Barnbidrag | Privatpersoner | FPAGå till innehållet

Barnbidrag

FPA betalar barnbidrag för barn under 17 år som bor i Finland.

Har jag rätt till barnbidrag?

Du kan få barnbidrag om följande villkor uppfylls:

  • ditt barn är under 17 år
  • du är barnets förälder, vårdnadshavare eller en annan person som ansvarar för vården av barnet
  • du bor stadigvarande med ditt barn i Finland.

Barnbidraget börjar betalas ut från början av månaden efter den då barnet föddes. Barnbidrag betalas till utgången av den månad då barnet fyller 17 år.

Om barnets föräldrar inte bor tillsammans kan de komma överens om till vem av dem barnbidraget ska betalas. Om föräldrarna inte kan komma överens om detta betalar FPA barnbidraget till den förälder hos vilken barnet bor och som i huvudsak har hand om barnets vård och fostran.

Om barnet flyttar till den andra föräldern fortsätter utbetalningen av barnbidraget som tidigare, om man inte söker ändring i betalningen.

Adoptivfamiljer

Adoptivföräldrar får barnbidrag på samma villkor som biologiska föräldrar. Barnbidraget kan beviljas när barnet har fått en personbeteckning. Bidraget betalas från och med det att barnet har tagits i vård.

Flerlingsfamiljer

Flerlingsfamiljer får barnbidrag enligt hur många barn det finns i familjen.

Ombildade familjer

I en ombildad familj kan du inte längre få ensamförsörjartillägget till barnbidraget, men de barnbidrag som betalas för den ombildade familjens övriga barn kan höja barnbidragets belopp. Om exempelvis mamman i familjen har två barn och pappan ett barn betalas barnbidrag för tre barn, förutsatt att alla barnbidrag betalas till samma person. 

Du kan få barnbidrag om du och ditt barn flyttar stadigvarande till Finland. Om du för första gången ansöker om en förmån efter att ha flyttat till Finland och din rätt till FPA-förmåner ännu inte har utretts, ska du anmäla din flyttning till Finland till FPA. Du kan anmäla din flyttning i MittFPA eller på blanketten Flyttning till Finland Y 77r (pdf).

Om du arbetar i Finland kan du få barnbidrag även om du inte bor stadigvarande i Finland med ditt barn. Du kan också ha rätt till barnbidrag utifrån arbete även om ditt barn bor i ett annat EU- eller EES-land eller Schweiz.

Flyttning utomlands

Du kan få barnbidrag för ett barn som tillfälligt vistas utomlands om barnet är stadigvarande bosatt i Finland. FPA bedömer om det är fråga om en stadigvarande eller tillfällig flyttning.

Du kan få barnbidrag även om barnet vistas utomlands en längre tid än sex månader, om du eller barnets andra vårdnadshavare är exempelvis studerande eller utsänd arbetstagare eller i finska statens tjänst utomlands.

Om du börjar arbeta i ett annat EU-land, ett EES-land eller Schweiz, kan du få barnbidrag om barnet fortfarande bor stadigvarande i Finland eller barnets andra vårdnadshavare arbetar i Finland.

Hur samordnas förmåner från två olika EU-länder?

I vissa fall kan du ha rätt till barnbidrag från Finland samtidigt som din familj får familjeförmåner från ett annat EU- eller EES-land eller Schweiz. Då samordnas förmånerna från de två länderna. I det andra landet kan förmånerna heta något annat och villkoren för dem kan vara annorlunda än i Finland. Vid samordningen beaktas också det finska barnbidraget.

Om barnets vårdnadshavare arbetar i olika länder, ansvarar i första hand det land där barnet bor för utbetalningen av förmånerna. Om endast den ena vårdnadshavaren arbetar och gör det i ett annat land än det land där barnet är bosatt, ansvarar i första hand det land där vårdnadshavaren arbetar för utbetalningen av familjeförmånerna.

Du kan inte själv välja från vilket land du får familjeförmånerna. Familjeförmånerna betalas av det land som anses ha det primära ansvaret för att betala ut dem. Det här landet betalar ut förmånerna till fullt belopp enligt sina egna villkor. Om det andra landets förmåner är större, betalar det andra landet dessutom skillnaden mellan beloppen. I praktiken är ändå den totala summan som du får den samma oavsett vilket land som betalar.

Exempel på samordning av familjeförmåner

Flytt till Finland tillsammans med barn för att arbeta

Dieter har flyttat med sina barn från Tyskland till Finland för att arbeta. Den andra föräldern har stannat kvar i Tyskland och arbetar där.

