Kehittämishankkeiden kohdennetut haut | Kumppanit | KelaSiirry sisältöön

OmaKelassa odotettavissa ruuhkasta johtuvaa hidastelua 20.2. ja 21.2. sekä 24.2. ja 25.2. klo 14.00 - 17.00 Lue lisää

Kohdennetut haut

Tältä sivulta löydät ilmoitukset kuntoutuksen kehittämishankkeisiin liittyvistä kohdennetuista hauista. Kohdennetuilla hauilla Kela hakee kehittämishankkeiden arviointitutkimusten, kirjallisuuskatsausten, markkinakartoitusten tekijöitä tai muita asiantuntijoita.

Linkit tämän sivun sisältöön

Kela hakee tutkijatahoa tekemään tutkimuksen kuntoutuspsykoterapiasta

Etsimme tutkijatahoa tekemään tutkimuksen, jossa kartoitetaan asiakkaiden ja palveluntuottajien kokemuksia kuntoutuspsykoterapiaan ohjautumisesta, terapian toteutumisesta sekä vaikutuksista asiakkaan opiskelu- ja työkykyyn. Tutkimus on osa Kelan Kuntoutuspsykoterapian kehittämisprojektia.

Tutkimuksen tavoite

Tutkimuksen tavoitteena on kuvata

  • kuntoutuspsykoterapian vaikutuksia asiakkaan työ- tai opiskelukykyyn
  • asiakkaiden ja palveluntuottajien kokemuksia kuntoutuspsykoterapian terapiaprosessista.

Tietotarpeet

Tutkimuksella tuotetaan tietoa seuraaviin tietotarpeisiin:

  • alkuvaiheen hoito ja ohjautuminen kuntoutuspsykoterapiaan
  • asiakkaan terapiatarpeiden ja terapian tavoitteiden yhteys kuntoutuspsykoterapian toteutukseen
  • kuntoutuspsykoterapian vaikutukset asiakkaan koettuun työ- tai opiskelukykyyn
  • kuntoutuspsykoterapian käyntimäärän ja keston yhteys terapian tavoitteiden saavuttamiseen
  • CORE-OM-mittarin merkitys työskentelyyn kuntoutuspsykoterapiassa
  • kuntoutuspsykoterapian integroituminen muihin työ- tai opiskelukyvyn tuen palveluihin.

Tutkijataho voi ehdottaa myös muita tutkimukseen sisältyviä teemoja.

Tutkimuksen toteuttaminen

Tutkimus on osa Kelan Kuntoutuspsykoterapian kehittämisprojektia. Tutkimus vastaa edellä mainittuihin tietotarpeisiin kuntoutuspsykoterapia-asiakkaiden ja kuntoutuspsykoterapiaa toteuttavien palveluntuottajien näkökulmista. Tutkijataho kerää aineiston ensisijaisesti kyselyillä, mutta tarpeen mukaan voi ehdottaa myös muita menetelmiä (mm. haastattelut). Tutkijataho vastaa aineistonkeruusta kokonaisuudessaan, mukaan lukien tarvittavat tutkimusluvat ja suostumukset.

Työ käynnistetään mahdollisimman pian. Tavoitteena on, että tutkimus on valmis 31.12.2026 mennessä. Tutkijataho vastaa koko tutkimuksen toteutuksesta eri vaiheineen. Kela julkaisee tutkimusraportin Kelan julkaisusarjassa. Tutkijatahon työskentelyä ohjaa Kelan nimeämä ohjausryhmä.

Tarjouksen tekeminen

Tutkijataho laatii edellä esitettyihin Kelan tietotarpeisiin vastaavan tarkennetun suunnitelman, joka sisältää myös tutkijan tai tutkijoiden resursoinnin ja kustannusarvion.

Tutkimuksen tekeminen edellyttää ylempää korkeakoulututkintoa, kokemusta kuntoutuspsykoterapiaa koskevasta tutkimuksesta, hyvää yhteistyökykyä sekä kuntoutuspsykoterapian ja kuntoutusjärjestelmän tuntemusta.

