Lähetetty työntekijä | Työnantajat | KelaSiirry sisältöön

OmaKelassa asiakirjojen lataamisessa voi esiintyä käyttökatkoja 20.1. klo 20.00 - 21.1. klo 6.00 Lue lisää

Ulkomaille lähetetty työntekijä

Suomesta ulkomaille lähetetty työntekijä voi tietyissä tapauksissa säilyttää oikeutensa Kelan etuuksiin. Oikeus Kelan etuuksiin riippuu siitä, mihin maahan työntekijä lähetetään ja kuinka kauan työkomennus kestää. Jos työntekijä säilyttää oikeutensa etuuksiin, työnantaja voi hakea työntekijäänsä liittyviä etuuksia ja korvauksia Kelasta myös ulkomaankomennuksen ajalta.

Työnantajan ja työntekijän täytyy aina ilmoittaa ulkomaankomennuksen alkamisesta ja päättymisestä sekä kohdemaan mahdollisesta vaihtumisesta. Ilmoitus täytyy tehdä joko Eläketurvakeskukselle tai Kelaan kohdemaasta riippuen. Kun ilmoitus ulkomaantyön alkamisesta tehdään ajoissa ennen ulkomaille muuttoa, mahdolliset Kelan etuudet voivat jatkua keskeytyksettä. Ilmoitusten käsittely voi joskus viedä aikaa Kelassa.

Myös työntekijän mukana lähtevien perheenjäsenten täytyy ilmoittaa muutosta ja paluusta Kelaan.

Työntekijä säilyttää oikeutensa Kelan etuuksiin, jos hänet lähetetään töihin toiseen EU- tai Eta-maahan*, Isoon-Britanniaan tai Sveitsiin ja hänellä on Eläketurvakeskuksen myöntämä A1-todistus. A1-todistus osoittaa, että työntekijä kuuluu Suomen sosiaaliturvaan. Jos työntekijä lähtee toiseen EU- tai Eta-maahan, Isoon-Britanniaan tai Sveitsiin paikallisen työnantajan palvelukseen, hänen oikeutensa Kelan etuuksiin päättyy, kun työ ulkomailla alkaa.

Työnantaja hakee A1-todistuksen työntekijälleen Eläketurvakeskuksesta (etk.fi). Jos työntekijällä on ulkomailla työskentelyn aikana useita työnantajia, hän voi hakea todistusta myös itse. Myös ulkomaille lähtevät virkamiehet tarvitsevat A1-todistuksen. Jos todistusta ei haeta tai Eläketurvakeskus ei myönnä sitä, oikeus Kelan etuuksiin päättyy riippumatta siitä, miten kauan työ kestää.

Saamme tiedon myönnetystä A1-todistuksesta suoraan Eläketurvakeskuksesta, joten todistuksesta ei tarvitse ilmoittaa Kelaan. Työnantaja ja työntekijä saavat oman kappaleensa todistuksesta. Todistus on voimassa komennuksen ajan, mutta kuitenkin enintään 2 vuotta. Jos työskentely jatkuu tätä pidempään, Eläketurvakeskuksesta täytyy hakea uusi todistus.  Todistus täytyy hakea kaikille lyhyillekin työkomennuksille.

Työnantajan täytyy ilmoittaa Eläketurvakeskukseen, jos

  • työntekijän komennus keskeytyy tai päättyy
  • työntekijä jää maahan pysyvästi
  • työskentelymaa vaihtuu. Työnantajan täytyy tällöin hakea Eläketurvakeskuksesta uusi todistus.

* EU-maita ovat Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro.

Eta-maita ovat EU-maat sekä Liechtenstein, Islanti ja Norja.

Australia, Chile, Etelä-Korea, Intia, Israel, Japani, Kanada (mukaan lukien Quebec), Kiina ja Yhdysvallat ovat maita, joista jokaisella on Suomen kanssa sopimus sosiaaliturvasta. Kun työntekijä lähetetään tällaiseen sosiaaliturvasopimusmaahan, Eläketurvakeskus ratkaisee, kuuluuko työntekijä Suomen sosiaaliturvaan ja jos kuuluu, kuinka kauan. Suomen palveluksessa olevat virkamiehet ja heidän perheenjäsenensä saavat Kelan etuuksia ulkomaille yleensä ilman aikarajoitusta.

Työnantajan täytyy hakea Eläketurvakeskuksesta todistus (etk.fi), joka osoittaa työntekijän kuulumisen Suomen sosiaaliturvaan. Jos ette hae todistusta tai sitä ei myönnetä, työntekijä säilyttää oikeuden Kelan etuuksiin silloin, kun työskentely ulkomailla kestää korkeintaan 6 kuukautta. Saamme tiedon ratkaisusta suoraan Eläketurvakeskuksesta, joten työnantajan ei tarvitse ilmoittaa asiasta meille erikseen.

