Tartuntatautipäivärahan hakeminen | Työnantajat | KelaSiirry sisältöön

Tartuntatautipäivärahan hakeminen työnantajalle

  1. Ilmoita työntekijän ansionmenetys ajalta, jolta työntekijä on määrätty olemaan poissa työstä. Ansionmenetys on se palkan määrä, jonka työntekijä olisi saanut, ellei hän olisi joutunut jäämään pois työstään tartuntataudin vuoksi. Ilmoita myös työstä poissaoloajalta maksetun palkan määrä. Palkan määrä voi olla eri suuruinen kuin ansionmenetyksen määrä.

  2. Liitteeksi Kela tarvitsee tartuntataudeista vastaavan lääkärin päätöksen työntekijän työstä poissaolosta, karanteenista tai eristämisestä. Sopikaa työpaikalla, lähettääkö työntekijä vai työnantaja asiakirjat Kelaan.

  3. Lähetä tartuntatautilääkärin päätös Työnantajan päiväraha- ja korvauspalvelussa hakemuksen liitteenä tai hakemuksen lähettämisen jälkeen toiminnolla Lähetä liitteitä. Voit toimittaa liitteet Kelaan myös postitse tai suojatulla sähköpostilla. Jos päätöksen tiedot on annettu lääkärintodistuksella A, sitä ei tarvitse toimittaa, jos se on välitetty Kelaan suoraan terveydenhuollosta. Työntekijä voi lähettää liitteitä myös itse asiointipalvelu OmaKelassa viestin liitteenä. 

Toinen vaihtoehto on, että teet hakemuksen lomakkeella Ilmoitus työnantajan maksamasta palkasta Y17 (pdf). Postita hakemus ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 26, 00056 KELA. 

Tartuntatautipäivärahaa ei voi hakea sairauspäivärahaa varten kirjoitetulla lääkärintodistuksella. Tartuntatautipäivärahaa ei voi myöskään hakea tulorekisterin kautta. Päivärahaa voi hakea, vaikka tartuntatautilääkärin päätöstä ei olisi vielä saatu. Sen voi toimittaa myöhemmin.

Päätös

Kela lähettää työntekijälle päätöksen tartuntatautipäivärahasta. Päätös lähetetään myös työnantajalle, jos työnantaja on ilmoittanut maksaneensa päätöksen ajalta palkkaa. Työnantaja näkee saamansa päätökset myös Työnantajan päiväraha- ja korvauspalvelussa.

Työnantaja voi valittaa päätöksestä sosiaaliturvan muutoksenhakulautakuntaan. Valitusohjeet ovat päätöksen liitteenä.

Maksaminen

Tartuntatautipäiväraha maksetaan arkipäiviltä, joita ovat myös lauantait ja aattopäivät.

Sivu päivitetty 24.3.2025