Yrittäjän työterveyshuolto
Tällä sivulla:
Jos olet yrittäjä tai maatalousyrittäjä, voit halutessasi järjestää itsellesi työterveyshuollon ja saada siihen Kelasta korvauksia.
Työterveyshuollon tavoitteena on terveellinen ja turvallinen työympäristö, hyvin toimiva työyhteisö, työhön liittyvien sairauksien ehkäisy sekä terveyden ja työ- ja toimintakyvyn ylläpitäminen ja edistäminen.
Työnantajayrittäjä
Jos yrityksessäsi on työntekijöitä, voit hakea korvausta omista työterveyshuollon kustannuksistasi työnantajakohtaisella hakemuksella samalla, kun haet korvausta työntekijöitten työterveyshuollosta. Lue lisää
- työterveyshuollon järjestämisestä (Työnantajat-osio)
- työterveyshuollon korvausten hakemisesta (Kumppanit-osio).
Mitkä ovat korvausten edellytykset?
Kela korvaa työterveyshuollon kustannuksia seuraavissa tilanteissa:
- Yrittäjällä on yrittäjäeläkevakuutus (YEL) tai maatalousyrittäjällä maatalousyrittäjäeläkevakuutus (MYEL).
- YEL- tai MYEL-vakuutus on päätetty työkyvyttömyyden vuoksi, kun yrittäjä saa kuntoutustukea tai määräaikaista tapaturmaeläkettä. Myös yrittäjä tai maatalousyrittäjä, joka järjestää itselleen työterveyshuollon vasta kuntoutustuen tai määräaikaisen tapaturmaeläkkeen aikana, on oikeutettu korvauksiin.
- Vanhuuseläkkeellä tai varhennetulla vanhuuseläkkeellä oleva yrittäjä maksaa vapaaehtoista YEL- tai MYEL-vakuutusmaksua ja työskentelee yrityksessä tai jatkaa maatalousyrittäjätoimintaa.
Ennen kuin hankit työterveyshuollon palveluja, sinun täytyy sopia työterveyshuollon palveluntuottajan kanssa palvelujen järjestämisestä ja sisällöstä. Työterveyshuollon toiminta perustuu työpaikkaselvitykseen, jossa työterveyshuolto selvittää työn ja työpaikan olosuhteet sekä arvioi niiden terveydellistä merkitystä.
Jotta saat korvauksia työterveyshuollon kustannuksista, sinulla ja työterveyshuollon palveluntuottajalla täytyy olla seuraavat asiakirjat voimassa:
- työterveyshuoltosopimus (Kumppanit-osio)
- työterveyshuollon toimintasuunnitelma (Työnantajat-osio)
- työpaikkaselvitys (Työnantajat-osio).
Mitä Kela korvaa?
Kela korvaa yrittäjän ehkäisevästä työterveyshuollosta (Työnantajat-osio) ja yleislääkäritasoisesta sairaanhoidosta (Työnantajat-osio) aiheutuvia tarpeellisia ja kohtuullisia kustannuksia sairausvakuutuslain perusteella.
Sairaanhoidon kustannukset korvataan työterveyshuoltona vain, jos yrittäjä on tehnyt palveluntuottajan kanssa työterveyshuoltosopimuksen, johon sisältyvät ehkäisevän työterveyshuollon lisäksi myös sairaanhoitopalvelut.
Kela voi myös korvata työterveyshuoltoon tehtyjen matkojen kustannuksia sekä ensiapuvalmiuden järjestämisestä (Työnantajat-osio) aiheutuneita kustannuksia, jos työpaikkaselvityksessä on arvioitu, millainen ensiapuvalmius kyseisessä työssä on tarpeen.
Kuinka paljon voit saada korvauksia?
Työterveyshuollon kustannukset jakautuvat kahteen korvausluokkaan:
- Korvausluokkaan I kuuluvat ehkäisevän työterveyshuollon kustannukset.
- Korvausluokkaan II kuuluvat yleislääkäritasoisen sairaanhoidon ja muun terveydenhuollon kustannukset.
