Vanhempainvapaalla
Tällä sivulla:
Voit jäädä vanhempainvapaalle lapsen syntymän jälkeen. Kela maksaa vanhempainvapaan ajalta vanhempainrahaa.
Vanhempainpäiväraha on yhteinen nimitys tuille, joita ovat
- raskausraha ja erityisraskausraha
- vanhempainraha ja vanhempainraha osittaisena
- isyysraha (lapsen laskettu aika ennen 4.9.2022).
Voitko saada vanhempainrahaa?
Vanhempainraha maksetaan vanhemmalle, joka on lapsen huoltaja tai henkilölle, jolle on luovutettu vanhempainrahapäiviä.
Voit saada vanhempainrahaa, jos
- hoidat lasta, joka on alle 2-vuotias tai
hoidat adoptiolasta, joka on otettu hoitoon alle 2 vuotta sitten - olet pois työstäsi tai
olet työtön, opiskelija tai eläkeläinen.
Perhemuoto ei vaikuta oikeuteen saada vanhempainrahaa. Vanhempi voi olla lapsen biologinen tai adoptiovanhempi.
Jos olet tunnustanut vanhemmuuden ennen lapsen syntymää neuvolassa tai lapsen syntymän jälkeen lastenvalvojan luona, saat vanhempainrahaa enintään 4 kuukauden ajan lapsen syntymästä alkaen, vaikka vanhemmuutta ei olisi vielä vahvistettu Digi- ja väestötietovirastossa.
Voit saada vanhempainrahaa, jos asut vakinaisesti tai työskentelet Suomessa. Jos et ole EU- tai Eta-maan tai Sveitsin kansalainen, tarvitset myös oleskeluluvan.
Jos muutat Suomeen toisesta EU- tai Eta-maasta, Sveitsistä tai Isosta-Britanniasta ja saat lähtömaastasi vanhempainrahaa, lähtömaa maksaa tuen yleensä loppuun saakka. Et voi saada samalta ajalta vanhempainrahaa Suomesta.
Toisen maan vanhempainrahan päättymisen jälkeen voit saada päivärahaa Suomesta, jos Suomessa vanhempainrahapäiviä on enemmän kuin lähtömaassasi.
Esimerkki Suomeen muuttamisesta vanhempainvapaalla
Anna ja Erik ovat muuttaneet Ruotsista Suomeen, ja heillä on 4 kuukauden ikäinen lapsi. Anna on saanut Ruotsista vanhempainrahaa yhteensä 100 päivältä ja Erik 30 päivältä. Suomessa on enemmän vanhempainrahapäiviä, joten Anna ja Erik voivat saada vanhempainrahaa myös Suomesta.
Suomessa molemmilla vanhemmilla olisi oikeus saada vanhempainrahaa 160 päivältä. Suomen vanhempainrahapäivistä vähennetään jo Ruotsista maksettu päiväraha. Anna voi saada Suomesta vanhempainrahaa 160 – 100 = 60 päivältä. Erik voi saada vanhempainrahaa 160 – 30 = 130 päivältä.
He voivat saada vanhempainrahaa Suomesta vasta sen jälkeen, kun Ruotsin maksama etuus on päättynyt.
Kuinka paljon vanhempainrahaa saat?
Lapsen ikä vaikuttaa siihen, kuinka monelta päivältä saat vanhempainrahaa. Jos muutat alle vuoden ikäisen lapsen kanssa Suomeen, voit saada vanhempainrahaa lapsen toisen vanhemman kanssa yhteensä enintään 320 päivältä. Päivät jaetaan puoliksi vanhempien kesken eli kumpikin vanhempi voi saada vanhempainrahaa 160 päivältä. Vanhempi voi luovuttaa vanhempainrahapäiviä toiselle henkilölle pidettäväksi enintään 63 päivää.
Jos muutat lapsen kanssa Suomeen sen jälkeen, kun lapsi on täyttänyt 1 vuotta, voit saada vanhempainrahaa lapsen toisen vanhemman kanssa enintään 160 arkipäivältä. Päivät jaetaan puoliksi vanhempien kesken eli kumpikin vanhempi voi saada vanhempainrahaa 80 arkipäivältä. Vanhempi voi luovuttaa vanhempainrahapäiviä toiselle henkilölle pidettäväksi enintään 32 arkipäivää. Monikkoperheiden vanhemmat saavat lisäksi puolet monikkoperheiden pidennyspäivistä.
