Artikel
Du som är ung, har du en funktionsnedsättning eller en långvarig sjukdom och oroar du dig för framtiden?
Publicerad 19.2.2025
Att leva med en långvarig sjukdom eller en funktionsnedsättning kan föra med sig en mängd frågor och utmaningar, särskilt på tröskeln till vuxenlivet. Det finns emellertid stöd och hjälp att få när man ska planera för framtiden och bli självständig. Vi har här sammanställt användbara tips om olika stödformer som kan vara till din hjälp vid övergången till en ny fas i livet.
Sju tips om stöd till unga personer med funktionsnedsättning eller långvarig sjukdom
- Handikappbidrag för vuxna dvs. handikappbidrag för personer över 16 år: Eftersom du snart ska fylla 16 år är det bra ta reda på om du kan få handikappbidrag för vuxna. Observera att villkoren för beviljande är andra än i fråga om handikappbidrag för barn, som du eventuellt har fått före 16 års ålder. Det kan alltså hända att bidraget inte beviljas eller att bidragsnivån sänks.
- Hakemukseen pitää liittää tuore lääkärinlausunto C (korkeintaan noin 6 kk vanha). Liitteeksi käy myös muu lääketieteellinen selvitys, kuten lääkärinlausunto B tai kopio sairauskertomuksesta, kunhan siitä ilmenevät hakemuksen ratkaisemiseksi tarvittavat tiedot. Tarvittavia tietoja ovat tiedot sairauksistasi, ajankohtaisesta toimintakyvystäsi ja terveydentilastasi.
- Yrkesinriktad rehabilitering: Om du drömmer om studier och sysselsättning kan FPA bevilja dig yrkesinriktad rehabilitering för att hjälpa dig att hitta en utbildning eller ett yrke som passar din situation. Min egen väg-rehabilitering kan vara lämplig för dig om du är i åldern 16–29 år och på grund av en utvecklingsneurologisk funktionsnedsättning (t.ex. asperger, add eller adhd) behöver stöd för studier, arbetslivet eller vardagen.
- Ekonomiskt stöd under rehabiliteringstiden: Under rehabiliteringstiden kan du få ekonomiskt stöd, dvs. rehabiliteringspenning, om du har fyllt 18 år. Om du är född 2008 eller tidigare är den nedre åldersgränsen för rehabiliteringspenning 16 år. Du kan få FPA:s rehabiliteringspenning för unga om du är 18–19 år och behöver särskilt stöd på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning. Om du är född 2008 eller tidigare är den nedre åldersgränsen för stödet 16 år. FPA kan också ersätta studiekostnader och terminsavgifter.
- För att få rehabiliteringspenning för unga ska du ha en individuell studie- och rehabiliteringsplan (KU 110r) från ditt välfärdsområde.
- För ansökan behövs dessutom ett läkarutlåtande B av vilket framgår hur ditt hälsotillstånd inverkar på din arbetsförmåga och ditt yrkesval.
- Sjukdagpenning: Om du insjuknar till exempel i depression när du är över 18 år och inte kan arbeta eller studera på grund av din sjukdom, kan du få sjukdagpenning. Om du är född 2008 eller tidigare är den nedre åldersgränsen för sjukdagpenning 16 år. FPA utreder huruvida rehabilitering kan hjälpa dig om sjukdomen fortsätter en längre tid.
- Rehabiliteringsstöd och sjukpension: Om du inte kan arbeta på grund av din sjukdom eller funktionsnedsättning och situationen blir långvarig, kan du ansöka om rehabiliteringsstöd (dvs. sjukpension för viss tid) eller permanent sjukpension.
- Om du ansöker om rehabiliteringsstöd eller sjukpension när du är under 20 år, utreder vi först om du kan få rehabiliteringspenning för unga och rehabilitering.
- Vårdbidrag för pensionstagare: Om du får sjukpension och behöver hjälp eller handledning i vardagen till exempel för att sköta din egen hygien, läkemedelsbehandling eller kommunikation, kan du också ha rätt till vårdbidrag för pensionstagare.
- Bostadsbidrag: När du flyttar till eget hem kan du ansöka om allmänt bostadsbidrag för en stadigvarande hyresbostad. Från 1.8.2025 överförs studerande från det allmänna bostadsbidraget till studiestödets bostadstillägg. Personer med sjukpension kan få bostadsbidrag för pensionstagare.
Läs mer
- Rasar min ekonomi om jag blir sjuk? Stöd från FPA hjälper (mittiallt.fi)
- Upplevelser av mobbning i barndomen återspeglas i hälsan – Att leva med depression tar på krafterna (mittiallt.fi)
- Insta-story och Jodel-jouren – Så här betjänar FPA i synnerhet unga (mittiallt.fi)
- ”Varför fick han bidrag men inte jag?” – En adhd-diagnos räcker inte i sig för att man ska få handikappbidrag