Vuositulo
Tiettyjen Kelan tukien määrä lasketaan vuositulojesi perusteella. Vuositulon perusteella maksettavat tuet ovat seuraavat päivärahat:
- sairauspäiväraha
- vanhempainpäivärahat (raskaus-, erityisraskaus- ja vanhempainraha)
- kuntoutusraha
- erityishoitoraha.
Vuositulon perusteella maksettavia päivärahoja maksetaan 6 päivältä viikossa eli maanantaista lauantaihin lukuun ottamatta arkipyhiä. Arkipyhä on muulle viikonpäivälle kuin sunnuntaille sattuva pyhäpäivä.
Miltä ajalta vuositulo lasketaan?
Vuositulo lasketaan edellisen 12 kalenterikuukauden jaksolta. Tarkastelujakson ja päivärahan alkamisajankohdan väliin jää kuitenkin 1 kalenterikuukausi, jonka aikana saatuja tuloja ei lasketa vuosituloon.
Lääkäri on todennut Matin työkyvyttömäksi 14.4.2025 alkaen. Matti hakee Kelasta sairauspäivärahaa. Päivärahan alkamista edeltävää kuukautta eli maaliskuuta 2025 ei lasketa mukaan vuositulojen tarkastelujaksoon. Tarkastelujakso on siis 1.3.2024–28.2.2025.
Maija hakee 15.7.2025 raskausrahaa ajalle 27.10.2025–14.12.2025. Raskausvapaan alkua edeltävää kuukautta eli syyskuuta 2025 ei lasketa mukaan vuositulojen tarkastelujaksoon. Tarkastelujakso on siis 1.9.2024–31.8.2025. Päätös voidaan antaa aikaisintaan syyskuun alussa.
Tietyissä tilanteissa päiväraha voidaan laskea tarkastelujakson viimeisten 3 kuukauden perusteella. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi, jos olet ollut hoitovapaalla tai valmistunut opinnoista. Sinun täytyy itse pyytää hakemuksessasi, että päivärahasi lasketaan 3 kuukauden tulojen mukaan.
Mistä tuloista vuositulo lasketaan?
Vuosituloon lasketaan mukaan
- palkkatulot
- vakuutuspalkka
- YEL- ja MYEL-työtulo
- tietyt Kelan tuet, esimerkiksi työttömyystuet
- tietyt ansionmenetyskorvaukset.
Vuositulo voi muodostua yhdestä tai useammasta tulosta, jota olet saanut tarkastelujakson aikana.
Kela saa yleensä vuosituloon tarvitsemansa tiedot tulorekisteristä, eläke- ja vakuutuslaitoksista sekä työttömyyskassoista. Sinun ei tarvitse ilmoittaa tulojasi erikseen Kelaan.
Työnantaja voi ilmoittaa tulorekisteriin myös erilaisia palkkioita, korvauksia ja muita tuloja, joita ei lasketa mukaan vuosituloon. Tarvittaessa Kela voi pyytää tuloihin liittyviä tarkennuksia sinulta tai tulon maksajalta.
Vuosituloon huomioidusta palkkatulosta ja vakuutuspalkasta tehdään vähennys, jonka suuruus on 8,58 prosenttia vuonna 2025. Tätä kutsutaan vakuutusmaksuvähennykseksi. Vastaavaa vähennystä ei tehdä YEL- ja MYEL-vuositulosta.
Vakuutusmaksuvähennys tarkoittaa, että vuositulosta vähennetään summa, joka vastaa sairausvakuutuksen päivärahamaksun, työntekijän työeläkevakuutusmaksun ja palkansaajan työttömyysvakuutusmaksun yhteismäärää.
Ulkomailla ansaitut tulot voidaan laskea mukaan vuosituloon, vaikka et olisi ollut Suomessa sairausvakuutettu. Ulkomailla ansaitut tulot lasketaan mukaan, jos kaikki seuraavat ehdot täyttyvät:
- Olet palannut Suomeen.
- Olet saanut 12 kuukauden tarkastelujaksolla palkkaa, koska työskentelit toisessa EU-maassa tai sellaisessa valtiossa, jossa sovelletaan EU:n lainsäädäntöä (esim. Norja).
- Olet paluusi jälkeen uudelleen sairasvakuutettu Suomessa.
