FPA:s nya ansökningsblankett gör det lättare för dem som flytt kriget i Ukraina att ansöka om FPA-förmåner – FPA-kort och barnbidrag kan nu sökas på samma gång
FPA har publicerat en ny typ av ansökningsblankett som gör det lättare för flyktingar från Ukraina att ansöka om de förmåner som de har rätt till. FPA provar nu för första gången en kombinerad blankett med vilken man kan ansöka om både FPA-kort och barnbidrag på samma gång. Blanketten publiceras också på ukrainska och ryska.
Många av dem som flytt Ukraina på grund av det ryska anfallskriget kan nu ansöka om FPA-förmåner när de har bott i Finland i ett år. Utifrån bosättning eller arbete i 12 månader kan ukrainare ansöka om bland annat barnbidrag och bostadsbidrag. Dessutom kan de få ett FPA-kort, som berättigar till ersättning för läkemedel. För att göra det lättare för dem att ansöka om de här förmånerna har FPA tagit fram en s.k. UA 1-blankett. Med den blanketten kan man ansöka om både FPA-kort och barnbidrag på samma gång.
– Det här är ett nytt steg också för oss och första gången som vi kombinerar ansökan om två olika förmåner på en och samma blankett. Det här är ett sätt för oss att göra det så enkelt som möjligt för kunderna att ansöka om förmåner, och för vår del stödja ukrainare som flytt kriget i Ukraina i deras vardag och underlätta integrationen av dem i Finland, berättar Pilvi Vanne, kundrelationschef vid FPA.
Den kombinerade blanketten finns både på ukrainska och ryska, och även andra centrala blanketter kommer att översättas till dessa språk. På det här sättet är det så smidigt som möjligt att göra en ansökan och det krävs inte heller något besök på FPA:s serviceställe. Blanketterna hittas på nätet på adressen www.fpa.fi/blanketter.
Från och med mars 2022 har över 45 000 ukrainare som flytt det ryska anfallskriget anlänt till Finland. FPA har förberett sig på att ordna service för de ukrainare som flytt kriget och trygga deras försörjning. Även när det gäller personer som flytt kriget i Ukraina grundar sig rätten till FPA-förmåner på gällande lagstiftning. Man kan ansöka om förmånerna även om man inte har bestämt sig för att bosätta sig permanent i Finland.