Rehabiliteringskurs för vuxna med reumatism
Rehabiliteringskursen lämpar sig för dig, om
- du är över 18 år och har fått diagnosen reumatoid artrit, reumatisk inflammation i ryggen, ankyloserande spondylit, psoriasisartrit eller annan inflammatorisk ledsjukdom
- du behöver multiprofessionell rehabilitering och du inte längre befinner dig i initialfasen av behandlingen av din sjukdom eller ditt tillstånd annars är stabilt
- du har tillräcklig självständig funktionsförmåga för att kunna röra dig i serviceproducentens lokaler och delta i rehabiliteringen utan ständig assistans
- du vill delta i rehabilitering som genomförs ansikte mot ansikte och på distans.
Kursen ordnas också på svenska.
Bekanta dig med serviceproducenter
Kurser för personer med reumatiska sjukdomar ordnas över hela landet, vilket innebär att du kan välja den tjänsteleverantör som passar dig var som helst i Finland.
Målet för kursen
Målet för kursen är att du ska få handledning och stöd för att hantera din livssituation och klara av din vardag. Kursen syftar till att öka dina resurser och färdigheter så att du mångsidigt kan delta i olika aktiviteter i din livsmiljö och i samhället.
Kursens innehåll och utformning
Rehabiliteringen genomförs i form av grupprehabilitering, där varje klients individuella rehabiliteringsbehov och rehabiliteringsmål beaktas.
I kursen ingår bland annat gruppsamtal, arbete i smågrupper, mångsidiga aktiviteter samt individuella intervjuer, möten och samtal med sakkunnig rehabiliteringspersonal.
Rehabiliteringen genomförs delvis som grupprehabilitering hos serviceproducenten och delvis som distansrehabilitering. Serviceproducenten lånar vid behov ut den utrustning som du behöver för att kunna delta i distansrehabiliteringen.
Rehabiliteringen som ordnas vid verksamhetsstället omfattar 10 dygn och genomförs i två 5-dagarsperioder.
Du kan övernatta på rehabiliteringsstället eller bo hemma och åka till rehabiliteringen varje dag.
Distansrehabiliteringen genomförs under 8 veckor mellan grupprehabiliteringsperioderna. Till distansrehabiliteringen hör
- digital rehabilitering vid en tidpunkt som passar dig
- handledning i digital rehabilitering
- 3 individuella videosamtal
- 2 dagar med distansrehabilitering i grupp.
Längden på ett individuellt videosamtal är i genomsnitt 45 minuter. En distansrehabiliteringsdag i grupp är minst 4 timmar lång och för den tiden kan du ansöka om rehabiliteringspenning från FPA.
Serviceproducenten kontaktar dig före och efter rehabiliteringen.
Personal som genomför kursen
Kursen genomförs av följande sakkunniga:
- en specialistläkare i reumatologi
- en fysioterapeut
- en psykolog
- en sjukskötare, hälsovårdare eller reumaskötare.
Dessutom medverkar annan yrkesutbildad personal och assisterande personal i rehabiliteringen utifrån dina individuella behov.