Läkemedelsersättningar
På den här sidan
Du kan få ersättning för kostnaderna för läkemedelspreparat, kliniska näringspreparat och bassalvor om de har ordinerats på recept för behandling av en sjukdom. På de här webbsidorna avses med läkemedel alla de preparat som nämns ovan.
Initialsjälvrisk är 70 euro per år
Du kan få ersättning för läkemedelskostnader efter att du har betalat en initialsjälvrisk på 70 euro. Innan du har betalat 70 euro betalar du dina mediciner själv helt och hållet. Initialsjälvrisken är knuten till kalenderåret, dvs. den måste betalas varje år.
Initialsjälvrisken gäller inte för barn och unga. Den tillämpas först från början av det år då den unga fyller 19 år.
Läs mer om initialsjälvrisken.
Det finns tre ersättningsklasser
Ersättningens storlek beror på läkemedlet och på huruvida FPA har beviljat dig en ersättningsrättighet.
Det finns tre ersättningsklasser:
- Grundersättningen är 40 % av läkemedlets pris eller av referenspriset.
- Den lägre specialersättningen är 65 % av läkemedlets pris eller av referenspriset.
- Den högre specialersättningen är 100 % av läkemedlets pris eller av referenspriset.
- Du betalar ändå en självrisk på 4,50 euro för läkemedlet vid varje köp.
Läs mer om specialersättningen och om de andra ersättningsrättigheterna.
Årssjälvrisk (takbelopp) för läkemedelskostnader
Årssjälvrisken eller takbeloppet för läkemedelskostnader är det maximala belopp som du betalar för dina läkemedel under ett kalenderår (1 januari–31 december). I årssjälvrisken inräknas enbart kostnader för läkemedel som omfattas av ersättningssystemet, dvs. som berättigar till ersättning från FPA. Också initialsjälvrisken räknas in i årssjälvrisken. År 2025 är årssjälvrisken 633,17 euro.
När du har betalat hela årssjälvrisken har du rätt till tilläggsersättning. Det här betyder att du under resten av året betalar endast en självrisk på 2,50 euro för varje receptbelagda läkemedel som du köper.
Direktersättning på apoteket
Du får i allmänhet ersättning för dina läkemedel direkt på apoteket. Apoteken har uppdaterad information om hur mycket du har betalat i initialsjälvrisk respektive hur stor del av årssjälvrisken du redan har betalat.
Olika aktörers roller
Läkemedel kan förskrivas av läkare, tandläkare och sjukskötare med begränsad rätt att förskriva läkemedel. Också medicine och odontologie studerande kan förskriva läkemedel, men endast till de patienter som de sköter när de arbetar i läkaruppgifter.
Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården (Valvira) beviljar rätt att utöva ett yrke inom hälso- och sjukvården. Valvira underhåller ett riksomfattande register över yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården. I en offentlig informationstjänst (julkiterhikki.valvira.fi) kan man kontrollera uppgifter om hälso- och sjukvårdsutbildade personers yrkesbehörighet. Regionförvaltningsverken och Valvira övervakar läkemedelsförskrivarnas yrkesverksamhet.
Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet (Fimea) är tillstånds- och tillsynsmyndighet för apoteken. Fimea beviljar bland annat apotek och legitimerade provisorer tillstånd och övervakar apotekens verksamhet. Fimea ger också apoteken anvisningar om expedieringen av läkemedel.
FPA och apoteken har avtalat om att de läkemedelsersättningar som kunderna har rätt till ska betalas ut direkt via apoteken. På det här sättet kan kunderna skaffa sig nödvändiga läkemedel så smidigt som möjligt. När en kund köper ett läkemedel kontrollerar apoteket kundens rätt till ersättning hos FPA. När apoteket säljer ett läkemedel med ersättning förmedlas uppgifter om köpet direkt från apoteket till FPA. FPA styr och övervakar direktersättningsförfarandet.
Information på lätt svenska och teckenspråk