Pension från Finland till utlandet | Privatpersoner | FPAGå till innehållet

Pension från Finland till utlandet

Om du får ålderspension, sjukpension eller familjepension från FPA och du flyttar utomlands, är det inte säkert att utbetalningen av pensionen fortsätter. Det beror på till vilket land du flyttar. Också det har betydelse hur länge du tänker vistas utomlands. Meddela alltid FPA när du flyttar.

Om du har arbetspension och flyttar utomlands fortsätter arbetspensionsanstalten att betala ut arbetspension oberoende av till vilket land du flyttar. Det lönar sig ändå att före avresan vara i kontakt med din arbetspensionsanstalt.

Utbetalningen av folkpensioner till andra EU- och EES-länder, Schweiz och Storbritannien upphör 1.2.2025

FPA betalar från och med 1.2.2025 inte längre folkpensioner till pensionstagare som är bosatta utomlands i länder som tillämpar EU-förordningar. Ändringen kan också inverka på vilket land som ansvarar för pensionstagarnas sjukvårdskostnader och på rätten till vårdbidrag för pensionstagare.

Läs mer om ändringen

Ska du flytta utomlands tillfälligt?

Om du flyttar utomlands tillfälligt betalas pensionerna och barnförhöjningen från FPA på normalt sätt under utlandsvistelsen. Du ska dock anmäla utlandsvistelsen till FPA.

Man kan få garantipension och bostadsbidrag för pensionstagare endast om vistelsen i utlandet är tillfällig. Bostadsbidrag för pensionstagare betalas endast för kostnader för en stadigvarande bostad i Finland.

Vistas du regelbundet utomlands?

Med regelbunden vistelse avses till exempel att du varje år bor fyra vintermånader utomlands och återvänder till Finland på våren.

Läs mer om vad regelbunden vistelse innebär i fråga om olika länder.

Tänker du flytta utomlands permanent?

Utbetalningen av folkpensioner till andra EU- och EES-länder, Schweiz och Storbritannien upphör 1.2.2025

FPA betalar från och med 1.2.2025 inte längre folkpensioner till pensionstagare som är bosatta utomlands i länder som tillämpar EU-förordningar. Ändringen kan också inverka på vilket land som ansvarar för pensionstagarnas sjukvårdskostnader och på rätten till vårdbidrag för pensionstagare.

Läs mer om ändringen

FPA fortsätter att betala ålderspension, sjukpension och familjepensioner normalt om du flyttar till ett EU- eller EES-land eller Schweiz.

Utbetalningen av pension till Storbritannien beror på om det är utträdesavtalet eller partnerskapsavtalet mellan EU och Storbritannien som ska tillämpas i ditt fall.

Om du flyttar till ett land som har en överenskommelse om social trygghet med Finland (Om FPA), fortsätter utbetalningen av de pensioner från FPA som omfattas av överenskommelsen på vissa villkor.

Överenskommelserna med Förenta staterna, Kanada, Chile och Israel omfattar ålders- och familjepensionen. Om du flyttar till Förenta staterna eller Kanada, kan också utbetalningen av sjukpension fortgå. Olika länder har dock olika villkor för utbetalningen av pensioner. De kan gälla boendetiden och medborgarskapet. 

Överenskommelsen om social trygghet med Australien omfattar ålderspensionen. Om du får pension från Australien ändras pensionsbeloppet, eftersom Australien beaktar grundpension från det andra avtalslandet som inkomst.

Om du flyttar till något annat land än ett EU- eller EES-land, Schweiz, Storbritannien eller ett land som har en överenskommelse om social trygghet med Finland (Om FPA), betalas ålderspensionen, sjukpensionen och familjepensionerna i högst ett år. 

Utbetalningen av pension avbryts dock från ingången av månaden efter flyttningen utomlands, om du inte har bott i Finland i minst ett år omedelbart före flyttningen utomlands.

Mer information för den som flyttar utomlands

Bor du någon annanstans än i Finland och ansöker om pension från Finland?

Om du vill ansöka om folkpension eller arbetspension och du är bosatt i ett EU- eller EES-land, Schweiz eller Storbritannien, ska du lämna in pensionsansökan till pensionsanstalten i bosättningslandet. Ansökan skickas därifrån till FPA och din arbetspensionsanstalt i Finland. Närmare anvisningar om hur man söker pension ges av pensionsanstalten i ditt bosättningsland. 

Utbetalningen av sjukpension från FPA till Storbritannien beror på om det är utträdesavtalet eller partnerskapsavtalet mellan EU och Storbritannien som ska tillämpas i ditt fall.

Om du bor i ett land som har en överenskommelse om social trygghet med Finland (Om FPA) och du vill ansöka om folkpension eller arbetspension, kan du ansöka om de pensioner som omfattas av överenskommelsen genom att lämna in en pensionsansökan till pensionsanstalten i ditt bosättningsland. Därifrån skickas ansökan till Finland för handläggning. Om du bor i Förenta staterna kan du skicka din ansökan direkt till FPA eller Pensionsskyddscentralen.

Överenskommelserna gäller inte alla pensioner från FPA. Överenskommelserna med Förenta staterna, Kanada, Chile och Israel gäller ålderspensioner och familjepensioner. Överenskommelsen med Australien gäller endast ålderspensioner. Hos FPA kan du bara ansöka om pensioner som omfattas av överenskommelsen.

Om du bor i Indien, Kina eller Sydkorea kan du inte få pension från FPA. Du kan dock ansöka om arbetspension från Finland om du har arbetat i Finland. Närmare information om arbetspension finns på arbetspension.fi.

Om du bor stadigvarande i något annat land än ett EU- eller EES-land, Schweiz eller ett land som har en överenskommelse om social trygghet med Finland, kan du inte få pensioner som betalas av FPA. 

Du kan dock ansöka om arbetspension från Finland om du har arbetat i Finland. Närmare information om arbetspension finns på arbetspension.fi.

Aktuellt

Eläkeläispariskunta haaveilee Espanjan lämmöstä Suomen talvessa.

Utbetalningen av folkpensioner till andra EU- och EES-länder, Schweiz och Storbritannien upphör 1.2.2025

FPA betalar från och med 1.2.2025 inte längre folkpensioner till pensionstagare som är bosatta utomlands i länder som tillämpar EU-förordningar. Förändringen har också andra inverkningar.

Läs mer 

Har du frågor?

Du kan ringa FPA:s center för internationella ärenden

020 634 0300
020 634 0300

Hur ser din livssituation ut i övrigt?

Senast ändrad 19.12.2024