FPA bidrar till reformen av den sociala tryggheten | Om FPA | FPAGå till innehållet

FPA bidrar till reformen av den sociala tryggheten

FPA hjälper till att bygga upp framtidens sociala trygghet. Vi deltar aktivt i reformen av den sociala tryggheten och producerar forskning och statistik för en bättre social trygghet.

Under valperioden 2023–2027 reformeras den sociala tryggheten genom olika regeringsprojekt och genom det arbete som görs i kommittén för social trygghet. Till de projekt som Petteri Orpos regering genomför inom reformen av den sociala tryggheten hör reformen av grundskyddet enligt en modell med allmänt stöd och reformerna av det allmänna bostadsbidraget.

I regeringsprogrammet har man dessutom som mål att införa en modell med en enda ansökan, vilket ska göra det enklare att ansöka om sociala förmåner. FPA bereder modellen med en enda ansökan som en del av utvecklingsprogrammet Eepos. Målet är att modellen inledningsvis ska tas i bruk före sommaren 2025 för kunder som ansöker om arbetslöshetsförmåner.

Läs mer:

Kommittén för social trygghet

Våren 2020 tillsatte statsrådet en parlamentarisk kommitté för att bereda en reform av den sociala tryggheten. Kommitténs mandatperiod är 23.3.2020–31.3.2027. Genom sitt beslut 19.10.2023 ändrade statsrådet kommitténs sammansättning och uppgifter för den återstående mandatperioden.

I kommittén för social trygghet ingår en riksdagsledamot från varje riksdagsgrupp. Dessutom medverkar permanenta sakkunniga, bland annat FPA:s generaldirektör Outi Antila.

Arbetet stöds av en bedömnings- och utredningsgrupp som på uppdrag av kommittén för social trygghet tar fram kvalitativa och kvantitativa bedömningar och utredningar samt konstitutionella bedömningar. Också den här gruppen har en representant från FPA.

Våra sakkunniga som deltar i reformarbetet har lång erfarenhet av att verkställa förmåner samt av att utveckla lagstiftningen om social trygghet och de tjänster som erbjuds kunderna.

Läs mer:

Forskning och statistik om social trygghet

FPA bedriver omfattande forskning för att skapa en tydligare helhet av den sociala tryggheten och för att producera forskningsdata om effekterna av olika lagändringar som gäller den sociala tryggheten.

FPA:s faktaportal lanserades 2022. Faktaportalen svarar mot våra organisationskunders och samarbetspartners informationsbehov, medan webbplatsen fpa.fi riktar sig till privatpersoner.

Faktaportalen är avsedd för alla som är intresserade av och som i sitt arbete behöver den statistik och de forskningsdata som FPA producerar, såsom beslutsfattare, medier och forskare.

Läs mer:

Aktuellt

undefined Auli Valli-Lintu: Det finska socialskyddet är en stolthet även efter reformen

Auli Valli-Lintu: Det finska socialskyddet är en stolthet även efter reformen

Reformen av den sociala tryggheten påverkar hela FPA betydligt, säger Auli Valli-Lintu, direktör för lagstiftningsutveckling vid FPA. Det allmänna stödet är centralt i reformen vars detaljer och FPA:s riktlinjer är under arbete som bäst.

Läs mer
Senast ändrad 3.1.2025