinkomst räknas 12 månader x 2 500 euro + 1 125 euro = 31 125 euro.* Från detta belopp görs ytterligare ett försäkringspremieavdrag.

Beräkningsformeln  visar att beloppet av Majas specialvårdspenning är ca 65 euro per vardag.

Exempel på specialvårdspenning för företagare

Lisas rätt till specialvårdspenning börjar 15.2.2024. Granskningsperioden för årsinkomsten är 1.1–31.12.2023. FöPL-arbetsinkomstens belopp är 20 000 euro per år. Årsinkomsten beräknas utifrån FöPL-arbetsinkomsten och i den beaktas inte t.ex. lön som utbetalats av det egna företaget.

Beräkningsformeln  visar att beloppet av Lisas specialvårdspenning är ca 46 euro per vardag.

Exempel på specialvårdspenning för arbetslösa

Pekkas rätt till specialvårdspenning börjar 14.2.2024. Granskningsperioden är 1.1–31.12.2023. För denna tid har Pekka fått inkomstrelaterad dagpenning 5 dagar i veckan, 60,00 euro per dag (må–fr).

Utifrån den genomsnittliga inkomstrelaterade dagpenningen är beloppet av Pekkas specialvårdspenning ca 52 euro per dag (må–lö).

Inkomster som beaktas i beräkningen av årsinkomsten

I årsinkomsten beaktas löneinkomster som fåtts i anställnings- eller tjänsteförhållande och som betalats ut under granskningsperioden. Hela löneinkomsten räknas dock inte in i årsinkomsten, utan först görs ett försäkringspremieavdrag från den.

I regel får FPA löneuppgifterna från inkomstregistret, så du behöver inte meddela dem separat till FPA. Observera att arbetsgivarna också anmäler sådana inkomster till inkomstregistret som inte räknas in i årsinkomsten, till exempel kostnadsersättningar. FPA räknar inte med dessa i årsinkomsten.

Om det enligt din mening finns bristfälligheter eller fel i de löneuppgifter som meddelats till inkomstregistret ska du be din arbetsgivare rätta uppgifterna i inkomstregistret. Du kan inte själv ändra uppgifterna i inkomstregistret.

Om du har arbetat utomlands under granskningsperioden som utsänd arbetstagare och det har fastställts en försäkringslön för den tid du arbetat, beaktas denna i din årsinkomst istället för den faktiskt utbetalda lönen. Hela försäkringslönen räknas dock inte in i årsinkomsten, utan först görs ett försäkringspremieavdrag från den.

Om du är en företagare som är försäkrad enligt FöPL eller LFöPL räknas FöPL- och LFöPL-arbetsinkomsten som årsinkomst endast för den tid då försäkringen har varit i kraft.

Om FöPL- eller LFöPL-försäkringen inte har varit i kraft under granskningsperioden räknas inga inkomster av företagsverksamheten med i årsinkomsten. Det här gäller också lättföretagare.

I årsinkomsten beaktas inte andra inkomster av företagsverksamheten, till exempel löneinkomst från det egna företaget eller förvärvsinkomst av näringsverksamhet.

Du är företagare i bisyssla om du under granskningsperioden har arbetat som företagare och samtidigt varit anställd hos en annan arbetsgivare.

I en sådan situation består årsinkomsten av arbetsinkomsten från FöPL- och LFöPL-försäkringen under den tid försäkringen har varit i kraft samt dina löneinkomster. Hela löneinkomsten räknas dock inte in i årsinkomsten, utan först görs ett försäkringspremieavdrag från den.

Om du får stipendium för konstnärligt eller vetenskapligt arbete och du har tecknat en LFöPL-försäkring hos LPA beräknas din årsinkomst utifrån arbetsinkomsten enligt din LFöPL-försäkring.

Om du inte är skyldig att ta LFöPL-försäkring för stipendiet räknas stipendiet inte med i årsinkomsten.

Beloppet av årsinkomsten kan också grunda sig på förmåner som du har fått under granskningsperioden på 12 månader.

Detta kallas förmånsbaserad inkomst, och den beräknas alltid utifrån genomsnittet (s.k. kalkylerad inkomst). Den förmånsbaserade inkomsten är alltså inte summan av de olika förmåner som du har fått under granskningsperioden. Den beräknas utifrån genomsnittet per dag av de förmåner som du har fått under granskningsperioden.

Den förmånsbaserade inkomsten och summan av de förmåner du får avviker alltid från varandra. Skillnaden kan ibland vara betydande. Vi använder förmånsbaserad inkomst för att säkerställa att din utkomst inte försämras även om förmånen du får byts ut.

I den förmånsbaserade inkomsten beaktas endast följande förmåner, om de har beviljats för årsinkomstens granskningsperiod:

  • arbetslöshetsförmåner
  • alterneringsersättning
  • sjukdagpenning
  • FöPL-dagpenning och LPA-sjukdagpenning
  • partiell sjukdagpenning
  • föräldradagpenning
  • specialvårdspenning
  • donationsdagpenning
  • rehabiliteringspenning från FPA
  • rehabiliteringspenning enligt arbetspensionslagarna eller rehabiliteringstillägg
  • invalidpension enligt arbetspensionslagarna
  • sjukpension enligt folkpensionslagen
  • garantipension som kompletterar sjukpension
  • vuxenutbildningsstöd
  • anpassningspension eller anpassningsbidrag för riksdagsledamöter
  • studiepenning.

Förmåner som har betalats till arbetsgivaren beaktas inte i årsinkomsten eftersom du under samma period har fått lön. Lönen räknas in i din årsinkomst, så samma penningsumma kan inte räknas in i årsinkomsten också som förmån.

Man kan också få förmåner retroaktivt, och då räknas de i efterhand med i årsinkomsterna under granskningsperioden. I ett sådant här fall ska du kontakta FPA så att dagpenningsbeloppet kan beräknas på nytt.

I årsinkomsten beaktas ersättningar för inkomstbortfall som du har fått under granskningsperioden, om ersättningen grundar sig på

  • olycksfall i arbetet
  • yrkessjukdom
  • trafikskada
  • patientskada
  • olycksfall i militärtjänst
  • smittsam sjukdom enligt lagen om smittsamma sjukdomar (dagpenning vid smittsam sjukdom).

Ersättningen räknas i allmänhet inte med i årsinkomsten om du samtidigt får någon annan förmån från FPA.

Ersättningar som har betalats till arbetsgivaren beaktas heller inte i årsinkomsten eftersom du under samma period har fått lön. Lönen räknas in i din årsinkomst, så samma penningsumma kan inte räknas in i årsinkomsten också som ersättning för inkomstbortfall.

Senast ändrad 3.12.2024