Tulosi vaikuttavat siihen, kuinka suuri on päivittäinen vanhempainraha. Päivärahan määrä lasketaan yleensä sen vuositulon perusteella, jonka olet ansainnut Suomessa.
Yksin käytettävät vanhempainrahapäivät
Jos lapsen toinen vanhempi ei ole oikeutettu vanhempainrahaan Suomesta tai lapsella ei ole toista vanhempaa, voit käyttää yksin kaikki 320 vanhempainrahapäivää. Lisäksi voit käyttää mahdolliset lisäpäivät, jotka olet saanut lapsen ennenaikaisen syntymän tai monikkoraskauden vuoksi. Voit luovuttaa 320 päivästä enintään 126 vanhempainrahapäivää toiselle henkilölle.
Jos toiselle vanhemmalle on jo maksettu Suomesta vanhempainrahaa ja hän esimerkiksi muuttaa ulkomaille, voit käyttää häneltä käyttämättä jääneet vanhempainrahapäivät. Yhteensä sinulla on siis 160 omaa vanhempainrahapäivää, joiden lisäksi voit käyttää enintään niin monta päivää kuin toiselta vanhemmalta jäi käyttämättä.
Jos lapsen toiselle vanhemmalle maksetaan ulkomailta Suomen vanhempainrahaa vastaavaa tukea, voit itse saada samalta ajalta raskaus- tai vanhempainrahaa Suomesta. Tarkista kuitenkin ulkomaan etuutta maksavalta viranomaiselta, laitokselta tai muulta taholta, vaikuttaako Suomesta maksettava etuus heidän maksamaansa etuuteen.
Lapsi asuu ulkomailla
Voit saada vanhempainrahaa ulkomailla asuvasta lapsesta, jos asut Suomessa vakinaisesti tai työskentelet Suomessa. Lapsi on voinut syntyä ulkomailla tai muuttaa ulkomaille myöhemmin syntymänsä jälkeen.
Kela saa tiedon vanhemmuudesta ja huoltajuudesta väestötietojärjestelmästä. Jos ulkomailla syntynyttä lasta ei ole rekisteröity Suomen väestötietojärjestelmään eli jos hänellä ei ole suomalaista henkilötunnusta, toimita Kelaan kopio todistuksesta, josta käy ilmi, että olet lapsen vanhempi ja huoltaja.
Jos muutat ulkomaille, ilmoita meille lähdöstäsi. Se, kuinka pitkään viivyt ja mihin maahan lähdet, vaikuttaa siihen, saatko etuuksia. Arvioimme jokaisen asiakkaan tilanteen tapauskohtaisesti.
Muutto EU- tai Eta-maahan tai Sveitsiin
Voit saada vanhempainrahaa Kelasta, jos asut ulkomailla tilapäisesti. Kela arvioi tietojesi perusteella, onko kyse tilapäisestä vai vakinaisesta asumisesta. Voit saada vanhempainrahaa, vaikka vanhempainvapaa alkaisi ulkomailla oleskelun aikana. Jos kuitenkin työskentelet ulkomailla, et voi saada päivärahaa Kelasta.
Jos asut ulkomailla vakinaisesti, Kela ei yleensä maksa vanhempainrahaa. Kela voi kuitenkin maksaa meneillään olevan vanhempainrahan loppuun, jos muutat vakituisesti ulkomaille kesken vanhempainvapaan. Ehtona on, että ennen vanhempainrahan alkamista olet ollut töissä tai olet saanut heti työssäolon jälkeen sellaista päivärahaa, johon työskentelysi on vaikuttanut. Tällaisia päivärahoja ovat esimerkiksi raskausraha ja sairauspäiväraha. Jos et ole ollut töissä tai saanut päivärahaa ennen vanhempainrahan alkua ja muutat ulkomaille vakituisesti, etuuden maksu päättyy.
Muutto muualle kuin EU- tai Eta-maahan tai Sveitsiin
Saat vanhempainrahaa Kelasta vain, jos olet ulkomailla enintään 6 kuukautta. Voit saada vanhempainrahaa myös silloin, vaikka vanhempainvapaa alkaisi ulkomailla oleskelun aikana.