- Sinulla ole lainkaan vuosituloa Suomesta.
Jos ulkomailla ansaitsemasi palkka on huomattavasti pienempi tai suurempi kuin palkka, jonka olisit saanut vastaavasta työstä Suomessa, päivärahasi perusteena käytetään Kelan tekemää arviota. Se on arvio tuloista, jotka olisit saanut koulutuksesi ja pätevyytesi huomioiden vastaavasta työstä Suomessa.
Päivärahan vähimmäismäärä
Voit saada päivärahaa, vaikka sinulla ei olisi lainkaan tuloja tai ne olisivat pienet. Jos vuositulon perusteella laskettu päiväraha on pienempi kuin päivärahan vähimmäismäärä, saat päivärahan vähimmäismäärän.
Vuositulon perusteella määräytyvät päivärahat ja esimerkkejä
Voit arvioida sairauspäivärahasi määrän sairauspäivärahan laskurilla. Jos haluat laskea päivärahan määrän itse, käytä laskukaavaa.
Esimerkki palkansaajan sairauspäivärahasta
Lääkäri on todennut Matin työkyvyttömäksi 14.4.2025 alkaen. Matti hakee Kelasta sairauspäivärahaa. Vuositulojen tarkastelujakso on 1.3.2024–28.2.2025. Tältä ajalta Matti on saanut palkkaa 2 500 e/kk (brutto eli ennen verojen vähentämistä) ja lomarahaa 1 125 e (brutto).
Vuosituloksi lasketaan 12 kk x 2 500 e + 1 125 e = 31 125 e. Tästä summasta tehdään vielä vakuutusmaksuvähennys.
Käyttämällä laskukaavaa Matin sairauspäivärahan määrä on noin 66 e/arkipäivä (ma-la).
Esimerkki yrittäjän sairauspäivärahasta
Lääkäri on todennut Liisan työkyvyttömäksi 15.2.2025. Liisa hakee Kelasta sairauspäivärahaa. Vuositulojen tarkastelujakso on 1.1.–31.12.2024. Liisan YEL-työtulon määrä on 20 000 e/vuosi. Vuositulo lasketaan YEL-työtulon perusteella, eikä siinä oteta huomioon esimerkiksi yrityksestä maksettua palkkatuloa.
Käyttämällä laskukaavaa Liisan sairauspäivärahan määrä on noin 47 e/arkipäivä (ma-la).
Esimerkki työttömän sairauspäivärahasta
Lääkäri on todennut Pekan työkyvyttömäksi 14.2.2025 alkaen. Pekka hakee Kelasta sairauspäivärahaa. Vuositulojen tarkastelujakso on 1.1.–31.12.2024. Tältä ajalta Pekka on saanut ansiopäivärahaa 5 päivänä viikossa 60,00 e/päivä.
Keskimääräisen ansiopäivärahan perusteella sairauspäivärahan määrä on noin 52 e/arkipäivä (ma-la).
Voit arvioida kuntoutusrahaasi määrän kuntoutusrahan laskurilla. Jos haluat laskea päivärahan määrän itse, käytä laskukaavaa.
Esimerkki palkansaajan kuntoutusrahasta
Maijan oikeus kuntoutusrahaan alkaa 14.4.2025. Vuositulojen tarkastelujakso on 1.3.2024–28.2.2025. Tältä ajalta Maija on saanut palkkaa 2 500 e/kk (brutto eli ennen verojen vähentämistä) ja lomarahaa 1 125 e (brutto).
Vuosituloksi lasketaan 12 kk x 2 500 e + 1125 e = 31 125 e. Tästä summasta tehdään vielä vakuutusmaksuvähennys.
Käyttämällä laskukaavaa Maijan kuntoutusrahan määrä on noin 66 e/arkipäivä (ma-la).
Esimerkki yrittäjän kuntoutusrahasta
Liisan oikeus kuntoutusrahaan alkaa 15.2.2025. Vuositulojen tarkastelujakso on 1.1.–31.12.2024. YEL-työtulon määrä on 20 000 e/vuosi. Vuositulo lasketaan YEL-työtulon perusteella, eikä siinä oteta huomioon esimerkiksi yrityksestä maksettua palkkatuloa.