Tarjouksessa pitää olla tutkijatahon nimi sekä tutkijan tai tutkijoiden nimet, heidän koulutuksensa, työkokemuksensa ja tiedot heidän asiantuntemuksestansa. Tarjoukseen liitetään tutkijoiden julkaisuluettelot.

Tutkijataho täyttää Kelan KKRL 12 § tutkimuksen rahoitushakemuksen (pdf, tietotarjotin.fi).
Tutkijataho lähettää kirjallisen tarjouksen viimeistään 21.3.2025 klo 16.00 sähköpostiosoitteeseen kirjaamo@kela.fi.

Tarjousten arvioinnissa kiinnitämme huomiota tutkimussuunnitelman laatuun, toteuttamiskelpoisuuteen, hyödynnettävyyteen, kustannuksiin ja tutkijaryhmän asiantuntemukseen.

Tutkimus käynnistyy, kun tarjous on hyväksytty sekä Kelan ja tutkijatahon välinen sopimus on allekirjoitettu. Tarvittaessa suunnitelmaa tarkennetaan sopimusta tehtäessä.

Valittu tutkijataho pyytää tarvittaessa lausunnon tutkimuksen eettisyydestä Kelan tutkimuseettiseltä toimikunnalta (tietotarjotin.fi) ja hankkii mahdolliset tutkimusluvat.

Lisätietoa

Ryhmäpäällikkö Sari Miettinen, puh. 050 463 7821
Projektipäällikkö Salli Alanko, puh. 050 407 1754
Sähköposti: etunimi.sukunimi@kela.fi

Kela hakee tutkijatahoa Syöpää sairastavan sopeutumisvalmennus -tutkimukseen

Etsimme tutkijatahoa tekemään tutkimusta sopeutumisvalmennuskursseista, joita Kela järjestää syöpää sairastaville aikuisille. Tutkimus on osa Kelan tutkimuksen koordinoimaa Muutos 4 -hanketta.

Tutkimustehtävän tausta

Uudistuneet sopeutumisvalmennuskurssit on suunnattu aikuisille, joilla on todettu jokin syöpäsairaus. Uudistuneet kurssit ovat alkaneet vuoden 2025 alussa.

Sopiva ajankohta sopeutumisvalmennuskurssille hakemiseen on ensivaiheen hoitojen lopulla tai seurantavaiheessa. Kursseille ohjaudutaan elämänvaihetta kuvaavan ikäryhmän mukaisesti aiemman syöpäsairauskohtaisen ohjautumisen sijaan. Kaikille ikäryhmille on tarjolla yksin osallistuttavia kursseja ja parikursseja.

Kela arvioi, että vuonna 2025 yksin osallistuttavien kurssien suomenkielisten asiakkaiden määrä on 295 henkilöä. Parikursseille osallistuvien suomenkielisten asiakkaiden määrä on arvion mukaan 295 henkilöä ja ruotsinkielisten 55 henkilöä.

Sopeutumisvalmennuskurssit toteutetaan ryhmämuotoisena, ja niissä otetaan huomioon jokaisen asiakkaan yksilöllinen kuntoutustarve ja -tavoite. Kurssit sisältävät muun muassa ryhmäkeskusteluja ja pienryhmätyöskentelyä, monipuolista tekemistä sekä yksilöllisiä haastatteluja, tapaamisia ja keskusteluja kuntoutusasiantuntijoiden kanssa. Kursseihin sisältyy ennakkoyhteydenotto, viiden vuorokauden pituinen kasvokkain toteutuva jakso sekä seurantayhteydenotto.

Sopeutumisvalmennuskurssilla asiakas saa

  • tietoa sairaudesta, itsehoidosta sekä keinoista, joilla hän voi itse vaikuttaa omaan toimintakykyynsä
  • neuvoja omien voimavarojen sekä elämänhallinnan vahvistumiseksi
  • keinoja selviytyä opiskelussa, työelämässä ja arjessa
  • vertaistukea.