Yleensä vanhempainrahaa ei makseta, jos muutat ulkomaille yli 6 kuukaudeksi. Voit kuitenkin saada vanhempainrahaa yli 6 kuukauden oleskelun ajalta, jos olet esimerkiksi
- lähetetty työntekijä
- kehitysyhteistyöntekijä
- opiskelija tai tutkija
- edellä mainittujen perheenjäsen.
Saat tarkempaa tietoa tukien maksamisesta soittamalla Kelaan 020 634 0200.
Lapsen synnyttävä vanhempi voi saada myös raskausrahaa
Synnyttävä vanhempi voi jäädä ennen lapsen syntymää raskausvapaalle. Raskausvapaan ajalta maksetaan raskausrahaa.
Miltä ajalta saat vanhempainrahaa?
Vanhempainrahaa maksetaan yhden lapsen perusteella yhteensä 320 arkipäivältä.
Jos lapsella on kaksi vanhempaa, kumpikin vanhempi saa vanhempainrahaa 160 arkipäivää. Voit luovuttaa omasta 160 arkipäivän vanhempainrahakiintiöstäsi enintään 63 arkipäivää toiselle lasta hoitavalle henkilölle.
Vanhempainrahapäivien luovuttaminen
Voit käyttää vanhempainrahaa joustavasti haluaminasi ajankohtina. Vanhempainrahaa voi saada lyhyissäkin jaksoissa tai jopa yksittäisinä päivinä. Sinulla on 2 vuotta aikaa käyttää vanhempainrahapäivät. Viimeinen mahdollinen vanhempainrahapäivä on lapsen 2-vuotissyntymäpäivä tai päivä, jolloin adoptiolapsen hoitoon ottamisesta on kulunut 2 vuotta.
Ella ja Ari jakavat vanhempainrahapäivänsä tasan. Ella pitää vanhempainvapaata ensin 130 arkipäivää ja palaa sitten töihin Arin jäädessä hoitamaan kotiin perheen lasta. Kun Arin vanhempainvapaa on loppunut, Ella on sopinut työnantajansa kanssa, että hän pitää loput 30 päivää vanhempainvapaata yksittäisinä päivinä viikoittain ennen kuin lapsi täyttää kaksi vuotta. Hän tekee siis nelipäiväistä työviikkoa ja on yhden päivän viikossa kotona vanhempainvapaalla hoitamassa lasta. Loput neljä päivää viikossa lapsi on kunnallisessa varhaiskasvatuksessa.
Osa-aikatyö ja vanhempainraha osittaisena
Jos teet töitä osa-aikaisesti, voit hakea vanhempainrahan osittaisena. Kun olet osittaisella vanhempainvapaalla yhden päivän, sinulta kuluu puolikas vanhempainrahapäivä.
Jos hoidat lasta osan päivästä ja olet samanaikaisesti osa-aikatyössä, voit hakea vanhempainrahaa osittaisena. Päivittäinen työaikasi voi olla enintään 5 tuntia päivässä.
Jos työn tekemiseen kuluu enemmän aikaa, sinulla ei ole oikeutta vanhempainrahaan. Viiden tunnin päivittäinen enimmäistyöaika koskee sinua, jos
- olet työsuhteessa
- olet yrittäjä
- teet useampaa osa-aikatyötä työsuhteessa tai yrittäjänä.
Jos olet työsuhteessa ja haluat saada osittaista vanhempainrahaa, sinulla täytyy olla työnantajasi kanssa sopimus osa-aikatyöstä.
Kun olet osittaisella vanhempainvapaalla yhden päivän, sinulta kuluu puolikas vanhempainrahapäivä. Jos olet esimerkiksi osittaisella vanhempainrahalla 10 arkipäivää, sinulta kuluu 5 vanhempainrahapäivää.
Vanhemmat voivat saada vanhempainrahaa osittaisena myös samalta ajalta. Jos molemmat ovat osittaisella vanhempainvapaalla, yhdessä pidettävät 18 päivää eivät kulu. Sen sijaan yhdessä pidettäviä päiviä kuluttaa, jos toinen vanhempi pitää täyden vanhempainrahapäivän ja toinen vanhempi osittaisen vanhempainrahapäivän samaan aikaan.
