Rehabiliteringskurs för närståendevårdare
Kurser för 2025 kan sökas senare i vår. En mer exakt tidpunkt meddelas senare.
- En rehabiliteringskurs för närståendevårdare lämpar sig för dig, om
- du dagligen assisterar eller sköter en vuxen närstående eller ditt barn med särskilda behov
- din förmåga att klara av vardagen eller att delta i aktiviteter som är viktiga för dig har försämrats eller riskerar att försämras på grund av den belastning som uppgiften som närståendevårdare medför
- du lider av utmattningssymtom eller utmattning som äventyrar dina möjligheter att fortsätta som närståendevårdare
- du har tillräcklig självständig funktionsförmåga för att klara av dagliga sysslor självständigt eller med lätt hjälp och kan delta i ett handlett rehabiliteringsprogram i genomsnitt 5 timmar per dag.
- du kan röra dig självständigt inomhus med eller utan hjälpmedel
- du har tänkt delta i rehabilitering ensam, utan den person som du är närståendevårdare för
- du vill delta i rehabilitering som genomförs ansikte mot ansikte och i form av digital rehabilitering.
Bekanta dig med serviceproducenterna
Kurser för närståendevårdare ordnas över hela landet, vilket innebär att du kan välja den serviceproducent som passar dig var som helst i Finland. Informationen visas i serviceproducentsökningen senare i vår. En mer exakt tidpunkt meddelas senare.
Att beakta
- Du behöver inte något läkarutlåtande eller någon annan medicinsk utredning för att söka till kursen.
- Du behöver inte heller ha ingått ett avtal om närståendevård.
Rehabilitering ordnas för följande målgrupper:
- närståendevårdare som dagligen sköter en vuxen anhörig eller närstående
- närståendevårdare som dagligen sköter sitt barn under 18 år med särskilda behov.
Målet för kursen
Målet för kursen är att du ska få handledning och stöd för att hantera din livssituation och klara av din vardag. Kursen syftar till att öka dina resurser och färdigheter så att du mångsidigt kan delta i olika aktiviteter i din livsmiljö och i samhället.
Kursens innehåll och utformning
Rehabiliteringen genomförs i form av grupprehabilitering, där varje klients individuella rehabiliteringsbehov och rehabiliteringsmål beaktas.
I kursen ingår bland annat gruppsamtal, arbete i smågrupper, mångsidiga aktiviteter samt individuella intervjuer, möten och samtal med sakkunnig rehabiliteringspersonal.
Rehabiliteringen genomförs delvis vid serviceproducentens verksamhetsställe och delvis som distansrehabilitering. Du kan övernatta på rehabiliteringsstället eller bo hemma och åka till rehabiliteringen varje dag. Den rehabilitering som ordnas vid verksamhetsstället omfattar 10 dygn och den genomförs i två perioder på 5 dygn.
Distansrehabiliteringen genomförs i form av digital rehabilitering under en period på 12 veckor mellan de rehabiliteringsperioder som genomförs ansikte mot ansikte.
Den digitala rehabiliteringen omfattar textmaterial, ljudinspelningar och videor samt olika uppgifter och övningar. Under den digitala rehabiliteringen kan du arbeta i egen takt och vid de tidpunkter som passar dig. Det multiprofessionella team som genomför din rehabilitering följer hur den digitala rehabiliteringen framskrider och ger dig anvisningar och respons. Serviceproducenten lånar vid behov ut den utrustning som du behöver för att kunna delta i distansrehabilitering.
Serviceproducenten kontaktar dig före rehabiliteringen, mellan rehabiliteringsperioderna och efter rehabiliteringen.
Personal som genomför kursen
Kursen genomförs av följande sakkunniga:
- en specialistläkare
- en sjukskötare eller hälsovårdare
- en fysioterapeut
- en socialarbetare, socionom eller rehabiliteringsledare.
Dessutom medverkar annan yrkesutbildad personal och assisterande personal i rehabiliteringen utifrån dina individuella behov.