Eläkkeensaajan asumistuki
Tällä sivulla:
Kiristyksiä eläkkeensaajan asumistukeen
Tulot ja omaisuus pienentävät eläkkeensaajan asumistukea nykyistä enemmän 1.1.2025 alkaen.
Voitko saada eläkkeensaajan asumistukea?
Voit saada eläkkeensaajan asumistukea, jos asut vakinaisesti Suomessa, olet pienituloinen ja saat eläkettä, joka oikeuttaa eläkkeensaajan asumistukeen.
Eläkkeensaajan asumistukeen oikeuttavia eläkkeitä ovat esimerkiksi
- Kelan maksama vanhuuseläke ja varhennettu vanhuuseläke
- Kelan maksama kuntoutustuki ja työkyvyttömyyseläke
- Kelan maksama takuueläke
- Kelan maksama leskeneläke
- työeläkelaitoksen maksama vanhuuseläke ja varhennettu vanhuuseläke
- työeläkelaitoksen maksama täysi kuntoutustuki, täysi työkyvyttömyyseläke ja työuraeläke
- työeläkelaitoksen maksama leskeneläke
- lakisääteisen tapaturmavakuutuksen, lakisääteisen liikennevakuutuksen tai sotilasvammalain perusteella maksettava leskeneläke tai huoltoeläke.
Seuraavat eläkkeet oikeuttavat eläkkeensaajan asumistukeen, jos ne on myönnetty täyden työkyvyttömyyden perusteella ja niitä maksetaan jatkuvasti (vähintään 6 kuukauden ajalta yhtäjaksoisesti):
- lakisääteisen tapaturmavakuutuksen perusteella maksettava tapaturmaeläke ja elinkorko
- lakisääteisen tapaturmavakuutuksen perusteella maksettava kuntoutusraha (kuntoutusraha oikeuttaa eläkkeensaajan asumistukeen vasta vuoden kuluttua tapaturman sattumisesta).
Lisäksi eläkkeensaajan asumistukeen oikeuttavat edellä kerrottuja eläkkeitä ja korvauksia vastaavat etuudet, jotka maksetaan ulkomailta.
Et voi saada eläkkeensaajan asumistukea, jos saat pelkästään esimerkiksi osatyökyvyttömyyseläkettä tai osittaista varhennettua vanhuuseläkettä (OVE).
Voit hakea eläkkeensaajan asumistukea
- jos asut yksin
- jos asut puolisosi kanssa
- jos muutkin asunnossa asuvat saavat eläkettä, joka oikeuttaa eläkkeensaajan asumistukeen.
Jos et voi saada eläkkeensaajan asumistukea, sinulla voi olla oikeus yleiseen asumistukeen.
Kuinka paljon voit saada eläkkeensaajan asumistukea?
Eläkkeensaajan asumistuen määrä on 85 % huomioon otettavista asumismenoista, joista on vähennetty perusomavastuu sekä lisäomavastuu.
Perusomavastuu on 681,39 e/v eli noin 56,78 e/kk, ja se on kaikille sama.
Jos tulosi ylittävät niille asetetun rajan, asumismenoista vähennetään myös lisäomavastuu. Lisäomavastuu on 41,3 % siitä tulojen osasta, joka ylittää tulorajan. Katso lisäomavastuun tulorajat ja miten tulot ja omaisuus vaikuttavat eläkkeensaajan asumistukeen.
Avio- tai avopuolisoille lasketaan yhteinen asumistuki molempien tulojen ja yhden asunnon asumismenojen mukaan.
Pienin maksettava asumistuki on 7,46 e/kk, jos taloudessa vain yksi henkilö saa asumistukea. Jos molemmat puolisot saavat asumistukea, pienin maksettava asumistuki on 3,73 e/kk.
Eläkkeensaajan asumistuesta ei mene veroa.
Eläkkeensaajan asumistuki lasketaan seuraavan kaavan mukaan:
0,85 x (huomioon otettavat asumismenot – (perusomavastuu + lisäomavastuu))
Maksupäivä
Jos pankit ovat kiinni maksupäivänä, tuki maksetaan edeltävänä aukiolopäivänä.
Asumistuki maksetaan sille puolisolle, jolla on oikeus asumistukeen. Jos molemmilla puolisoilla on oikeus asumistukeen, maksetaan asumistuki puoliksi kummallekin.
Mihin asumismenoihin tukea voi saada?
Voit saada eläkkeensaajan asumistukea Suomessa sijaitsevan vakinaisen asuntosi asumismenoihin.
Asumismuotosi vaikuttaa siihen, mihin asumismenoihin voit saada tukea.
Lisäksi asumismenoilla on paikkakuntakohtaiset ylärajat eli enimmäisasumismenot. Jos todelliset asumismenosi ovat suuremmat kuin enimmäisasumismenot, lasketaan asumistukesi enimmäisasumismenojen mukaan.
Jos asut vuokra- tai alivuokralaisasunnossa, voit saada asumistukea näihin asumismenoihin:
- vuokra
- vesi- ja lämmityskustannukset, jos ne eivät sisälly vuokraan.
Jos olet vuokrannut osan asunnosta alivuokralaiselle, asumismenoinasi otetaan huomioon vain määrä, joka vastaa käytössäsi olevaa osuutta koko asunnon vuokrasta.
Jos vesi- ja lämmityskustannukset eivät sisälly vuokraan ja erillistä kiinteää vesimaksua ei makseta, kustannukset määräytyvät valtioneuvoston asetuksen perusteella. Tällöin vesi- ja lämmityskustannuksia ei oteta huomioon todellisten kustannusten mukaan. Katso huomioon otettavat vesi- ja lämmityskustannukset.
Jos asut vanhusten vuokra- tai palvelutalossa, voit saada asumistukea vuokran ja erillisten vesi- ja lämmityskustannusten maksamiseen. Vuokraan sisältyviä palvelumaksuja ei oteta huomioon. Vuokrasta vähennetään myös käyttösähkön osuus, jota ei oteta huomioon asumismenona.
Jos asut omistusasunnossa asunto-osakeyhtiössä, voit saada asumistukea näihin asumismenoihin:
- vastike
- erikseen maksettavat vesi- ja lämmityskustannukset
- asunnon hankkimiseksi ja kunnossapitämiseksi otettujen lainojen korot.
Jos vesi- ja lämmityskustannukset eivät sisälly vastikkeeseen ja erillistä kiinteää vesimaksua ei makseta, kustannukset määräytyvät valtioneuvoston asetuksen perusteella. Tällöin vesi- ja lämmityskustannuksia ei oteta huomioon todellisten kustannusten mukaan. Katso huomioon otettavat vesi- ja lämmityskustannukset.
Jos asut omistamassasi tai puolisosi omistamassa omakotitalossa, voit saada asumistukea näihin asumismenoihin:
- asunnon hankkimiseksi ja kunnossapitämiseksi otettujen lainojen korot
- vesi-, lämmitys- ja kunnossapitokustannukset
- tontin vuokra.
Vesi-, lämmitys- ja kunnossapitokustannuksia ei oteta huomioon todellisten kustannusten mukaan, vaan ne määräytyvät valtioneuvoston asetuksen perusteella. Huomioon otettavat kunnossapitokustannukset on määritelty seuraavasti:
Omakotitalo | e/kk |
Rakennus on valmistunut tai peruskorjattu vuonna 1974 tai sen jälkeen | 47,84 e/kk |
Rakennus on valmistunut tai peruskorjattu ennen vuotta 1974 | 62,19 e/kk |
Jos siirryt julkisin varoin kustannettuun jatkuvaan laitoshoitoon, voit saada eläkkeensaajan asumistukea entisen asuntosi asumismenoihin enintään 9 kuukauden ajan.
Jos puolisosi siirtyy jatkuvaan laitoshoitoon ja olette molemmat saaneet asumistukea, muista ilmoittaa muutoksesta Kelaan. Tarkistamme asumistukenne. Puolisosi tuki päättyy laitoshoitoon siirtymistä seuraavan kuukauden alusta, ja sinä saat omiin tuloihisi ja asumismenoihisi perustuvan eläkkeensaajan asumistuen.
Jos asut asumisoikeusasunnossa tai osaomistusasunnossa, voit saada asumistukea näihin asumismenoihin:
- käyttövastike tai vuokra
- erikseen maksettavat vesi- ja lämmityskustannukset
- asumisoikeuden (asumisoikeusasunto) ja osaomistusasunnon hankkimista varten otettujen lainojen korot.
Jos vesi- ja lämmityskustannukset eivät sisälly vastikkeeseen tai vuokraan ja erillistä kiinteää vesimaksua ei makseta, kustannukset määräytyvät valtioneuvoston asetuksen perusteella. Tällöin vesi- ja lämmityskustannuksia ei oteta huomioon todellisten kustannusten mukaan. Katso huomioon otettavat vesi- ja lämmityskustannukset.
Vesi- ja lämmityskustannukset
Jos vesi- ja lämmityskustannukset eivät sisälly vuokraan tai vastikkeeseen ja erillistä kiinteää vesimaksua ei makseta, kustannukset määräytyvät valtioneuvoston asetuksen perusteella. Tällöin vesi- ja lämmityskustannuksia ei oteta huomioon todellisten kustannusten mukaan.
Vesimaksuksi hyväksytään henkilöä kohden enintään 32,40 e/kk.
Voit saada asumistukea lämmityskuluihin vain asunnon kohtuullisen koon mukaan. Yksin asuvalle kohtuullinen koko on enintään 70 m². Parisuhteessa olevalle asunnon kohtuullinen koko on enintään 85 m².
Asunnon sijainti | Rakennus valmistunut vuonna 1974 tai sen jälkeen | Rakennus valmistunut ennen vuotta 1974 |
Lämmitysryhmään 1 kuuluva kunta | 2,07 | 2,69 |
Lämmitysryhmään 2 kuuluva kunta | 2,20 | 2,86 |
Lämmitysryhmään 3 kuuluva kunta | 2,35 | 3,06 |
Lämmitysryhmä 1: Askola, Aura, Espoo, Eura, Eurajoki, Hamina, Hanko, Harjavalta, Helsinki, Honkajoki, Huittinen, Hyvinkää, Iitti, Imatra, Inkoo, Jämijärvi, Järvenpää, Kaarina, Kankaanpää, Karkkila, Karvia, Kauniainen, Kemiönsaari, Kerava, Kirkkonummi, Kokemäki, Koski, Kotka, Kouvola, Kustavi, Laitila, Lapinjärvi, Lappeenranta, Lemi, Lieto, Lohja, Loimaa, Loviisa, Luumäki, Marttila, Masku, Merikarvia, Miehikkälä, Mynämäki, Myrskylä, Mäntsälä, Naantali, Nakkila, Nousiainen, Nurmijärvi, Orimattila, Oripää, Paimio, Parainen, Parikkala, Pomarkku, Pori, Pornainen, Porvoo, Pukkila, Punkalaidun, Pyhtää, Pyhäranta, Pöytyä, Raasepori, Raisio, Rauma, Rautjärvi, Ruokolahti, Rusko, Salo, Sastamala, Sauvo, Savitaipale, Siikainen, Sipoo, Siuntio, Somero, Säkylä, Taipalsaari, Taivassalo, Turku, Tuusula, Ulvila, Uusikaupunki, Vantaa, Vehmaa, Vihti, Virolahti sekä Ahvenanmaan maakunnan kunnat.
Lämmitysryhmä 2: Akaa, Alajärvi, Alavus, Asikkala, Enonkoski, Evijärvi, Forssa, Halsua, Hartola, Hattula, Hausjärvi, Heinola, Heinävesi, Hirvensalmi, Hollola, Humppila, Hämeenkyrö, Hämeenlinna, Ikaalinen, Ilmajoki, Isojoki, Isokyrö, Janakkala, Jokioinen, Joroinen, Juupajoki, Juva, Kangasala, Kangasniemi, Kannus, Karijoki, Kaskinen, Kauhajoki, Kauhava, Kaustinen, Kihniö, Kokkola, Korsnäs, Kristiinankaupunki, Kruunupyy, Kuortane, Kurikka, Kärkölä, Lahti, Laihia, Lappajärvi, Lapua, Lempäälä, Lestijärvi, Loppi, Luoto, Maalahti, Mikkeli, Mustasaari, Mänttä-Vilppula, Mäntyharju, Nokia, Närpiö, Orivesi, Padasjoki, Parkano, Pedersören kunta, Perho, Pertunmaa, Pieksämäki, Pietarsaari, Pirkkala, Puumala, Pälkäne, Rantasalmi, Riihimäki, Ruovesi, Savonlinna, Seinäjoki, Soini, Sulkava, Sysmä, Tammela, Tampere, Teuva, Toholampi, Urjala, Uusikaarlepyy, Vaasa, Valkeakoski, Vesilahti, Veteli, Vimpeli, Virrat, Vöyri, Ylöjärvi, Ypäjä ja Ähtäri.
Lämmitysryhmä 3: Muut kunnat.
Mihin asumismenoihin ei voi saada tukea?
Eläkkeensaajan asumistukea ei voi saada esimerkiksi seuraaviin asumismenoihin:
- vuokran tai vastikkeen yhteydessä maksettu sähkömaksu
- vuokran tai vastikkeen yhteydessä erotellut muut maksut, kuten autopaikka-, autotalli-, internet-, kaapelitelevisio-, pesutupa-, sauna-, siivous-, eko-, turvapuhelin- tai säilytystilojen maksu
- takuuvuokra tai vuokraennakko
- asunnonvälityspalkkio
- kiinteistövero
- asumiseen liittyvät vakuutukset.
Enimmäisasumismenot
Eläkkeensaajan asumistuessa asumismenoille on määritelty enimmäismäärä. Jos asumismenosi ylittävät enimmäismäärän, sinun täytyy maksaa yli menevä osa itse. Huomioon otettavista asumismenoistasi vähennetään myös perusomavastuu ja mahdollinen lisäomavastuu.
Asumismenojen enimmäismäärään vaikuttaa se, missä kunnassa asunto sijaitsee. Kunnat on jaettu kolmeen eri ryhmään: pääkaupunkiseutuun, muihin isoihin kuntiin ja muihin kuntiin.
Asunnon sijainti | Enimmäisasumismenot |
Pääkaupunkiseutu | 9 287 e/v |
Muut isot kunnat | 8 541 e/v |
Muut kunnat | 7 493 e/v noin 624 e/kk |
Pääkaupunkiseutu: Helsinki, Espoo, Kauniainen ja Vantaa.
Muut isot kunnat: Hyvinkää, Hämeenlinna, Joensuu, Jyväskylä, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Kouvola, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Lohja, Nurmijärvi, Oulu, Pori, Porvoo, Raisio, Riihimäki, Rovaniemi, Seinäjoki, Sipoo, Tampere, Turku, Tuusula, Vaasa ja Vihti.
Muut kunnat: Muut kuin edellä luetellut kunnat.
Tulojen ja omaisuuden vaikutus eläkkeensaajan asumistukeen
Lähes kaikki tulosi ja omaisuutesi vaikuttavat eläkkeensaajan asumistukeen. Jos sinulla on puoliso, asumistukeen vaikuttavat myös puolisosi tulot ja omaisuus.
Jos tulot ylittävät niille asetetun tulorajan, asumismenoista vähennetään perusomavastuun lisäksi lisäomavastuu. Kun sinun ja puolisosi tulot lasketaan yhteen, niitä verrataan lisäomavastuun rajaan. Lisäomavastuu on 41,3 % siitä tulojen osasta, joka ylittää tulorajan.
Vuonna 2024 lisäomavastuun tulorajat ovat seuraavat:
- yksin asuva: 10 280 e/v
- parisuhteessa oleva, jonka puolisolla ei ole oikeutta asumistukeen: 14 746 e/v
- parisuhteessa oleva, jonka puolisolla on oikeus asumistukeen: 16 783 e/v
Parisuhteella tarkoitetaan avio- tai avoliittoa tai rekisteröityä parisuhdetta.
Jos asut yksin, asumistukeen vaikuttavat lähes kaikki omat tulosi.
Jos sinulla on puoliso, asumistukeen vaikuttavat myös lähes kaikki puolisosi tulot. Puolisolla tarkoitetaan avo- tai aviopuolisoa sekä rekisteröidyn parisuhteen osapuolta.
Tulot ja omaisuus pienentävät eläkkeensaajan asumistukea nykyistä enemmän 1.1.2025 alkaen
Eläkkeensaajan asumistuen ehtoja tiukennetaan seuraavilla tavoilla:
- Tulot pienentävät tukea nykyistä enemmän.
- Omaisuus vaikuttaa tukeen nykyistä enemmän.
Tulot otetaan huomioon bruttomääräisinä eli ilman vähennyksiä.
Eläkkeensaajan asumistuen määrään vaikuttavat muun muassa
- eläke- ja työtulot
- työttömyyspäivärahat
- tulot omaisuudesta (esim. talletusten korot, vuokratulot tai metsätulot).
Tuloista vähennetään muut korot paitsi kulutusluottojen ja oman asunnon tai kuolinpesän velkojen korot.
Korko- ja osinkotulot vaikuttavat eläkkeensaajan asumistukeen, jos ne yhteensä ylittävät 60 euroa vuodessa. Korkotulot lasketaan siten, että ensin talletuksista vähennetään käyttövaroiksi katsottava 2 000 euroa. Puolison talletuksille on oma 2 000 euron raja. Jäljelle jäävien talletusten korot lasketaan mukaan tuloihin.
Eläkkeensaajan asumistuen määrään eivät vaikuta esimerkiksi seuraavat tulot:
- hoito- ja vammaistuet
- osuus kuolinpesän tuotosta
- omaishoitajan hoitopalkkio (paitsi sijaisomaishoitajan hoitopalkkio).
Omaisuutesi vaikuttaa eläkkeensaajan asumistuen määrään. Jos sinulla on puoliso, asumistukeen vaikuttaa myös puolisosi omaisuus. Puolisolla tarkoitetaan avo- tai aviopuolisoa sekä rekisteröidyn parisuhteen osapuolta.
Asumistukeen vaikuttavaa omaisuutta ovat esimerkiksi
- kiinteistöt
- metsäomaisuus
- talletukset
- julkisesti noteeratut osakkeet
- sijoitusrahasto-osuudet
- vakuutussijoitukset.
Jos sinulla on talletuksia tai säästöjä, niistä otetaan omaisuutena huomioon määrä, joka ylittää käyttövaroiksi katsottavan 2 000 euroa. Puolison talletuksille ja säästöille on myös oma 2 000 euron raja.
Eläkkeensaajan asumistuen määrään ei kuitenkaan vaikuta esimerkiksi
- omakotitalo, jossa asut
- osuus jakamattomassa kuolinpesässä
- asunto-osake.
Omaisuus vaikuttaa eläkkeensaajan asumistukeen siten, että siitä lasketaan tuloa, joka otetaan huomioon, kun tuen määrää lasketaan. Ensin omaisuudesta vähennetään velat. Sen jälkeen asumistuessa huomioon otettaviin tuloihin lisätään 8 % siitä omaisuuden osasta, joka ylittää omaisuusrajan.
Omaisuusrajat ovat
- yksin asuvalle henkilölle 18 306 euroa
- avio- tai avopuolisoille yhteensä 29 290 euroa.
Voit arvioida tulojen ja omaisuuden vaikutusta asumistukeen laskurilla.
Esimerkki
Ainon eläkkeet ovat yhteensä 900 e/kk. Aino asuu vuonna 1980 peruskorjatussa, mukavuuksin varustetussa 100 m²:n kokoisessa omakotitalossa Mikkelissä. Hänen enimmäisasumismenonsa lasketaan asunnon sijainnin (muut kunnat) ja lämmitysryhmän 2 mukaan. Ainolla ei ole velkaa eikä muuta omaisuutta.
Koska Aino asuu yksin, hänen asumismenoinaan otetaan huomioon omakotitalon hoitomenot 70 m²:n koon mukaan:
Lämmitys
70 m² x 2,20 e = 154,00 e/kk
Vesi
35,22 e/kk
Kunnossapito (Ainon talo on peruskorjattu vuoden 1974 jälkeen)
47,84 e/kk
Yhteensä Ainon omakotitalon hoitomenoina huomioidaan 237,06 e/kk.