Käyttämällä laskukaavaa Liisan kuntoutusrahan määrä on noin 47 e/arkipäivä (ma-la).
Voit arvioida vanhempainpäivärahasi määrän vanhempainpäivärahan laskurilla. Jos haluat laskea päivärahan määrän itse, käytä laskukaavaa. Kela voi tehdä päätöksen vanhempainpäivärahastasi sen jälkeen, kun vuositulon tarkastelujakso on kulunut.
Esimerkki raskausrahan hakemisesta
Maija hakee 15.7.2025 raskausrahaa ajalle 27.10.2025–14.12.2025. Vuositulon tarkastelujakso on 1.9.2024–31.8.2025. Päätös voidaan antaa aikaisintaan syyskuun alussa.
Voit arvioida erityishoitorahasi määrän erityishoitorahan laskurilla. Jos haluat laskea päivärahan määrän itse, käytä laskukaavaa.
Esimerkki palkansaajan erityishoitorahasta
Maijan oikeus erityishoitorahaan alkaa 14.4.2025. Vuositulojen tarkastelujakso on 1.3.2024–28.2.2025. Tältä ajalta Maija on saanut palkkaa 2 500 e/kk (brutto eli ennen verojen vähentämistä) ja lomarahaa 1 125 e (brutto eli ennen verojen vähentämistä).
Vuosituloksi lasketaan 12 kk x 2 500 e + 1125 e = 31 125 e. Tästä summasta tehdään vielä vakuutusmaksuvähennys.
Käyttämällä laskukaavaa Maijan erityishoitorahan määrä on noin 66 e/arkipäivä (ma-la).
Esimerkki yrittäjän erityishoitorahasta
Liisan oikeus erityishoitorahaan alkaa 15.2.2025. Vuositulojen tarkastelujakso on 1.1.–31.12.2024. YEL-työtulon määrä on 20 000 e/vuosi. Vuositulo lasketaan YEL-työtulon perusteella, eikä siinä oteta huomioon esimerkiksi yrityksestä maksettua palkkatuloa.
Käyttämällä laskukaavaa Liisan erityishoitorahan määrä on noin 47 e/arkipäivä (ma-la).
Esimerkki työttömän erityishoitorahasta
Pekan oikeus erityishoitorahaan alkaa 14.2.2025 alkaen. Tarkastelujakso on 1.1.–31.12.2024. Tältä ajalta Pekka on saanut ansiopäivärahaa 5 päivänä viikossa 60,00 e/päivä (ma-pe).
Keskimääräisen ansiopäivärahan perusteella erityishoitorahan määrä on noin 52 e/päivä (ma-la).
Vuositulon laskennassa huomioitavat tulot
Vuosituloon lasketaan mukaan työ- tai virkasuhteesta saadut palkkatulot, jotka on maksettu tarkastelujakson aikana. Koko palkkatuloa ei kuitenkaan lasketa vuosituloihin, vaan siitä tehdään vakuutusmaksuvähennys.
Kela saa yleensä palkkatiedot tulorekisteristä, eikä sinun tarvitse ilmoittaa niitä erikseen Kelaan. Huomaa, että työnantajat ilmoittavat tulorekisteriin myös sellaisia tuloja, joita ei lasketa vuosituloon, esimerkiksi kustannusten korvaukset. Kela ei laske näitä mukaan vuosituloon.
Jos tulorekisterissä olevissa palkkatulotiedoissasi on mielestäsi puutteita tai virheitä, pyydä työnantajaasi korjaamaan tiedot tulorekisteriin. Et voi itse muuttaa tulorekisterin tietoja.
Jos olet tarkastelujakson aikana työskennellyt lähetettynä työntekijänä ulkomailla ja työskentelysi ajalle on määritelty vakuutuspalkka, se huomioidaan vuositulossa todellisen maksetun palkan sijaan. Koko vakuutuspalkkaa ei kuitenkaan lasketa vuosituloihin, vaan siitä tehdään vakuutusmaksuvähennys.
Jos olet YEL- tai MYEL-vakuutettu yrittäjä, vuosituloon lasketaan YEL- ja MYEL-työtulo vain siltä ajalta, kun vakuutus on ollut voimassa.