Osittaisen vanhempainrahan määrä on puolet täydestä vanhempainrahasta.
Esimerkki vanhempainrahasta osittaisena
Venla saa puolisonsa Susannan kanssa vauvan, ja he haluavat hoitaa lasta vuorotellen. He ovat sopineet osa-aikatyöstä työnantajiensa kanssa ja pitävät myös osittaisia vanhempainvapaapäiviä. Venla on lapsen synnyttänyt vanhempi, ja Susanna on tunnustanut vanhemmuutensa.
Raskausvapaan jälkeen Venla on maanantaisin koko päivän vanhempainvapaalla. Hän voi hakea vanhempainrahaa jokaiselta maanantailta. Hän on töissä tiistaista torstaihin aamupäivisin enintään 5 tuntia ja hoitaa lasta osittaisella vanhempainvapaalla iltapäivisin. Näiltä päiviltä hän voi hakea vanhempainrahan osittaisena. Perjantaisin Venla on töissä koko päivän, jolloin hän ei voi saada vanhempainrahaa. Susanna on tiistaista torstaihin töissä iltapäivisin enintään 5 tuntia ja hoitaa lasta aamupäivisin osittaisella vanhempainvapaalla. Näiltä päiviltä hän voi hakea vanhempainrahan osittaisena. Perjantaisin Susanna on koko päivän vanhempainvapaalla, jolloin hän voi hakea vanhempainrahaa. Maanantaisin hän on koko päivän töissä, jolloin hän ei voi saada vanhempainrahaa.
Esimerkki tilanteesta, jossa ei voi saada vanhempainrahaa osittaisena
Sisu työskentelee aina maanantaisin, torstaisin ja perjantaisin koko päivän. Muina päivinä hän hoitaa vauvaa kotona. Työpäiviltä Sisu saa palkkaa. Niiltä päiviltä, kun Sisu ei ole töissä, hän voi hakea vanhempainrahan täysimääräisenä. Sisu ei voi hakea vanhempainrahaa osittaisena, sillä sitä voi saada vain, jos päivittäinen työaika on enintään 5 tuntia huolimatta siitä, miten monta työpäivää viikossa tekee.
Yhdessä pidettävät 18 päivää
Voit saada raskaus- tai vanhempainrahaa samaan aikaan toisen lapsen hoitoon osallistuvan henkilön kanssa enintään 18 arkipäivän ajan. Vanhempainrahaa voidaan maksaa molemmille henkilöille samaan aikaan, jos
- molemmat saavat vanhempainrahaa
- toinen saa raskausrahaa ja toinen vanhempainrahaa
- toinen saa vanhempainrahaa ja toinen osittaista vanhempainrahaa.
Yhdessä pidettäviä päiviä voi pitää halutessaan jaksoissa tai yksittäisinä päivinä. Jos molemmat vanhemmat saavat vanhempainrahaa osittaisena, yhdessä pidettävät päivät eivät kulu.
Sovi vanhempainvapaasta työnantajasi kanssa
Jos olet työsuhteessa, sovi vanhempainvapaan pitämisestä työnantajasi kanssa. Työnantajallasi voi olla oikeus rajoittaa vanhempainvapaajaksoja. Voit jäädä vanhempainvapaalle heti kun olet sopinut asiasta työnantajasi kanssa, vaikka et olisi vielä saanut Kelasta päätöstä hakemukseesi.
Erilaisia perhemuotoja ja tilanteita
Jos sinulle syntyy tai jos adoptoit samalla kertaa useamman lapsen, saat vanhempainrahaa lisää 84 arkipäivää yhtä useampaa lasta kohti. Esimerkiksi kaksosista vanhempainrahaa maksetaan 404 (320 + 84) arkipäivältä ja kolmosista 488 (320 + 84 + 84) arkipäivältä.
Vanhempainrahapäivät jakautuvat tasan molempien vanhempien kesken myös monikkoperheissä. Kaksosista molemmat vanhemmat saavat vanhempainrahaa 202 arkipäivältä ja kolmosten vanhemmat 244 arkipäivältä.
