Vanhempainpäivärahat työnantajalle
Kun työnantaja maksaa palkkaa työntekijänsä raskaus-, erityisraskaus-, isyys- tai vanhempainvapaan ajalta, Kela voi maksaa vanhempainpäivärahan työnantajalle. Vanhempainpäivärahalla tarkoitetaan raskaus-, erityisraskaus-, isyys- ja vanhempainrahaa. Työntekijä voi jäädä isyysvapaalle, jos hänen lapsensa laskettu aika oli ennen 4.9.2022.
Jos työnantajalla on velvollisuus maksaa työntekijälleen palkkaa vanhempainvapaiden ajalta, se on yleensä määritelty alan työehtosopimuksissa. Työnantaja ei voi saada päivärahaa työntekijän vuosiloman tai työpäivien ajalta.
Vaikka työnantaja ei maksaisikaan palkkaa työntekijän perhevapaan ajalta, Kela voi silti tarvita työnantajalta lisätietoja.
Vanhempainpäivärahat
Synnyttävä vanhempi saa raskausvapaata 40 arkipäivää eli noin 6 viikkoa. Raskausvapaa alkaa yleensä 30 arkipäivää eli 5 viikkoa ennen lapsen laskettua syntymäaikaa. Työntekijä voi sopia työnantajan kanssa raskausvapaalle jäämisestä myös tätä myöhemmin. Vapaa täytyy kuitenkin aloittaa viimeistään 14 arkipäivää eli noin 2 viikkoa ennen laskettua aikaa. Kela maksaa raskausvapaan ajalta raskausrahaa työntekijälle tai työnantajalle.
Arkipäiviä ovat viikonpäivät maanantaista lauantaihin lukuun ottamatta arkipyhiä.
Jos työolosuhteet ovat raskaudelle vaaralliset, työntekijä jää erityisraskausvapaalle heti raskauden alussa samoin ehdoin kuin hän jäisi aiemman lain mukaan erityisäitiysvapaalle.
Tutustu tarkemmin raskausrahaan ja erityisraskausrahaan henkilöasiakkaiden sivuilla.
Molemmat vanhemmat saavat vanhempainvapaata 160 arkipäivää eli noin 6,5 kuukautta. Yksinhuoltaja saa kaikki vanhempainvapaat eli noin 13 kuukautta itselleen. Monikkoperheet saavat enemmän vapaita, esimerkiksi kaksosperheet 404 arkipäivää. Kela maksaa vanhempainvapaan ajalta vanhempainrahaa työntekijälle tai työnantajalle. Kela voi maksaa työnantajalle vanhempainrahan myös osittaisena, jos palkanmaksu perustuu vanhempainvapaaseen tai osittaiseen vanhempainvapaaseen.