Studiestöd som betalats ut felaktigt kan återbetalas under april 2023 | FPAGå till innehållet
Meddelande

Studiestöd som betalats ut felaktigt kan återbetalas under april 2023

Publicerad 12.4.2023

De studerande som frivilligt vill betala tillbaka studiestöd för 2022 ska göra det före utgången av april. En studerande kan i e-tjänsten MittFPA kontrollera de preliminära uppgifterna om de årsinkomster som beaktas för hen i samband med studiestödet. Utifrån de preliminära uppgifterna kan den studerande bedöma om hen behöver återbetala studiestöd. Om den studerande inte betalar tillbaka det felaktigt utbetalade studiestödet före utgången av april, återkräver FPA stödet till ett belopp som är 7,5 procent högre.

De studerande vars inkomster översteg årsinkomstgränsen 2022 kan betala tillbaka det felaktigt utbetalda studiestödet fram till utgången av april. Det felaktigt utbetalda studiestödet, dvs. studiepenningen och studiestödets bostadstillägg, ska återbetalas senast söndag 30.4.2023. Årsinkomstgränserna och den frivilliga återbetalningen av stöd gäller inte det allmänna bostadsbidraget.

– I fjol betalade 30 670 studerande frivilligt tillbaka studiestöd till ett sammanlagt belopp på 24,9 miljoner euro. Vi uppskattar att det kommer att bli färre återbetalningar i år eftersom inkomstgränserna för studiestödet höjdes för 2022, säger Ilpo Lahtinen, specialplanerare vid FPA:s studiestödsgrupp.

Om inkomsterna överskrider årsinkomstgränsen och den studerande inte betalar tillbaka stödet, återkräver FPA det felaktigt utbetalda stödet. Det belopp som då ska återbetalas är 7,5 procent högre än om stödet återbetalas frivilligt.
Om det är oklart för den studerande vad hens årsinkomstgräns var 2022, går det enkelt att kontrollera det i MittFPA eller via FPA:s telefontjänst. Inkomstgränserna för 2022 finns också på FPA:s webbplats.

Kontrollera de preliminära uppgifterna om årsinkomsten i MittFPA

FPA får i april från Skatteförvaltningen uppgifter om inkomsterna enligt de förhandsifyllda skattedeklarationerna. Utifrån dessa gör FPA en sammanställning i MittFPA för de studerande som får studiestöd.

– Så här hjälper vi de studerande att uppskatta beloppet av de årsinkomster som beaktas i inkomstkontrollen, säger Lahtinen.

Mottagare av studiestöd kan alltså gå in i MittFPA och kontrollera sina preliminära uppgifter gällande de årsinkomster som beaktas i samband med studiestödet. Om den studerandes årsinkomstgräns enligt de preliminära uppgifterna om beskattningen kommer att överskridas informerar FPA den studerande om detta per sms eller e-post.

– Vi påminner de studerande om att inkomstgränsen ska kontrolleras och anger tidsfristen för frivillig återbetalning, säger Lahtinen.

Meddelandet skickas till de studerande som har gett FPA sitt samtycke till att skicka meddelanden. Samtycket kan ges i MittFPA.

Återbetalning av studiestöd i MittFPA

Man kan återbetala studiestöd på nätet. E-tjänsten MittFPA ger anvisningar om för vilka månader den studerande kan betala tillbaka stöd och hur återbetalningen höjer årsinkomstgränsen. Återbetalningen kan göras genast i nätbanken. Alternativt kan den studerande spara de uppgifter som behövs för betalningen och göra återbetalningen före utgången av april.

FPA informerar skattemyndigheten om återbetalningarna

Skattemyndigheten skickar de skattskyldiga en förhandsifylld skattedeklaration där man har beaktat de studiepenningsbelopp som har betalats tillbaka före slutet av februari. FPA meddelar automatiskt skattemyndigheten de återbetalningar som gjorts i mars–april. Den studerande behöver inte ändra uppgifterna i skattedeklarationen. Skattemyndigheten beaktar alla återbetalningar när den fastställer den studerandes slutliga beskattning.

Närmare information för kunderna

Senast ändrad 12.4.2023