Yhdessä pidettävät päivät
Monikkoperheissä vanhemmat voivat saada vanhempainrahaa samaan aikaan pidempään kuin yksilapsisissa perheissä, jos he hoitavat lapsia yhdessä. Yhdessä pidettäviä raskaus- tai vanhempainrahapäiviä on tavallisen 18 arkipäivän lisäksi 90 arkipäivää yhtä useampaa lasta kohti. Esimerkiksi kaksosten vanhemmat voivat saada päivärahaa yhtä aikaa enintään 108 arkipäivältä (18 + 90) ja kolmosten vanhemmat 198 arkipäivältä (18 + 90 + 90).
Vanhempainrahapäivien luovuttaminen
Voit luovuttaa kaikki vanhempainrahapäivät, jotka saat useamman lapsen samanaikaisen syntymän tai adoption perusteella. Käytännössä siis kaksosten vanhempi voi luovuttaa esimerkiksi toiselle vanhemmalle tai puolisolleen enintään 105 arkipäivää (63 + 42) ja kolmosten vanhempi 147 arkipäivää (63 + 42 + 42).
Voit käyttää yksin kaikki 320 vanhempainrahapäivää ja myös mahdolliset lisäpäivät, jotka olet saanut lapsen ennenaikaisen syntymän tai monikkoperheen perusteella. Näistä 320 päivästä voit luovuttaa enintään 126 vanhempainrahapäivää toiselle henkilölle.
Lapsella on vain yksi vanhempainrahaan oikeutettu vanhempi, jos
- toista vanhempaa ei ole vahvistettu
- toinen vanhempi ei ole lapsen huoltaja
- toinen vanhempi ei ole Suomessa sairausvakuutettu
- toinen vanhempi ei pysty pitkäkestoisen sairauden tai vamman takia hoitamaan lasta.
Jos lapsesi syntyy yli 30 arkipäivää ennen laskettua aikaa, vanhempainrahaa voi saada pidempään. Lisäpäivien määrä lasketaan sen mukaan, kuinka monta arkipäivää aikaisemmin kuin 30 arkipäivää ennen laskettua aikaa lapsi syntyi. Kumpikin vanhempi voi käyttää puolet näistä vanhempainrahan lisäpäivistä tai luovuttaa osan tai kaikki lisäpäivistä toiselle henkilölle.
Esimerkiksi, jos lapsi syntyy 42 arkipäivää ennen laskettua aikaa, saavat vanhemmat vanhempainrahaa yhteensä 12 arkipäivää pidempään. Päivät jaetaan tasan molemmille vanhemmille, joten molemmat saavat vanhempainrahaa 6 päivää lisää.
Jos vanhempainrahaan oikeutettuja vanhempia on vain yksi, hän voi käyttää lisäpäivät kokonaan itse.
Jos sinun on osallistuttava lapsen sairaalahoitoon, voit hakea erityishoitorahaa. Vanhempainrahaa ja erityishoitorahaa ei voi saada samalta ajalta, mutta voit perua vanhempainrahapäiviä ja käyttää ne myöhemmin. Jos siirrät vanhempainvapaatasi, sovi asiasta myös työnantajasi kanssa.
Työskentely vanhempainvapaalla
Vanhempainrahaa ei makseta sellaisilta päiviltä, kun olet täysipäiväisesti töissä. Voit kuitenkin tehdä töitä sunnuntaisin tai arkipyhinä, sillä vanhempainrahaa maksetaan vain arkipäiviltä (ma–la). Voit myös hakea vanhempainrahan osittaisena, jos työskentelet enintään 5 tuntia päivässä ja olet sopinut osa-aikatyöstä työnantajasi kanssa.
Työskentelyä on kaikki ansiotyö ja esimerkiksi
- kotona tehtävä etätyö
- päivystys- ja varallaoloaika
- työskentely omassa tai perheenjäsenen yrityksessä
- maa- tai metsätaloustyö
- itsenäinen tieteellinen työ ja luottamustehtävän hoitaminen, kun se liittyy omaan työhön tai siitä maksetaan palkkio.