Eftersom båda föräldrarna arbetar betalas familjeförmånerna av barnens bosättningsland. Familjen får alltså familjeförmånerna från Finland.

Om de tyska familjeförmånerna uppgår till ett högre belopp än de finska, betalar Tyskland skillnaden mellan beloppen.

Arbetar i ett EU-land, men barnet bor i Finland

Anna bor med sin familj i Finland och är vårdledig. Barnets andra förälder arbetar i Sverige på ett fartyg som seglar under svensk flagg och föräldern omfattas av den svenska sociala tryggheten.

Eftersom endast den ena föräldern arbetar, betalas förmånen av sysselsättningslandet. Familjen får alltså familjeförmånerna från Sverige.

Om de finska familjeförmånerna uppgår till ett högre belopp än de svenska, betalar Finland skillnaden mellan beloppen.

Arbetar i Finland, men barnet bor i ett EES-land

Erik arbetar i Finland. Hans barn och barnets andra förälder bor i Norge. Den förälder som bor i Norge arbetar inte.

Eftersom endast den ena föräldern arbetar, betalas familjeförmånerna av sysselsättningslandet. Familjen får alltså familjeförmånerna från Finland.

Om de norska familjeförmånerna uppgår till ett högre belopp än de finska, betalar Norge skillnaden mellan beloppen.

Föräldrarna arbetar i olika länder

Liisbet arbetar i Finland. Hennes barn och barnets andra förälder bor i Estland. Den andra föräldern har ett eget företag i Estland.

Eftersom båda föräldrarna arbetar betalas familjeförmånerna av barnens bosättningsland. Familjen får alltså familjeförmånerna från Estland.

Om de finska familjeförmånerna uppgår till ett högre belopp än de estniska, betalar Finland skillnaden mellan beloppen.

Föräldrarna har två olika anställningsförhållanden i ett EU-land

Kajsas finska arbetsgivare sänder henne till Nederländerna för att arbeta där i två år. Hon har det A1-intyg som beviljats av Pensionsskyddscentralen om att hon omfattas av den sociala tryggheten i Finland (etk.fi/sv). Kajsas barn och barnets andra förälder flyttar också till Nederländerna. Barnets andra förälder arbetar i Nederländerna för en lokal arbetsgivare.

Eftersom båda föräldrarna arbetar betalas familjeförmånerna av barnets bosättningsland. Familjen får alltså familjeförmånerna från Nederländerna.

Om de finska familjeförmånerna uppgår till ett högre belopp än de nederländska, betalar Finland skillnaden mellan beloppen.

Du får närmare information om utbetalningen av förmåner genom att ringa FPA på numret 020 634 0300.

Hur mycket kan jag få i barnbidrag?

Beloppet av barnbidraget stiger med antalet barn i familjen. På beloppet inverkar de barn under 17 år som man har rätt att få barnbidrag för. Förhöjningarna kan endast beaktas då alla barnbidrag beviljas en och samma person.

Barnbidraget är skattefritt.

Barnbidrag för ett barn
94,88 euro/månad
För det andra barnet
104,84 euro/månad
För det tredje barnet
133,79 euro/månad
För det fjärde barnet
173,24 euro/månad
För det femte och varje därpå följande barn
192,69 euro/månad

Barnbidraget för barn under tre år höjs

Barnbidraget för barn under 3 år höjs med 26 euro per månad. Det höjda barnbidraget betalas ut till utgången av den månad då barnet fyller 3 år.

Exempel på barnbidrag som betalas för barn under 3 år

En familj har 4 barn, varav 2 är under 3 år. Familjen får sammanlagt 506,75 euro per månad i barnbidrag (94,88 euro + 104,84 euro + 133,79 euro + 173,24 euro). Dessutom utbetalas en höjning av barnbidraget på 26 euro per barn för de två barn som är under 3 år. Familjen får alltså sammanlagt 558,75 euro per månad i barnbidrag (506,75 euro + 26 euro + 26 euro).

Du kan ansöka om ensamförsörjartillägg till barnbidraget om du inte är gift eller sambo eller om du har flyttat från din partner i syfte att avsluta samlevnaden. Ensamförsörjartillägg beviljas även om föräldrarna har gemensam vårdnad om barnet. Tillägget kan beviljas från ingången av månaden efter den månad då partnerna har flyttat isär.

Du får ensamförsörjartillägg för varje barn som du får barnbidrag för.

Ensamförsörjartillägget är 73,30 euro/månad.

På Åland finansieras barnbidraget av Ålands landskapsregering, och där är barnbidraget en aning högre än på fastlandet.

