Kansainvälinen lainsäädäntö | Tietoa Kelasta | KelaSiirry sisältöön

Kelan verkkopalveluissa käyttökatkoja 23.1. klo 6–8 Lue lisää

Asiointipalveluissa voi esiintyä käyttökatkoja 25.1. klo 9–12 Lue lisää

Kansainvälinen lainsäädäntö

Miten EU-lainsäädäntö vaikuttaa sosiaaliturvaasi?

EU:ssa työntekijällä on oikeus työskentelymaansa sosiaaliturvaan.

EU-maita ovat Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro. 

EU-mailla on yhteistä EU-lainsäädäntöä mutta omat sosiaaliturvajärjestelmänsä. EU-maasta toiseen liikkuvien EU-kansalaisten sosiaaliturvaa kuitenkin säätelee EU-asetus 883/2004 (pdf, englanniksi). Sen perusteella ratkaistaan, minkä maan sosiaaliturvaan sinulla on oikeus.

Pääsääntö on, että työntekijänä sinulla on oikeus työskentelymaasi sosiaaliturvaan, vaikka asuisit toisessa jäsenmaassa. Jos et työskentele, oikeutesi sosiaaliturvaan määräytyy asuinvaltiosi lakien mukaan.

EU-asetus vaikuttaa lähes kaikkiin Kelan etuuksiin, kun liikut EU-alueella. Huomaa kuitenkin, että esimerkiksi oikeus perustoimeentulotukeen tai asumistukeen ei määräydy asetuksen perusteella. Oikeus näihin etuuksiin perustuu Suomen omaan lainsäädäntöön. Sinun täytyy asua Suomessa vakinaisesti, jotta voit saada näitä etuuksia.

EU-asetuksen tarkoitus on varmistaa, että EU:ssa liikkuvilla henkilöillä on oikeus vain yhden maan sosiaaliturvaan kerrallaan. Sitä kutsutaan sosiaaliturvan yhteensovittamiseksi (ec.europa.eu). Asetuksella pyritään myös takaamaan, ettet menetä ansaitsemaasi sosiaaliturvaa, jos muutat EU-maasta toiseen.

Tutustu sosiaaliturvaoikeuksiin EU-maissa ja sosiaaliturvaoikeuksiin Suomessa (ec.europa.eu).

EU-asetusta voidaan soveltaa myös EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisiin

EU:n sosiaaliturvan yhteensovittamista koskevat säännöt koskevat pääosin myös EU:n alueella laillisesti asuvia EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisia, jotka liikkuvat EU:n alueella.

Tanska, Norja ja Islanti soveltavat Pohjoismaisen sosiaaliturvasopimuksen kautta EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisiin EU-asetusta 883/2004. Iso-Britannia soveltaa EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisiin vanhempaa sosiaaliturva-asetusta 1408/71.

Myös Eta-maat ja Sveitsi soveltavat EU-asetusta

Myös Eta-maat (Norja, Islanti ja Liechtenstein) soveltavat EU-asetusta 883/2004. Sveitsi soveltaa EU-asetusta 883/2004, mutta kuitenkin vain EU-kansalaisiin, jotka liikkuvat EU-alueen ja Sveitsin välillä.

Suomen sosiaaliturvasopimukset

Sosiaaliturvasi voi perustua sopimuksiin, joita Suomi on solminut Pohjoismaiden, Yhdysvaltojen, Kanadan, Chilen, Israelin, Australian, Intian, Kiinan, Etelä-Korean ja Japanin kanssa. Myös Kanadan Quebecin kanssa on sovittu erillisestä sosiaaliturvajärjestelystä. Australian kanssa Suomella on lisäksi sopimus, joka koskee tilapäisen oleskelun aikaista sairaanhoitoa.

Jos työskentelet tai asut maassa, jonka kanssa Suomi on solminut sosiaaliturvasopimuksen, sinulla voi olla oikeus saada sopimuksessa mainittuja etuuksia tästä maasta.

Sopimukset koskevat yleensä työntekijöitä, heidän perheenjäseniään ja eläkkeensaajia. Suomessa ansaittu eläke maksetaan aina myös toiseen sopimusmaahan. Sopimusten määräyksiä sovelletaan ainoastaan niihin henkilöihin ja etuuksiin, jotka sisältyvät kuhunkin sopimukseen. Jos oikeutesi sosiaaliturvaan ei määräydy Suomen ja toisen maan sosiaaliturvasopimuksen perusteella, oikeus sosiaaliturvaan ja oikeus sopimuksen ulkopuolelle jääviin Kelan etuuksiin ratkaistaan Suomen lainsäädännön perusteella.

Pohjoismaiden (Suomi, Tanska, Islanti, Norja ja Ruotsi) välillä liikkuviin henkilöihin sovelletaan yleensä EU:n sosiaaliturva-asetuksen määräyksiä.

Lisäksi Pohjoismaiden välillä on olemassa EU:n sosiaaliturva-asetusta täydentäviä säännöksiä esimerkiksi työttömyysturvasta, sairaanhoidosta ja ammatillisesta kuntoutuksesta.