Sinun ei kuitenkaan katsota työskentelevän, jos toimit kuntalaissa tarkoitettuna kunnan luottamushenkilönä. Jos toimit tehtäväsi perusteella kunnan toimielimen jäsenenä, sinun katsotaan työskentelevän. Lue lisää kuntalaista (finlex.fi).
Sinun ei myöskään katsota työskentelevän, jos olet omaishoitaja tai toimit perhehoitolakiin perustuvana perhehoitajana (finlex.fi). Tämä ei kuitenkaan koske ammatillista perhehoitoa eikä tukiperheenä toimimista.
Jos menet töihin vanhempainvapaalla, peru hakemasi vanhempainraha OmaKelassa. Työpäivät, joilta vanhempainrahaa ei makseta, eivät kuluta käytettävissä olevien vanhempainrahapäivien määrää. Ilmoittamasi päivät jäävät sinulle siis myöhemmin käytettäväksi.
Opiskelu vanhempainvapaalla
Voit saada vanhempainrahaa, vaikka opiskelisit samanaikaisesti, kunhan pystyt opiskelustasi huolimatta hoitamaan lasta. Voit saada opintotukea ja vanhempainrahaa samaan aikaan, eikä opintotuki vaikuta maksettavan vanhempainrahan määrään.
Jos opiskelet kokoaikaisesti eli opiskelu ei tapahdu lapsen hoitamisen ohessa, ilmoita opiskelustasi OmaKelassa. Jos pystyt opiskelustasi huolimatta hoitamaan lasta, sinun ei tarvitse ilmoittaa opiskelusta Kelaan.
Perheeseen voi syntyä uusi lapsi siinä vaiheessa, kun vanhempainrahapäiviä vanhemmasta lapsesta on vielä käyttämättä. Vanhempi ei voi silloin saada vanhempainpäivärahaa samaan aikaan kahdesta eri lapsesta. Voit valita, kumman lapsen perusteella haluat hakea tukea.
Toinen vanhempi voi saada vanhempainrahaa vanhemman lapsen perusteella samaan aikaan, kun toinen vanhempi pitää vanhempainrahapäiviä nuoremmasta lapsesta.
Kuinka paljon voit saada vanhempainrahaa?
Vanhempainrahan määrä perustuu vuosituloihisi. Saman lapsen perusteella maksettavat päivärahat perustuvat samaan vuosituloon. Jos siis olet saanut ensin raskausrahaa, vanhempainrahan määrä lasketaan saman vuositulon perusteella kuin raskausraha. Jos haet vanhempainrahaa eri jaksoissa, päivärahan määrä pysyy samana siinäkin tapauksessa, että tulosi ovat muuttuneet.
Maksat veroa vanhempainrahasta.
Esimerkkejä vanhempainrahan määristä
Vanhempainrahaa maksetaan arkipäiviltä.
Jos sinulla ei ole tuloja tai tulosi ovat enintään 13 712 e/v, saat vähimmäispäivärahaa.
Jos lapsesi laskettu aika on ennen kuin edellinen lapsi täyttää 3 vuotta, voit saada raskaus- ja vanhempainrahaa saman vuosi- tai työtulon mukaan kuin edellisestä lapsesta.
Sääntöä voidaan käyttää aina, kun uuden lapsen laskettu aika on ennen kuin edellinen lapsi täyttää 3 vuotta.
Esimerkki päivärahasta, kun uusi lapsi syntyy ennen kuin edellinen on 3 vuotta
Kertun perheeseen syntyy esikoinen vuonna 2021, seuraava lapsi v. 2023 ja seuraava lapsi v. 2025. Perheen päivärahat kaikista lapsista voidaan laskea saman tulon mukaan kuin ensimmäisestä lapsesta.
Myös adoptiovanhemmat voivat saada vanhempainrahan edellisen biologisen lapsen tai adoptiolapsen mukaan, jos lapsi otetaan hoitoon ennen kuin edellisen lapsen syntymästä tai hoitoon ottamisesta on kulunut 3 vuotta.
Kun edellisen päivärahan perusteena ollutta vuosituloa käytetään uuden päivärahan perusteena, vuositulon määrä korjataan palkkakertoimella. Vaikka siis vuositulo on molemmissa vanhempainpäivärahoissa sama, päivärahan määrä saattaa muuttua hieman.
