Ammatillinen Kiila-kuntoutus työssä oleville
Kiila-kuntoutuksen tavoitteena on parantaa työkykyä ja tukea pysymistä työelämässä.
Kiila-kuntoutus voi olla sinulle sopivaa kuntoutusta, jos
- olet työsuhteessa tai toimit yrittäjänä ja sairaus vaikeuttaa työskentelyäsi
- olet jo saanut apua työterveyshuollosta ja työpaikalta, mutta se ei tunnu riittävän
- tarvitset asiantuntija-apua ammatillisiin ja työhyvinvointiin liittyviin asioihin sekä terveyteen ja elämänhallintaan.
Kuntoutuksessa arvioidaan kattavasti kuntoutustarvettasi ja työssä selviytymistäsi. Tavoitteena on vastata kuntoutustarpeeseesi mahdollisimman monipuolisesti. Kuntoutus toteutetaan yhteistyössä esihenkilösi ja työterveyshuollon kanssa ja se tulee aloittaa riittävän varhain, jotta työssä jatkaminen voidaan turvata.
Kuntoutusta järjestetään Kiila-kurssina sekä ryhmämuotoisena Kiila-yksilökuntoutuksena.
Jotta voit osallistua Kiila-kuntoutukseen, sinun täytyy hakea Kelan ammatillista kuntoutusta.
Kiila-kurssit
Työnantajat ja työterveyshuollot ovat hakeneet Kiila-kursseja työntekijöilleen ja ammattiyhdistykset ja -liitot jäsenilleen.
Tutustu Kiila-kursseihin
Löydät Kiila-kursseja kuntoutuskurssihaulla. Jos et löydä sopivaa kurssia, voit silti hakea ryhmämuotoista Kiila-yksilöpalvelua.
Ryhmämuotoinen Kiila-yksilökuntoutus
Jos et löydä sopivaa Kiila-kurssia tai kurssien ajankohdat eivät sovi sinulle, voit hakeutua Kiila-yksilökuntoutukseen. Tällöin palveluntuottaja kokoaa yksittäisistä asiakkaista ryhmän. Ryhmä voi koostua saman tai eri alan ammattilaisista. Voit hakeutua Kiila-yksilökuntoutukseen, vaikka sinulla ei olisi työterveyshuoltoa.
Voit valita itse kuntoutusta toteuttavan palveluntuottajan.
Kiila-kuntoutuksen sisältö
Kiila-kuntoutukseen sisältyy
- alkutilanteen kartoitus, joka sisältää
- yksilöllisen kuntoutuspäivän palveluntuottajan tiloissa tai kuvapuheluna
- palveluntuottajan ammattihenkilön tapaamisen työpaikalla yhdessä esihenkilön kanssa (tapaaminen voidaan järjestää myös kuvapuheluna).
- 10–13 päivän ryhmäjakso palveluntuottajan tiloissa. Ryhmäjakso voidaan toteuttaa useammissa, 2–4 päivää kestävissä jaksoissa. Ryhmäjakso sisältää yhteistyöpäivän, johon osallistuvat esihenkilö ja työterveyshuollon asiantuntija.
- 1–5 yksilöllisen valmennuksen tapaamista (kuvapuheluina)
- päätöskeskustelu, johon osallistuvat myös esihenkilö ja työterveyshuollon asiantuntijat (palveluntuottajan toimipisteessä tai kuvapuheluna).
- 1–2 seurantayhteydenottoa puhelimitse tai kuvapuheluna 6 kuukauden kuluttua niille asiakkaille, joilla ei ole työterveyshuoltoa.
Yöpyminen kuntoutuksen aikana
Voit yöpyä ryhmäjaksolla kahden hengen huoneessa tai käydä kuntoutuksessa kotoa käsin. Ryhmäjaksolla yöpymisestä ei aiheudu sinulle kustannuksia.
Jos joudut yöpymään ryhmäjaksoja tai päätöskeskustelua edeltävänä yönä, voit hakea kustannusten korvaamiseksi yöpymisrahaa.
Yksilöllisen kuntoutuspäivän (alkutilanteen kartoitus) yhteydessä ei yleensä ole mahdollisuutta yöpyä veloituksetta seuraavaa poikkeusta lukuun ottamatta: Voit yöpyä yksilöllisen kuntoutuspäivän päätteeksi, jos ryhmäjakso alkaa poikkeuksellisesti seuraavana päivänä ja olet ilmoittanut yöpyväsi ryhmäjaksolla. Yöpymismahdollisuudesta on tällöin tiedusteltava erikseen kuntoutuksen palveluntuottajalta. Tällöin yöpymisestä ei aiheudu sinulle kustannuksia.