Pohjoismaisen sosiaaliturvasopimuksen perusteella EU-asetusta sovelletaan myös henkilöryhmiin, joihin sitä ei muuten sovellettaisi. Näitä ovat muun muassa EU:n ulkopuolisten maiden kansalaiset, jotka liikkuvat Tanskan ja muiden Pohjoismaiden välillä.

Pohjoismainen sosiaaliturvasopimus 55/2014 (finlex.fi)

Pohjoismainen yhteistyö ammatillisessa kuntoutuksessa

Pohjoismainen sosiaaliturvasopimus velvoittaa Pohjoismaita tekemään yhteistyötä rajat ylittävässä ammatillisessa kuntoutuksessa.

Pohjoismaat ovat tehneet kahdenvälisiä hallinnollisia sopimuksia kuntoutuksen järjestämisestä ja käytännön toimintatavoista. Sopimukset helpottavat kuntoutusasioiden hoitamista, kun henkilö on käyttänyt oikeuttaan vapaaseen liikkuvuuteen ja sen mukaisesti työskentelee yhdessä Pohjoismaassa ja asuu toisessa. Suomi on tehnyt sopimukset Ruotsin, Norjan, Islannin ja Tanskan kanssa.

Kahdenvälisiä kuntoutussopimuksia sovelletaan tilanteissa, joissa

  • henkilö työskentelee yhdessä ja asuu toisessa Pohjoismaassa
  • kuntoutuksen toimenpiteet tapahtuvat asuinmaassa ja rahaetuus maksetaan työskentelymaasta.

Suomen ja Ruotsin välinen kuntoutussopimus (pdf, ruotsiksi)

Suomen ja Norjan välinen kuntoutussopimus (pdf, ruotsiksi)

Suomen ja Islannin välinen kuntoutussopimus (pdf, ruotsiksi)

Suomen ja Tanskan välinen kuntoutussopimus (pdf, tanskaksi ja ruotsiksi)

Yhdysvaltojen sosiaaliturvasopimus koskee kansaneläkettä ja perhe-eläkettä sekä lähetettyjen työntekijöiden kohdalla myös sairaus- ja vanhempainpäivärahoja ja lapsilisää.

Suomen ja Yhdysvaltojen välinen sosiaaliturvasopimus (finlex.fi)

Kanadan sosiaaliturvasopimus koskee vanhuuseläkettä ja perhe-eläkkeitä.

Suomen ja Kanadan välinen sosiaaliturvasopimus (finlex.fi)

Quebecin kanssa sovittu sosiaaliturvajärjestely koskee sairaanhoitoa ja sairausvakuutusta. Järjestelyn mukaan tilapäisesti työskentelevillä, lähetetyillä työntekijöillä, opiskelijoilla ja tutkijoilla sekä heidän perheenjäsenillään on oikeus sairaanhoitoon Quebecissä.

Suomen ja Quebecin välinen sosiaaliturvajärjestely (finlex.fi)

Australian sosiaaliturvasopimus koskee vanhuuseläkettä.

Australiassa sairaanhoitoa tarvitsevat, maassa tilapäisesti oleskelevat Suomen sairausvakuutukseen kuuluvat henkilöt ovat oikeutettuja sellaisiin sairaanhoitopalveluihin, joita he tarvitsevat välittömästi.

Suomen ja Australian välinen sosiaaliturvasopimus (finlex.fi)

Suomen ja Australian välinen sairaanhoitosopimus (finlex.fi)

Chilen sosiaaliturvasopimus koskee vanhuuseläkettä ja perhe-eläkkeitä sekä eläkeläisten sairaanhoitoa.

Suomen ja Chilen välinen sosiaaliturvasopimus (finlex.fi)

Israelin sosiaaliturvasopimus koskee vanhuuseläkettä ja perhe-eläkkeitä, lapsilisiä ja äitiysavustusta. Lähetettyjen työntekijöiden kohdalla sopimus koskee myös sairausvakuutusta ja vanhempainetuuksia.

Suomen ja Israelin välinen sosiaaliturvasopimus (finlex.fi)

Intian sosiaaliturvasopimus koskee lähinnä työeläkkeitä. Sopimus ei koske Kelan kansaneläkettä tai muita Kelan etuuksia.

Suomen ja Intian välinen sosiaaliturvasopimus (finlex.fi)

Kiinan, Etelä-Korean ja Japanin sosiaaliturvasopimukset koskevat työeläkkeitä ja työttömyysvakuutusmaksuja. Sopimukset eivät koske Kelan kansaneläkettä tai muita Kelan etuuksia.

Suomen ja Kiinan välinen sosiaaliturvasopimus (finlex.fi)

Suomen ja Etelä-Korean välinen sosiaaliturvasopimus (finlex.fi)

Suomen ja Japanin välinen sosiaaliturvasopimus (finlex.fi)

Lue lisää 

Sivu päivitetty 13.9.2024