Sinun ei tarvitse ilmoittaa Kelaan, jos haluat, että päivärahasi lasketaan edellisten tulojen perusteella. Laskemme automaattisesti, onko sinun kannattavampaa saada vanhempainpäivärahat uuden vuositulon vai saman tulon mukaan kuin edellisestä lapsesta.
Jos vuositulosi ylittävät 10 664 euroa, voit saada vanhempainrahaa korotettuna. Jos olet saanut raskausrahaa ennen vanhempainrahaa, vanhempainrahan korotettu määrä on sama kuin raskausrahan määrä.
Saat vanhempainrahaa korotettuna 16 ensimmäiseltä arkipäivältä. Korotettu päiväraha on enintään 90 % vuosituloista.
Kela maksaa korotusta myös luovutettuja vanhempainrahapäiviä pitäville henkilöille.
Vuositulo euroa/vuosi | Päivärahan laskentakaava euroa/arkipäivä |
---|---|
enintään 13 712 | 31,99 e |
13 713–43 740 | 0,7 x vuositulo : 300 |
43 741–67 296 | 102,06 + 0,40 x (vuositulo - 43 740) : 300 |
yli 67 296 | 133,47 + 0,25 x (vuositulo - 67 296) : 300 |
Vuositulo euroa/vuosi | Päivärahan laskentakaava euroa/arkipäivä |
enintään 10 664 | vähimmäispäiväraha |
10 665 - 67 296 | 0,9 x vuositulo : 300 |
yli 67 296 | 201,89 + 0,325 x (vuositulo - 67 296) : 300 |
Näin haet vanhempainrahaa
- Hae vanhempainrahaa OmaKelassa. Jokaisen vanhempainrahaa hakevan henkilön täytyy tehdä oma hakemuksensa. Voit hakea samalla hakemuksella myös raskausrahaa.
Hakemuksella voit- hakea vanhempainrahaa ja vanhempainrahaa osittaisena
- hakea sinulle luovutettuja vanhempainrahapäiviä
- luovuttaa toiselle hoitajalle vanhempainrahapäiviä.
- Jos adoptoit lapsen, toimita todistus SV 94 (pdf). Voit ottaa todistuksesta kuvan ja lähettää sen OmaKelassa.
- Ilmoita, jos työnantajasi maksaa palkkaa vanhempainvapaasi ajalta. Maksamme vanhempainrahan siltä ajalta työnantajallesi. Työnantajan täytyy toimittaa Kelaan oma hakemuksensa. Hakemuksesi käsitellään vasta kun työnantajasi on toimittanut hakemuksensa.
- OmaKelassa näet, onko hakemuksesi ratkaistu, minkä verran tukea saat ja milloin se maksetaan. Palvelussa näet myös muistutukset mahdollisesti puuttuvista liitteistä. Saat kotiisi postitse myös kirjallisen päätöksen, jos et ole luopunut paperipostista.
Jos et voi käyttää OmaKelaa, postita hakemus Kelaan. Tallenna lomake Vanhempien etuushakemus SV 15 (pdf) laitteellesi ja täytä se tallentamisen jälkeen. Lähetä tulostettu lomake ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.
Muista nämä, kun haet vanhempainrahaa
Synnyttävä vanhempi voi hakea vanhempainrahaa jo ennen lapsen syntymää eli samaan aikaan, kun hän hakee raskausrahaa. Vanhempainrahaa voi hakea myös erikseen.
Toinen vanhempi, vanhemman puoliso tai lapsen muu huoltaja voi hakea vanhempainrahaa vasta lapsen syntymän jälkeen.
Jos haet vanhempainrahaa sellaisilta päiviltä, jotka lapsen toinen vanhempi on luovuttanut sinulle, voit tehdä hakemuksen heti, kun hän on luovuttanut päivät. Luovutetut päivät eivät näy sinulle OmaKelassa, ennen kuin olet hakenut niiltä vanhempainrahaa.
Jos pidät vanhempainvapaata useissa jaksoissa, voit hakea vanhempainrahaa eri jaksoille yhtä aikaa tai jakso kerrallaan.
Hae vanhempainrahaa viimeistään 2 kuukauden kuluessa kunkin vanhempainvapaajakson alkamisesta.