Ehkäisevän työterveyshuollon korvaus on 60 % ja sairaanhoidon 50 % hyväksytyistä tarpeellisista ja kohtuullisista kustannuksista, kun korvaamisen perusedellytykset täyttyvät ja palvelua on toteutettu hyvän työterveyshuoltokäytännön mukaisesti.
Työterveyshuollossa (korvausluokka I) on kaksi toisistaan riippumatonta vuotuista yrittäjäkohtaista enimmäismäärää:
- korkeampi työterveyshuollon ammattihenkilöiden ja asiantuntijoiden tekemälle työpaikkaselvitykselle
- alempi muulle ehkäisevälle työterveyshuoltotoiminnalle (esimerkiksi terveystarkastus tutkimuksineen, ensiapuvalmiuskustannukset ja matkakustannukset).
Kela vahvistaa joka vuosi kummallekin korvausluokalle yrittäjäkohtaisen kustannusten laskennallisen enimmäismäärän, jotta se vastaa yleistä kustannuskehitystä. Enimmäismäärät seuraavalle vuodelle vahvistetaan edellisen vuoden lopussa. Kela ei korvaa enimmäismäärän ylittäviä kustannuksia.
Enimmäismäärät 2024
Korvausluokka I = ehkäisevä työterveyshuolto ja korvausluokka II = sairaanhoito.
Kustannukset (e/v) | Korvaus (e/v) | |
Korvausluokka I | ||
Työpaikkaselvitys (korkeampi) | 980,00 | 588,00 |
Muu ehkäisevä työterveyshuolto (alempi) | 490,00 | 294,00 |
Korvausluokka II | ||
Sairaanhoito | 348,50 | 174,25 |
Korvausluokka I = ehkäisevä työterveyshuolto ja korvausluokka II = sairaanhoito.
Kustannukset (e/v) | Korvaus (e/v) | |
Korvausluokka I | ||
Työpaikkaselvitys (korkeampi) | 945,50 | 567,30 |
Muu ehkäisevä työterveyshuolto (alempi) | 473,00 | 283,80 |
Korvausluokka II | ||
Sairaanhoito | 336,40 | 168,20 |
Maatalousyrittäjän työpaikkaselvityksen korvauksen määrä
Maatalousyrittäjän työpaikkaselvityksen kustannuksia ovat kustannukset, jotka aiheutuvat
- tilakäynnistä
- toimintasuunnitelman laatimisesta tai tarkistamisesta
- työterveyshuollon ammattihenkilön tekemästä maatalousyrittäjän työolohaastattelusta.
Maatalousyrittäjälle voidaan korvata työpaikkaselvityksen kustannuksista 60 % sairausvakuutuslain mukaista korvausta ja loput 40 % valtion muista varoista maksettavaa korvausta. Työpaikkaselvityksistä ei siis synny kustannuksia, jos yrittäjäkohtainen vuotuinen enimmäismäärä ei ylity.
Näin haet työterveyshuollon korvauksia
Sinun ei tarvitse hakea korvausta jälkikäteen, kun hankit yrittäjänä työterveyshuollon palvelut
- hyvinvointialueelta
- yksityiseltä terveydenhuollon palveluntuottajalta, joka on tehnyt Kelan kanssa tilityssopimuksen työterveyshuollon korvauksista.
Palveluntuottaja vähentää laskusta suoraan Kelan korvauksen ja hakee korvaukset Kelasta itselleen. Saat siis suorakorvauksen ja maksat palvelusta vain sinulle kuuluvan osan.
Yksityinen palveluntuottaja voi käyttää tilitysmenettelyä (Kumppanit-osio) vain, jos olet antanut työterveyshuoltosopimuksessa tai sen liitteessä suostumuksen korvauksen maksamiseen palveluntuottajalle tilitysmenettelyllä.
Jos korvaus maksetaan tilityksessä ilmoitetun mukaisesti palveluntuottajalle, et saa ratkaisusta erillistä päätöstä. Voit kuitenkin erikseen pyytää kirjallista päätöstä 6 kuukauden kuluessa palvelujen saamisesta.
