Sairauspäiväraha
Kela maksaa sairauden ajalta sairauspäivärahaa. Voit saada sairauspäivärahaa, jos olet 18–67-vuotias etkä sairautesi takia pysty tekemään töitä.
Sairauspäivärahaa maksetaan yleensä sen jälkeen, kun olet ollut sairaana 10 päivää. Sitä kutsutaan omavastuuajaksi. Yrittäjä voi saada omavastuuajalta YEL-päivärahaa tai Mela-sairauspäivärahaa.
Voit saada sairauspäivärahaa myös, jos olet työtön tai opiskelija.
Jos saat sairauslomasi ajalta palkkaa, Kela maksaa sairauspäivärahan työnantajallesi.
Hae sairauspäivärahaa 2 kuukauden kuluessa työkyvyttömyyden alkamisesta.
Lue lisää sairauspäivärahan hakemisesta (yleiskielellä).
Kuinka paljon saat sairauspäivärahaa?
Sairauspäivärahan määrä lasketaan vuositulojen perusteella. Vuositulot tarkoittavat tulojasi 12 kuukauden ajalta.
Jos lääkäri toteaa, että olet työkyvytön esimerkiksi toukokuusta 2025 alkaen, Kela laskee sairauspäivärahan määrän niiden tulojen mukaan, jotka olet saanut 1.4.2024–31.3.2025.
Sairauspäiväraha on aina pienempi kuin vuositulot.
Arvioi laskurin avulla, kuinka paljon voit saada sairauspäivärahaa (yleiskielellä).
Voit myös kysyä lisää palvelunumerosta 020 692 204.
Kuinka kauan sairauspäivärahaa maksetaan?
Kela maksaa sairauspäivärahaa enintään noin vuoden ajan. Kela selvittää sairauspäivärahakauden aikana, olisiko kuntoutuksesta apua sairautesi hoidossa.
Jos olet työntekijä, Kela pyytää sinua lähettämään työterveyslääkärin lausunnon. Lausunnossa lääkäri arvioi työkykyäsi ja mahdollisuuksiasi jatkaa työssäsi. Kela tarvitsee lausunnon viimeistään silloin, kun olet saanut sairauspäivärahaa 90 arkipäivää.
Työterveyshuolto voi selvittää tilannettasi myös myöhemmin. Toimita Kelaan myös tähän liittyvät lausunnot.
Lisäpäiviä sairauspäivärahakauteen
Joissakin tapauksissa Kela voi myöntää sairauspäivärahakauteen lisäpäiviä.
Yleensä sairauspäivärahaa voi saada enintään noin vuoden ajan. Jos olet palannut töihin sen jälkeen, mutta sairautesi estää edelleen työskentelyn, Kela voi maksaa sairauspäivärahaa vielä 50 päivää lisää.
Lisäpäivien saaminen edellyttää kuitenkin sitä, että olet ollut töissä yhtäjaksoisesti 30 päivää eli noin kuukauden sen jälkeen, kun sairauspäivärahan enimmäisaika on päättynyt.
Jos työkyvyttömyys jatkuu etkä voi palata töihin, Kelan tai työeläkelaitoksen asiantuntijat selvittävät, voitko jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle.