Kohdennetut haut
Tältä sivulta löydät ilmoitukset kuntoutuksen kehittämishankkeisiin liittyvistä kohdennetuista hauista. Kohdennetuilla hauilla Kela hakee kehittämishankkeiden arviointitutkimusten, kirjallisuuskatsausten, markkinakartoitusten tekijöitä tai muita asiantuntijoita.
Kela hakee tutkijatahoa Työkokeilun tutkimukseen
Etsimme tutkijatahoa tekemään tutkimusta Kelan ammatillisen kuntoutuksen Työkokeilusta. Tutkimus on osa Kelan tutkimuksen koordinoimaa Muutos 4 -hanketta.
Tutkimustehtävän tausta
Työkokeilu on ammatillisen kuntoutuksen palvelu.
Se on tarkoitettu
- asiakkaalle, jolle sairaus tai vamma on aiheuttanut tai sen arvioidaan aiheuttavan lähivuosina työ- tai opiskelukyvyn ja ansiomahdollisuuksien olennaisen heikentymisen
- 16–29-vuotiaalle asiakkaalle, jonka toimintakyky on olennaisesti heikentynyt.
Työkokeilu sisältää yksilöllisiä tapaamisia valmentajan kanssa sekä korkeintaan 45 kuntoutuspäivän pituisen työskentelyn työkokeilupaikalla.
Työkokeilun aikana
- asiakas löytää itselleen sopivan ammattialan, työtehtävän tai opiskelualan ja varmistaa sen soveltuvuuden työpaikalla tapahtuvassa työkokeilussa
- asiakas laatii valmentajan tuella konkreettisen ammatillisen suunnitelman
- asiakkaan kanssa varmistetaan hänen tarvitsemansa tukitoimenpiteet, palvelut ja verkosto.
Lue Kelan kuntoutuksen palvelukuvauksesta Työkokeilu ja työhönvalmennus 2025 (pdf) osa Työkokeilu (s. 1–24).
Tietotarpeet
Tutkimuksessa selvitetään Työkokeilun toteutumista, toimivuutta ja kehittämistarpeita. Tutkimuksella tuotetaan tietoa seuraaviin tietotarpeisiin:
Kuntoutukseen ohjautuminen
Tietotarve: Millainen on Työkokeiluun ohjautumisen prosessi? Mitkä tahot ohjaavat kuntoutukseen ja millaisilla perusteilla? Miten kuntoutuksen oikea-aikaisuutta ja sopivuutta asiakkaalle selvitetään muun muassa työ- ja elämäntilanteen sekä terveydentilan ja työ- ja toimintakyvyn suhteen?
Työkokeilun asiakasryhmä ja odotukset palvelulle
Tietotarve: Millainen on Työkokeilun asiakasryhmä? Mistä työ- ja elämäntilanteesta asiakkaat ovat ohjautuneet kuntoutukseen ja millainen on heidän koettu työ- ja toimintakyky? Millaiselle asiakasryhmälle Työkokeilu on toimiva palvelu? Millaisena kuntoutuspalveluna asiakkaat Työkokeilun ymmärtävät ja millaisia odotuksia tai näkemyksiä heillä on siitä? Miten työkokeilu sopii heidän tarpeisiinsa?
Työkokeilun toteutuminen
Tietotarve: Miten Työkokeilun aikataulutus koetaan? Miten työkokeilupaikkojen löytämisessä on onnistuttu ja millaisia ovat olleet hyvät työkokeilupaikat? Millaista on Työkokeiluun sisältyvä työnantajayhteistyö? Millaista on kuntoutukseen sisältyvä verkostotyö, millaisten verkostojen kanssa tehdään yhteistyö, kuinka paljon ja millaisia hyötyjä verkostotyöllä koetaan olevan? Miten arvioidaan Työkokeilua toteuttavan henkilöstön (1 valmentaja ja 3 ammattilaisen tiimi) osaamisen vastaavan Työkokeilun vaatimuksiin?
Työkokeilun hyödyt ja jatkosuunnitelmat
Tietotarve: Mitkä asiat Työkokeilussa ovat hyödyllisiä asiakkaan kuntoutumisen ja työllistymisnäkymien kannalta ja mitkä koetaan vähemmän hyödyllisiksi? Miten Työkokeilun hyötyjen ylläpysymistä varmistetaan, esimerkiksi millaisia jatkosuunnitelmia laaditaan ja millaista on terveydenhuollon kanssa tehtävä yhteistyö Työkokeilun aikana?
Tutkimussuunnitelma
Tutkimusasetelma ja tutkimuskysymykset tuottavat tietoa edellä mainittuihin tietotarpeisiin moninäkökulmaisesti sisältäen asiakkaan, kuntoutuksen palveluntuottajan ja lähettävän tahon näkökulmat.
Työkokeilu alkaa vuoden 2025 alussa uudenlaisena palveluna, joten asiakasmäärät voivat alkuvaiheessa olla vielä pienehköjä. Tämä on huomioitava suunniteltaessa tutkimusaineistoja. Implementaatiotutkimuksen viitekehyksen (journal.fi) soveltaminen tutkimuksessa katsotaan eduksi.
Tutkijataho laatii tutkimussuunnitelman, joka noudattaa Muutos 4 -hankkeen tutkimussuunnitelmapohjaa (pdf, tietotarjotin.fi). Tutkimussuunnitelman pituus on enintään 10 sivua.
Tutkimuksen toteuttaminen
Tutkimus toteutetaan ajalla 1.3.2025–1.3.2027. Tutkijataho tuottaa alustavia tuloksia Kelan käyttöön 1.5.2026 mennessä. Tuloksia hyödynnetään Työkokeilun toteutumisen seurannassa ja kehittämisessä. Tutkimuksen tulokset julkaistaan Kelan tutkimusjulkaisusarjassa. Tutkimusta ohjaa Kelan nimeämä projektiryhmä.
Hakeminen
Tutkijataho laatii Kelan tietotarpeisiin vastaavan tutkimussuunnitelman ja kustannusarvion. Tutkimuksen kustannukset voivat olla enintään 150 000 euroa.
Tutkijataho täyttää Kelan KKRL 12 § tutkimuksen rahoitushakemuksen (pdf, tietotarjotin.fi). Tutkijataho lähettää kirjallisen hakemuksen liitteineen 16.12.2024 klo 16.00 mennessä osoitteeseen kirjaamo@kela.fi.
Hakemusten arvioinnissa kiinnitämme huomiota tutkimussuunnitelman laatuun, toteuttamiskelpoisuuteen, hyödynnettävyyteen, kustannuksiin ja tutkijaryhmän asiantuntemukseen.
Tutkimus käynnistyy, kun lopullinen tutkimussuunnitelma on hyväksytty sekä Kelan ja tutkijatahon välinen sopimus on allekirjoitettu. Valittu tutkijataho pyytää lausunnon tutkimuksen eettisyydestä Kelan tutkimuseettiseltä toimikunnalta (tietotarjotin.fi) sekä hankkii mahdolliset tutkimusluvat.
Lisätietoa
Projektipäällikkö Maarit Karhula, puh. 020 635 8516
sähköposti: etunimi.sukunimi@kela.fi