Palveluntuottajalle Kela lähettää tilityksestä tilitysilmoituksen.
Näet tiedot maksetuista korvauksista OmaKelassa kohdasta Omat etuudet - Yrittäjän työterveyshuolto.
Jos korvaus hylätään kokonaan tai osittain tai korvausta maksetaan lisää, Kela lähettää päätöksen sinulle ja tiedoksi myös palveluntuottajalle. Yrittäjä tai palveluntuottaja voi hakea muutosta päätökseen.
Jos yksityinen palveluntuottaja ei ole tehnyt Kelan kanssa sopimusta yrittäjän työterveyshuollon tilitysmenettelystä, maksat palvelut itse ja haet korvaukset jälkikäteen Kelasta.
Toimi näin:
- Täytä hakemuslomake SV 110 TTH (pdf).
- Tallenna tyhjä lomake laitteellesi. Älä täytä hakemusta suoraan selaimessa, koska tällöin osa tiedoista voi jäädä tallentumatta.
- Avaa lomake Adobe Reader -ohjelmassa ja täytä lomake.
- Tallenna täytetty hakemus laitteellesi. Hakemuksen täytyy olla pdf-muodossa.
- Lähetä hakemus OmaKelassa:
- Kirjaudu OmaKelaan ja siirry kohtaan Tee hakemus.
- Valitse Yrittäjän työterveyshuolto.
- Kun lähetät hakemuksen OmaKelassa, sitä ei tarvitse allekirjoittaa.
- Lähetä liitteet OmaKelassa, kun olet lähettänyt hakemuksen. Jos liitteet ovat paperilla, voit ottaa niistä valokuvan. Tarvittavat liitteet:
- Yksityisen palveluntuottajan valmiiksi täyttämä selvityslomake SV 111 TTH (pdf) tai selvityslomake SV 113 TTH (pdf). Yhteen hakemukseen voi liittää useampia selvityslomakkeita.
- Maksukuittia ei tarvita, mutta Kela voi pyytää selvitystä maksusta, kun hakemusta ratkaistaan.
- OmaKelassa näet, onko hakemuksesi ratkaistu, kuinka paljon korvauksia saat ja milloin ne maksetaan. Palvelussa näet myös muistutukset mahdollisesti puuttuvista liitteistä.
Jos et voi käyttää OmaKelaa, postita hakemus Kelaan. Tallenna hakemuslomake SV 110 TTH (pdf) laitteellesi ja täytä se tallentamisen jälkeen. Lähetä tulostettu lomake ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.
Saat asiasta kirjallisen päätöksen. Päätöskirjeessä on ohje muutoksenhakuun, jos päätös on mielestäsi virheellinen.
Hae matka- ja ensiapuvalmiuskorvaukset erikseen
Työterveyshuollon korvaukset ensiapukustannuksista ja työterveyshuoltoon liittyvistä matkoista pitää aina hakea erikseen lomakkeella SV 116 TTH (pdf). Lähetä hakemus OmaKelassa kohdassa Tee hakemus - Yrittäjän työterveyshuolto. Voit myös postittaa hakemuksen osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.
Hakuaika
Hae työterveyshuollon kustannuksista korvausta 6 kuukauden kuluessa siitä, kun olet maksanut kustannukset.
OmaKelasta näet työterveyshuollon kustannukset ja korvaukset
OmaKelasta näet, paljonko sinulle on kertynyt työterveyshuollon kustannuksia vuoden ajalta ja paljonko olet saanut niihin korvauksia Kelasta. Sieltä näet myös, paljonko korvausrahaa on loppuvuodeksi jäljellä. Kirjaudu asiointipalveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Löydät tiedot kohdasta Omat etuudet - Yrittäjän työterveyshuolto.
Aiheesta selkokielellä ja viittomakielellä
Jäikö jotain epäselväksi?
Soita työterveyshuollon korvausten asiakaspalveluun