Lue lisää palvelukuvauksista:

Tietotarpeet

Tutkimuksessa selvitetään uudistuneiden, elämänvaiheeseen suuntautuvien, voimavarakeskeisten sopeutumisvalmennuskurssien toteutumista, toimivuutta ja kehittämistarpeita. Tutkimuksessa pyritään tunnistamaan sopeutumisvalmennuskurssien ydinelementit eri ikäryhmien tai elämänvaiheiden näkökulmista. Tutkijat yhdistävät tutkimuksessa saatavaa tietoa aiempaan tutkimustietoon erilaisista syöpäkuntoutuksen toteutusmuodoista.

Tutkimuksella tuotetaan tietoa seuraavista teemoista:

  • Kelan sopeutumisvalmennuskurssien rooli osana syöpää sairastavien henkilöiden kuntoutuspalveluiden kokonaisuutta
  • asiakkaan ohjautuminen kurssille ja siihen vaikuttavat tekijät
  • asiakkaan tarpeet ja odotukset kurssille
  • asiakkaiden tavoitteet sekä niiden suhde kurssin tavoitteisiin
  • kurssin teemat, sisällöt ja toteutusmuodot
  • eri ammattilaisten toiminta ja roolit kurssilla
  • asiakkaiden kokemat hyödyt ja tavoitteiden toteutuminen
  • asiakkaiden ja palveluntuottajien tyytyväisyys sopeutumisvalmennuksen kokonaisuuteen.

Tutkimussuunnitelma

Tutkimus vastaa edellä mainittuihin tietotarpeisiin asiakkaiden, kuntoutuksen palveluntuottajien sekä ohjaavien tahojen näkökulmista. Kuntoutukseen ohjaavina tahoina huomioidaan yliopistollisten sairaaloiden syöpätautien yksiköiden (poliklinikat, keskukset) kuntoutuksen asiantuntijoiden näkökulmat. Implementaatiotutkimuksen viitekehyksen (journal.fi) soveltaminen tutkimuksessa katsotaan eduksi.

Tutkijataho laatii tutkimussuunnitelman, joka noudattaa Muutos 4 -hankkeen tutkimussuunnitelmapohjaa (pdf, tietotarjotin.fi) Tutkimussuunnitelman pituus on enintään 10 sivua.

Tutkimuksen toteuttaminen

Tutkimus toteutetaan ajalla 1.6.2025–30.6.2027. Tuloksia hyödynnetään Syöpää sairastavan sopeutumisvalmennuskurssien toteutumisen seurannassa ja kehittämisessä. Tutkimuksen tulokset julkaistaan Kelan tutkimusjulkaisusarjassa. Tutkimusta ohjaa Kelan nimeämä projektiryhmä, jolle tutkijataho tuottaa väliraportteja sovitusti tutkimuksen aikana.

Hakeminen

Tutkijataho laatii Kelan tietotarpeisiin vastaavan tutkimussuunnitelman ja kustannusarvion. Tutkimuksen kustannukset voivat olla enintään 200 000,00 euroa.

Tutkijataho täyttää Kelan KKRL 12 § tutkimuksen rahoitushakemuksen (pdf, tietotarjotin.fi). Tutkijataho lähettää kirjallisen hakemuksen liitteineen 10.3.2025 klo 16.00 mennessä osoitteeseen kirjaamo@kela.fi.

Hakemusten arvioinnissa kiinnitämme huomiota tutkimussuunnitelman laatuun, toteuttamiskelpoisuuteen, hyödynnettävyyteen, kustannuksiin ja tutkijaryhmän asiantuntemukseen.

Tutkimus käynnistyy, kun lopullinen tutkimussuunnitelma on hyväksytty sekä Kelan ja tutkijatahon välinen sopimus on allekirjoitettu. Valittu tutkijataho pyytää lausunnon tutkimuksen eettisyydestä Kelan tutkimuseettiseltä toimikunnalta (tietotarjotin.fi) sekä hankkii mahdolliset tutkimusluvat.

Lisätietoa

Projektipäällikkö Maarit Karhula, puh. 020 635 8516
sähköposti: etunimi.sukunimi@kela.fi