Selvitä työnantajasi kanssa, saatko vanhempainvapaan ajalta palkkaa. Tarvitset tiedon vanhempainrahahakemukseen.
Jos työnantajasi maksaa vanhempainvapaan ajalta palkkaa, työnantajan on haettava vanhempainraha itselleen omalla hakemuksellaan. Kela ei anna päätöstä vanhempainpäivärahoista, ennen kuin se on saanut sekä sinun että työnantajasi hakemuksen.
Yleensä työnantaja voi toimittaa oman hakemuksensa vasta sen jälkeen, kun se on maksanut palkan vanhempainvapaan ajalta. Voit jäädä vapaalle, kuten olet työnantajasi kanssa sopinut. Sinun ei siis tarvitse odottaa päätöstä vanhempainrahasta ennen vanhempainvapaalle jäämistä.
Et voi saada vanhempainrahaa siltä ajalta, jona olet palkallisella vuosilomalla tai muulla työsuhteeseen kuuluvalla palkallisella vapaalla. Jos pidät vuosilomaa kesken vanhempainvapaan, keskeytä vanhempainvapaasi ja aloita uusi vanhempainrahajakso loman jälkeen. Toinen vanhempi voi olla palkallisella vuosilomalla samaan aikaan, kun toinen vanhempi on vanhempainvapaalla.
Milloin vanhempainraha maksetaan?
Vanhempainrahaa maksetaan jälkikäteen enintään 25 arkipäivän maksuerissä. Näet tarkan maksupäivän OmaKelassa, kun olet saanut päätöksen vanhempainrahasta.
Ilmoita muutoksista, jotka vaikuttavat vanhempainrahaan
Vanhempainrahan saamiseen vaikuttaa esimerkiksi työssäkäynti vapaan aikana. Kun ilmoitat muutoksista, saat tuen oikean suuruisena etkä jää ilman sinulle kuuluvaa tukea. Lue lisää muutoksista ilmoittamisesta.
Jos et ilmoita muutoksista, sinulle voidaan maksaa tukea aiheettomasti. Silloin tukea joudutaan perimään myöhemmin takaisin. Lue lisää takaisinperinnästä.
Tarkista myös, miten elämäntilanteesi muutos vaikuttaa muihin Kelalta saamiisi tukiin.
Vanhempainvapaan jälkeen
Voit saada vanhempainrahan jälkeen kotihoidon tukea, jos alle 3-vuotiaalla lapsella ei ole kunnallista varhaiskasvatuspaikkaa. Perhe voi saada kotihoidon tukea esimerkiksi silloin, kun lapsen toinen vanhempi on käyttänyt kaikki omat vanhempainrahapäivänsä ennen kuin lapsi menee päivähoitoon ja toinen vanhempi aikoo käyttää hänelle kuuluvat vanhempainrahapäivät vasta myöhemmin.
Voit saada yksityisen hoidon tukea, jos lapsesi on yksityisessä varhaiskasvatuksessa tai olet palkannut hänelle hoitajan.
Jos teet töitä korkeintaan 30 tuntia viikossa ja hoidat lopun aikaa alle 3-vuotiasta lastasi, voit hakea joustavaa hoitorahaa.
Aiheesta selkokielellä ja viittomakielellä
Jäikö jotain epäselväksi?
Kysy chattirobotilta tai soita Kelan asiakaspalveluun.
Mitä muuta elämääsi kuuluu?
Opiskeletko lapsen hoidon ohella?
Opintotuen saaminen ei estä vanhempainrahan saamista eikä vaikuta maksettavan vanhempainrahan määrään.
Tarvitseeko lapsesi tavanomaista enemmän huolenpitoa?
Lapsi voi saada vammaistukea, jos hän vammansa tai sairautensa vuoksi tarvitsee säännöllistä hoitoa ja kuntoutusta.
Kaipaatko apua asumismenoihin?
Asumistuki voi paikata pienentyneitä tuloja ja auttaa asumismenoissa. Lue, mihin menoihin asumistukea voi saada.
Jos toimeentulo on tiukoilla
Voit hakea toimeentulotukea, jos varasi sekä saamasi tuet eivät riitä välttämättömiin arjen menoihisi, kuten ruokaan ja asumiseen.