Etelä-Koreaan, Intiaan, Japaniin tai Kiinaan lähetetyn työntekijän on tehtävä myös oma ilmoituksensa Kelaan. Hän voi tehdä ilmoituksensa OmaKelassa tai paperilomakkeella Muutto ulkomaille tai työskentely ulkomailla Y 38 (pdf).

Työnantajan täytyy ilmoittaa Eläketurvakeskukseen, jos

  • työntekijän komennus keskeytyy tai päättyy
  • työntekijä jää maahan pysyvästi
  • työskentelymaa vaihtuu. Työnantajan täytyy tällöin hakea Eläketurvakeskuksesta uusi todistus.

Jos työntekijä lähtee maahan, joka ei kuulu EU-alueeseen tai sosiaaliturvasopimusmaihin, ratkaisemme työnantajan ilmoituksen perusteella, onko työntekijällä oikeus Suomen sosiaaliturvaan työkomennuksen aikana. Tällaisia maita ovat esimerkiksi Venäjä, Singapore, Etelä-Afrikka ja Uruguay.

Lähetetty työntekijä voi saada tukia ulkomaille enintään 5 vuoden ajan, jos hänellä on ollut oikeus Kelan tukiin ennen ulkomaille lähtöä. Suomen palveluksessa olevat virkamiehet ja heidän perheenjäsenensä saavat Kelan etuuksia ulkomaille yleensä ilman aikarajoitusta.

Jos työntekijä lähtee töihin ulkomaille paikallisen työnantajan palvelukseen ja työskentely kestää alle 6 kuukautta, työntekijällä on oikeus Kelan etuuksiin. Jos työskentely kestää yli 6 kuukautta, työntekijän oikeus Kelan etuuksiin päättyy, kun työ ulkomailla alkaa.

Kun työnantaja lähettää työntekijän ulkomaille, työnantajan täytyy ilmoittaa asiasta Kelaan joko Työnantajan päiväraha- ja korvauspalvelussa tai paperilomakkeella Työnantajan ilmoitus työskentelystä ulkomailla Y 38T (pdf). Jos ilmoitus tehdään Työnantajan päiväraha- ja korvauspalvelussa, työnantaja tarvitsee palvelussa asiointiin valtuuden Palvelussuhteeseen liittyvien etuuksien hakeminen.

Myös työntekijän ja hänen perheenjäsenensä on tehtävä oma ilmoituksensa. Sen voi tehdä OmaKelassa tai paperilomakkeella Muutto ulkomaille tai työskentely ulkomailla Y 38 (pdf).

Työnantajan täytyy ilmoittaa Kelaan, jos työntekijän työkomennus ulkomailla muuttuu tai työsuhde päättyy.

Ilmoita vakuutuspalkka tulorekisteriin

Jos työkomennus kestää yli 6 kuukautta, työnantajan täytyy sopia työntekijän kanssa ulkomaantyön vakuutuspalkasta ja ilmoittaa se tulorekisteriin. Vakuutuspalkka on laskennallinen palkka, joka olisi maksettava, jos ulkomailla tehtyä työtä vastaava työ tehtäisiin Suomessa. Sitä ei voi sopia vapaasti, vaan palkan täytyy perustua työntekijän eläkelakiin.

Vakuutuspalkka on useiden Suomen sosiaaliturvaetuuksien perusteena ulkomaantyön ajan. Esimerkiksi työntekijän sairauspäiväraha ja vanhempainpäiväraha määräytyvät vakuutuspalkan mukaan. Sen perusteella työntekijälle karttuu myös työeläkettä.

Muista myös nämä

Sosiaalivakuutusmaksut (vero.fi) Jos työntekijä kuuluu ulkomaankomennuksen ajan Suomen sosiaaliturvaan, työnantaja maksaa työntekijän sosiaalivakuutusmaksut Suomeen. Maksut määräytyvät yleensä vakuutuspalkan perusteella. Maksut täytyy suorittaa, vaikka palkka olisi Suomessa verovapaata.

Sairaanhoito ulkomailla Joissakin tapauksissa lähetetty työntekijä tarvitsee todistuksen hoito-oikeudesta ulkomailla, jotta hän voi saada tarvitsemansa hoidon paikallisen omavastuun hinnalla. Työnantaja voi hakea todistuksen työntekijälleen yksilöidyllä valtakirjalla. 

Jäikö jotain epäselväksi?

Soita Kelan asiakaspalveluun.

020 634 0200
020 634 0200
Sivu päivitetty 2.12.2024