Artikkeli
Nuori, onko sinulla vamma tai pitkäaikainen sairaus ja mietityttääkö tulevaisuus?
Julkaistu 19.2.2025
Elämä pitkäaikaissairauden tai vamman kanssa voi tuoda mukanaan monia kysymyksiä ja haasteita, erityisesti aikuisuuden kynnyksellä. Tulevaisuuden suunnitteluun ja itsenäistymiseen on kuitenkin saatavilla tukea ja apua. Kokosimme hyödyllisiä vinkkejä erilaisista tukimuodoista, jotka voivat auttaa sinua siirtymään uuteen elämänvaiheeseen.
7 vinkkiä vammaisen tai pitkäaikaissairaan nuoren tuista
- Aikuisen vammaistuki eli 16 vuotta täyttäneen vammaistuki: Kun olet täyttämässä 16 vuotta, voit selvittää, onko sinulla mahdollisuus hakea aikuisen vammaistukea. Huomaa, että myöntöedellytykset ovat erilaiset kuin lapsen vammaistuessa, jota olet saattanut saada ennen 16 vuoden ikää. Voi siis olla, että tukea ei myönnetä tai tuen taso voi laskea.
- Hakemukseen pitää liittää tuore lääkärinlausunto C (korkeintaan noin 6 kk vanha). Liitteeksi käy myös muu lääketieteellinen selvitys, kuten lääkärinlausunto B tai kopio sairauskertomuksesta, kunhan siitä ilmenevät hakemuksen ratkaisemiseksi tarvittavat tiedot. Tarvittavia tietoja ovat tiedot sairauksistasi, ajankohtaisesta toimintakyvystäsi ja terveydentilastasi.
- Ammatillinen kuntoutus: Jos haaveilet opinnoista ja työllistymisestä, voit saada Kelasta ammatillista kuntoutusta ja löytää omaan tilanteeseesi sopivan koulutuksen tai ammatin. Oma väylä -kuntoutus voi sopia sinulle, jos olet 16–29-vuotias nuori ja tarvitset neurokehityksellisen häiriön (esim. Asperger, ADD tai ADHD) vuoksi tukea opintoihin, työelämään tai arjen hallintaan.
- Taloudellinen tuki kuntoutuksen ajalta: Kuntoutuksen ajan voit saada taloudellista tukea eli kuntoutusrahaa, jos olet täyttänyt 18 vuotta. Jos olet syntynyt 2008 tai sitä ennen, kuntoutusrahan alaikäraja on 16 vuotta. Jos olet 18–19-vuotias ja tarvitset erityisiä tukitoimia sairauden tai vamman takia, voit saada Kelasta nuoren kuntoutusrahaa. Jos olet syntynyt 2008 tai sitä ennen, tuen alaikäraja on 16 vuotta. Kela voi korvata myös opiskelukustannuksia ja lukukausimaksuja.
- Jotta voit saada nuoren kuntoutusrahaa, sinulla täytyy olla hyvinvointialueellasi laadittu henkilökohtainen opiskelu- ja kuntoutumissuunnitelman (KU 110).
- Lisäksi hakemukseen tarvitaan lääkärinlausunto B, josta käy ilmi, miten terveydentilasi vaikuttaa työkykyysi ja ammatinvalintaasi.
- Sairauspäiväraha: Jos sairastut yli 18-vuotiaana esimerkiksi masennukseen etkä pysty tekemään työtä tai opiskelemaan sairautesi vuoksi, voit saada sairauspäivärahaa. Jos olet syntynyt 2008 tai sitä ennen, sairauspäivärahan alaikäraja on 16 vuotta. Jos sairaus jatkuu pitkään, Kela selvittää, voisiko kuntoutus auttaa sinua.
- Kuntoutustuki ja työkyvyttömyyseläke: Jos et pysty tekemään työtä sairautesi tai vammasi vuoksi ja tilanne pitkittyy, voit hakea kuntoutustukea (eli määräaikaista työkyvyttömyyseläkettä) tai pysyvää työkyvyttömyyseläkettä.
- Jos haet työkyvyttömyyseläkettä alle 20-vuotiaana, Kela selvittää aina ensin, onko sinulla edellytyksiä saada nuoren kuntoutusrahaa ja Kelan järjestämää kuntoutusta.
- Eläkettä saavan hoitotuki: Jos saat työkyvyttömyyseläkettä ja jos tarvitset arjessa apua tai ohjausta esimerkiksi oman hygienian hoidossa, lääkehoidossa tai kommunikaatiossa, sinulla voi olla oikeus myös eläkettä saavan hoitotukeen.
- Asumistuki: Kun muutat omaan kotiin, voit hakea yleistä asumistukea vakinaiseen vuokra-asuntoon. Opiskelijat siirtyvät yleisen asumistuen piiristä opintotuen asumislisän saajiksi 1.8.2025. Työkyvyttömyyseläkkeellä olevat voivat saada eläkkeensaajan asumistukea.
Lue lisää
- Romahtaako talous, jos sairastun? Kelan tuet auttavat (elämässä.fi)
- Kiusaamiskokemukset lapsuudessa heijastuvat terveyteen – Masennuksen kanssa eläminen vie voimat (elämässä.fi)
- Insta-storyja ja Jodel-päivystystä – Näin Kela palvelee erityisesti nuoria (elämässä.fi)
- ”Miksi tuo sai tukea, mutta minä en?” – ADHD-diagnoosi ei yksinään riitä vammaistukeen