Yksin asuvan eläkkeensaajan tuloraja on 856,67 e/kk. Ainon tulot ylittävät tulorajan 43,33 eurolla, minkä vuoksi hän joutuu maksamaan lisäomavastuuta 41,3 % tulorajan ylittävästä osasta eli 17,90 e/kk. Perusomavastuu on 56,78 e/kk, eli Ainon omavastuuosuus on yhteensä 74,68 e/kk.
Aino saa eläkkeensaajan asumistukea 85 % hyväksytyistä kustannuksista, jotka ylittävät omavastuuosuuden.
Aino saa asumistukea: 0,85 x (237,06 – 74,68) = 138,02 e/kk.
Näin haet eläkkeensaajan asumistukea
- Hae eläkkeensaajan asumistukea OmaKelassa.
- Ota liitteistä kuvat ja lähetä ne OmaKelassa. Hakemuksessa kerrotaan, mitä liitteitä tarvitset.
- Tarkistuta eläkkeensaajan asumistukesi, kun elämäntilanteesi muuttuu.
- OmaKelassa näet, onko hakemuksesi ratkaistu, kuinka paljon etuutta saat ja milloin se maksetaan. Palvelussa näet myös muistutukset puuttuvista liitteistä. Saat päätöksen myös kotiisi postitse, jos et ole luopunut paperipostista.
Jos et voi käyttää OmaKelaa, postita hakemus Kelaan. Tallenna lomake Eläkkeensaajan asumistuki AE 1 (pdf) laitteellesi ja täytä se tallentamisen jälkeen. Lähetä tulostettu lomake ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.
Muista nämä, kun haet eläkkeensaajan asumistukea
Eläkkeensaajan asumistukea voi hakea takautuvasti 6 kuukauden ajalta.
Esimerkiksi jos haet asumistukea 30.7., tuki voidaan myöntää sinulle takautuvasti 1.1. alkaen.
Liitä hakemukseen kopio esimerkiksi seuraavista asiakirjoista:
- vuokrasopimus, jos Kela ei saa sitä suoraan vuokranantajaltasi (katso luettelo vuokranantajista kohdasta Vuokranantajat, joilta Kela saa vuokrasopimuksen sähköisesti.)
- Asumistuen tarkistushakemukseen vuokrasopimusta ei tarvitse liittää, jos sopimuksen ehdot eivät ole muuttuneet.
- vuokrankorotusilmoitus, vastikelasku tai muu todistus, josta käy ilmi eriteltyinä vuokra tai vastike ja muut maksut
- selvitykset veloista ja velkojen koroista.
Liitä hakemukseen myös selvitys omista ja puolisosi tuloista ja omaisuudesta seuraavissa tilanteissa:
- Haet asumistukea ensimmäistä kertaa tai sinulla on talletuksia.
- Toimita kaikista tileistäsi ja talletuksistasi todistus, josta selviää tilin saldo ja korko.
- Saat eläkettä ulkomailta.
- Toimita kopio eläkepäätöksestä sekä maksuilmoitus tai maksajan todistus.
Kela saa tiedot palkkatuloista tulorekisteristä. Hyödynnämme näitä tietoja hakemuksen käsittelyssä. Tarvittaessa pyydämme sinulta lisätietoja.
Vuokranantajat, joilta Kela saa vuokrasopimuksen sähköisesti
Kela saa tiedot vuokrasopimuksesta suoraan osalta vuokranantajista. Jos saamme tietosi vuokranantajalta, sinun ei tarvitse lähettää meille vuokrasopimusta ja todistusta vuokran määrästä.
Jos vuokranantajaasi ei löydy listasta ja haet asumistukea ensimmäistä kertaa, lähetä vuokrasopimus hakemuksen liitteenä. Vuokrasopimus täytyy lähettää myös silloin, jos olet vuokrannut asunnon yksityiseltä vuokranantajalta. Asumistuen tarkistushakemukseen vuokrasopimusta ei tarvitse liittää, jos sopimuksen ehdot eivät ole muuttuneet.