Jos YEL- tai MYEL-vakuutus ei ole ollut tarkastelujakson aikana voimassa, yrittäjätoiminnasta ei lasketa vuosituloon mitään tuloa. Tämä koskee myös kevytyrittäjiä.
Vuositulon laskemisessa ei oteta huomioon muita tuloja yrittäjätoiminnasta, esimerkiksi palkkatuloa omasta yrityksestä eikä elinkeinotoiminnan ansiotuloa.
Olet sivutoiminen yrittäjä silloin, jos olet tarkastelujakson aikana toiminut yrittäjänä ja ollut samaan aikaan palkkatyössä toisella työnantajalla.
Tässä tilanteessa vuosituloon lasketaan YEL- ja MYEL-vakuutuksen työtulo siltä ajalta, kun vakuutus on ollut voimassa sekä palkkatulosi. Koko palkkatuloa ei kuitenkaan lasketa vuosituloihin, vaan siitä tehdään vakuutusmaksuvähennys.
Jos saat apurahaa tieteelliseen tai taiteelliseen toimintaan ja sinulla on apurahaan perustuva MYEL-vakuutus Melasta, vuositulosi lasketaan MYEL-vakuutuksen työtulon mukaan.
Jos et ole apurahastasi MYEL-vakuuttamisvelvollinen, apurahaasi ei lasketa mukaan vuosituloon.
Vuositulon määrä voi perustua myös tukiin, joita olet saanut 12 kuukauden tarkastelujakson aikana.
Tätä kutsutaan etuusperusteiseksi tuloksi, joka lasketaan aina keskiarvon perusteella (ns. laskennallinen tulo). Se ei siis ole yhteissumma niistä tuista, joita olet saanut tarkastelujakson aikana. Se lasketaan sen mukaan, mikä on tarkastelujakson aikana saamiesi tukien päiväkohtainen keskiarvo.
Etuusperusteinen tulo ja saamiesi tukien yhteissumma poikkeavat aina toisistaan. Ero voi olla joskus merkittäväkin. Käytämme etuusperusteista tuloa, jotta voimme varmistaa, että toimeentulosi ei heikkene, vaikka saamasi tuki vaihtuu.
Etuusperusteisessa tulossa huomioidaan vain seuraavat tuet, jos ne on myönnetty vuositulon tarkastelujakson ajalle:
- työttömyystuki
- vuorottelukorvaus
- sairauspäiväraha
- YEL-päiväraha ja Mela-sairauspäiväraha
- osasairauspäiväraha
- vanhempainpäiväraha
- erityishoitoraha
- luovutuspäiväraha
- Kelan kuntoutusraha
- työeläkelakien mukainen kuntoutusraha tai kuntoutuskorotus
- työeläkelakien mukainen työkyvyttömyyseläke
- kansaneläkelain mukainen työkyvyttömyyseläke
- työkyvyttömyyseläkettä täydentävä takuueläke
- aikuiskoulutustuki
- kansanedustajan sopeutumiseläke tai sopeutumisraha
- opintoraha.
Työnantajalle maksettua tukea ei lasketa vuosituloon, koska olet saanut samalta ajalta palkkaa. Palkka lasketaan vuosituloihisi, joten samaa rahaa ei voida laskea vuosituloihin myös tukena.
Tukea voi saada myös takautuvasti, jolloin se lasketaan jälkikäteen mukaan tarkastelujakson vuosituloihin. Tällöin ota yhteyttä Kelaan, jotta päivärahasi määrä voidaan laskea uudelleen.
Vuosituloon lasketaan tarkastelujakson aikana saamasi korvaus ansionmenetyksestä, kun sen perusteena on
- työtapaturma
- ammattitauti
- liikennevahinko
- potilasvahinko
- sotilastapaturma
- tartuntatautilain mukainen tartuntatauti (tartuntatautipäiväraha).
Korvausta ei yleensä lasketa mukaan vuosituloon silloin, jos saat samaan aikaan jotakin muuta tukea Kelasta.
Työnantajalle maksettua korvausta ei myöskään lasketa vuosituloon, koska olet saanut samalta ajalta palkkaa. Palkka lasketaan vuosituloihisi, joten samaa rahaa ei voida laskea vuosituloihin myös ansionmenetyskorvauksena.