För det första barnet
110 euro/månad
För det andra barnet
143 euro/månad
För det tredje barnet
185 euro/månad
För det fjärde barnet
214 euro/månad
För det femte och alla därpå följande barn
259 euro/månad

Ensamförsörjartillägget på Åland är 80 euro per månad för varje barn som berättigar till barnbidrag och som bor med dig.

Du kan ansöka om ensamförsörjartillägg om du inte är gift eller sambo eller om du flyttat från din partner i syfte att avsluta samlevnaden. Tillägget beviljas även om föräldrarna har gemensam vårdnad om barnet. Ensamförsörjartillägget beviljas från början av månaden efter förändringen.

Utbetalningsdagar för barnbidraget år 2024

januari-aprilmaj-augustiseptember-december
26.1.24.5.26.9.
23.2.26.6.25.10.
26.3.26.7.26.11.
26.4.23.8.20.12.

 

Så här ansöker du om barnbidrag

  1. Ansök om barnbidrag och eventuellt ensamförsörjartillägg i MittFPA med ansökan om barnbidrag. Också de som bor på Åland ska ansöka om barnbidrag hos FPA. Du kan endast ansöka om ensamförsörjartillägg om du också får eller ansöker om barnbidrag.

    Om du redan får barnbidrag och det föds ett nytt barn till familjen ska du fylla i en ny ansökan. Notera att höjt belopp och tillägg endast kan betalas till den person som redan får barnbidrag av FPA för de andra barnen. Alla barnbidrag betalas in på endast ett konto.

  2. Till ansökan om barnbidrag behövs i allmänhet inga bilagor. Om du behöver lämna in bilagor kan du fotografera eller skanna in dem och skicka dem i MittFPA. 

  3. I MittFPA kan du kontrollera om din ansökan har avgjorts, hur stort belopp du får och när det betalas ut. Där visas också påminnelser ifall bilagor saknas. Du får också ett beslut hem till dig per post om du inte har avstått från papperspost.

Om du inte kan använda MittFPA kan du skicka in din ansökan per post. Spara blanketten Barnbidrag, LL 1r (pdf) på din dator eller mobila enhet och fyll sedan i den. Skriv ut blanketten och skicka den och bilagorna till adressen Folkpensionsanstalten, PB 10, 00056 FPA.

Ansök om barnbidrag i MittFPA

Logga in i MittFPA

Kom ihåg följande när du ansöker om barnbidrag

Ansök om barnbidrag och ensamförsörjartillägg senast inom 6 månader från den tidpunkt du vill få dem.

Om du har ansökt om barnbidrag för ett barn som snart ska födas, får du ett beslut om bidraget först när barnet har fötts. Beslutet meddelas månaden efter den då barnet föddes.

Meddela förändringar som inverkar på barnbidraget

Meddela i MittFPA de förändringar som inverkar på utbetalningen av barnbidrag, så att vi betalar ut barnbidraget till rätt belopp och inte behöver återkräva bidrag av dig senare. Om du vill att barnbidraget ska dras in kan du begära också det i MittFPA under Meddela förändringar. Om du ansöker om barnbidrag för ett nytt barn eller om du ansöker om ensamförsörjartillägg ska du skicka en ny ansökan om barnbidrag.

Kontrollera också hur en förändring i din livssituation inverkar på andra förmåner från FPA.

När ett samboförhållande eller äktenskap börjar eller tar slut inverkar det på om du får ensamförsörjartillägg till barnbidraget. Du måste själv ansöka om eller annullera ensamförsörjartillägget.

Om ni vill att den andra vårdnadshavaren ska få barnbidraget ska den person som ansöker om förmånen fylla i ansökan om barnbidrag.

Om din familj eller ditt barn flyttar utomlands eller till Åland permanent ska du begära att barnbidraget dras in från flyttdagen. Det är ändå möjligt att få barnbidrag om man är tillfälligt bosatt utomlands, till exempel under tiden för utbytesstudier.

Om ditt barn ansöker om studiepenning eller sjukpension ska du begära indragning av barnbidraget. Barnbidrag kan inte betalas ut samtidigt som studiepenning eller sjukpension.

Om ni vill att barnbidraget i fortsättningen ska betalas ut till ett barn som fyllt 15 år kan FPA i vissa situationer betala barnbidraget till barnet själv på hens eget yrkande. Barnet kan ta emot betalningen till exempel när hen till följd av studier bor självständigt. Kontakta vår kundservice för att reda ut det här.

Information på lättläst svenska och på teckenspråk

Blev något oklart?

Fråga vår chattbot eller ring FPA:s kundservice.

020 692 226
020 692 226

Hur ser din livssituation ut i övrigt?