Klienternas livskvalitet och arbetsförmåga förbättrades under FPA:s rehabilitering | FPAGå till innehållet
Meddelande

Klienternas livskvalitet och arbetsförmåga förbättrades under FPA:s rehabilitering

Publicerad 18.12.2023

FPA granskar regelbundet vilken nytta klienterna har av rehabiliteringen. En färsk rapport visar att arbets- och studieförmågan och livskvaliteten förbättrades och depressionssymptomen minskade hos de klienter som avslutade sin rehabilitering 2021. I jämförelse med tidigare år ökade nyttan framför allt för dem som deltog i NUOTTI-coachningen och rehabiliteringen för närståendevårdare, och minskade hos dem som deltog i rehabiliteringskurserna för personer med psykiska sjukdomar eller syndrom.

I en färsk utvärdering av nyttan av FPA:s rehabilitering samlades information om hur arbets- och funktionsförmågan förändrats och målen för rehabiliteringen uppnåtts bland klienter som avslutade sin rehabilitering 2021. I utvärderingen granskades uppgifter om 12 rehabiliteringstjänster. Av dem hade 11 deltagit i utvärderingen även tidigare. En ny grupp i utvärderingen var anpassningstränings- och rehabiliteringskurserna, som inte har samband med diagnoserna inom sjukdomar i rörelseorganen eller inom psykisk hälsa.

Information från klienter inom rehabiliteringstjänsterna samlades in med fyra olika indikatorer när rehabiliteringen inleddes och när den avslutades. Enligt den nyligen publicerade rapporten förbättrades klienternas arbets- och studieförmåga under rehabiliteringen. Även klienternas livskvalitet förbättrades i alla tjänster. Under rehabiliteringen minskade också andelen klienter som upplevde depressionssymptom.

Sex av tio rehabiliteringsdeltagare uppnådde eller överträffade sina mål för rehabiliteringen. Det förekom klara skillnader mellan olika rehabiliteringstjänster i fråga om måluppfyllelsen och de indikatorresultat som bedömde nyttan av rehabiliteringen. I en del tjänster var nyttan större än under tidigare år, i andra något mindre.

Deltagandet i NUOTTI-coachningen förbättrade de ungas arbetsförmåga och livskvalitet

Hos deltagarna i NUOTTI-coachningen märktes tydlig nytta under rehabiliteringens gång i indikatorerna för bedömning av arbets- och studieförmågan och livskvaliteten. Sju av tio uppnådde eller överträffade sina mål för rehabiliteringen. De positiva förändringarna var större än året innan, trots att utvärderingen omfattade mer än fem gånger fler coachningsdeltagare.

Ökad nytta för närståendevårdarna, minskad nytta för deltagarna i rehabiliteringskurserna för personer med psykiska sjukdomar eller syndrom

Hos deltagarna i rehabiliteringskurserna för närståendevårdare märktes nyttan av rehabiliteringen för första gången på bred basis. Positiva förändringar observerades inom alla fyra dimensioner av livskvaliteten. Hos deltagarna i rehabiliteringskurserna för personer med psykiska sjukdomar eller syndrom märktes nyttan av rehabiliteringen i indikatorerna för arbetsförmåga, livskvalitet och depressionssymptom, men de positiva förändringarna var mindre jämfört med klienter som avslutat sin rehabilitering under tidigare år. Nu upplevde till exempel något fler av dem som avslutat sin rehabilitering lindriga depressionssymptom i stället för symptomfrihet.

Publikation

Kelan kuntoutuksen hyödyn arviointi 2021 (Helda). Saija Karinkanta, Tuomas Reiterä. Kuntoutusta kehittämässä 38/2023.

Senast ändrad 15.12.2023