Har du problem med dina studier? Tips för dig som känner att krafterna håller på att ta slut
Att studera handlar inte alltid om att ha kul och lära sig nya saker. Ibland blir studierna så stressiga att orken inte räcker till. Om du har problem med dina studier är FPA kanske inte det första du tänker på. Därför har vi sammanställt de viktigaste sakerna att tänka på för studerande som har problem med studierna eller vars studier påverkas av sjukdom.
Upplever du att dina egna resurser inte räcker till för dina studier? Det här är saker som det lönar sig att tänka på redan i det skede när du börjar få utmaningar med att hantera din situation.
För att du ska få studiestöd måste du göra tillräckliga framsteg i studierna. En högskolestuderande anses ha gjort tillräckliga framsteg om hen har avlagt i genomsnitt minst 5 studiepoäng per stödmånad och dessutom uppfyller villkoret på minst 20 studiepoäng under läsåret. På andra stadiet är gränsen för tillräckliga framsteg 20 studiepoäng eller kompetenspoäng per läsår. Om du inte har tillräckligt med poäng får du på hösten en begäran från FPA om att redogöra för hur dina studier framskrider. I din utredning kan du förklara varför du inte har tillräckligt med poäng.
Läs mer om tillräckliga framsteg i studierna.
Om du märker att du inte längre klarar av att sköta dina studier som planerat kan du kontakta FPA. Tillsammans kan vi titta på vad som är den bästa lösningen för din situation. Du kan också frivilligt annullera eller återbetala ditt studiestöd om du vill spara stödmånader eller minska antalet stödmånader som beaktas vid uppföljningen av dina framsteg.
Här hittar du kontaktuppgifterna till FPA:s kundtjänst.
Kom ihåg att du kan kontakta studerandehälsovården om du får utmaningar med att orka. Högskolestuderande betalar en hälsovårdsavgift varje termin, vilket möjliggör en heltäckande studerandehälsovård. Studenternas hälsovårdsstiftelse (SHVS.fi) tillhandahåller hälsovårdstjänster för högskolestuderande.
Läs mer om hälsovårdsavgiften för högskolestuderande.
Bekanta dig med SHVS grupper som stödjer mental hälsa (SHVS.fi).
Ibland når man sin gräns och vardagen flyter helt enkelt inte längre. Även om FPA kanske inte är det första du tänker på, kan de här tipsen vara användbara om du har svårt att orka.
Ibland kan studierna gå trögt för att du har andra utmaningar i livet eller för att du inte har hittat din egen grej ännu. FPA kan hjälpa dig att hitta din egen riktning genom yrkesinriktad rehabilitering för unga. Yrkesinriktad rehabilitering för unga kan vara rätt för dig om du ännu inte har hittat en lämplig studieinriktning eller ett lämpligt arbete, eller om dina studier har avbrutits eller riskerar att avbrytas trots stöd från läroanstalten. Du behöver inget läkarutlåtande när du söker till rehabiliteringen.
Läs mer om yrkesinriktad rehabilitering för unga.
Visste du att du kan vara sjukskriven från dina studier? Om du inte kan studera på grund av sjukdom och blir sjukskriven kan du ansöka om sjukdagpenning. För att få sjukdagpenning från FPA behöver du ett läkarintyg. Med det första läkarintyget, som oftast är ett läkarintyg A, kan du få sjukdagpenning för högst 60 vardagar.
Du kan inte få studiestöd och sjukdagpenning samtidigt, men du kan ändå studera en del under din sjukledighet om du vill. Om du beviljas sjukdagpenning drar vi automatiskt in ditt studiestöd. Kom ihåg att meddela FPA när du återupptar dina heltidsstudier.
Läs mer om sjukledighet för studerande (mittiallt.fi).
Om du redan har halkat efter och känner att du inte klarar av att studera, kontakta FPA. Tillsammans kan vi fundera på vad som är den bästa lösningen för just din situation.
Vi kan stödja dig om du inte klarar av att studera på grund av psykiska problem eller sjukdom. Här har vi sammanställt användbar information för dig som redan är drabbad av psykisk ohälsa eller sjukdom.
Om du lyfter studiestöd och dina studiepoäng är för få på grund av sjukdom, kan du bli tvungen att ge FPA en utredning om hur dina studier framskrider. För utredningen behöver du ett läkarintyg. Ett läkarintyg eller annat motsvarande intyg kan behövas också ifall din studiestödstid upphör och du blir tvungen att ansöka om fortsatt studiestöd.
Läs mer om sjukdom under studierna.
FPA kan betala ersättning för rehabiliterande psykoterapi om din arbets- eller studieförmåga har försämrats på grund av problem med den psykiska hälsan. Målet med rehabiliterande psykoterapi är att främja din arbets- och studieförmåga och ett stödja dig i dina studier. Den ska också hjälpa dig att stanna kvar i, komma in i eller återgå till arbetslivet.
Läs mer om rehabiliterande psykoterapi.
Du kan få stöd från FPA för utbildning som gör det möjligt för dig att delta i arbetslivet trots din sjukdom. Som yrkesinriktad rehabilitering stöder vi i allmänhet studier på andra stadiet eller högskolenivå.
Läs mer om utbildning som rehabilitering.
Om depression eller ångest begränsar din förmåga att studera, arbeta eller fungera, kan rehabiliteringskursen Ungas liv hjälpa dig. På kursen får du stöd och vägledning för att hantera din livssituation och klara av din vardag.
Läs om Runos upplevelse av rehabiliteringskursen Ungas liv (mittiallt.fi).
Silmu-kursen är en rehabiliteringskurs för ungdomar över 18 år. Om du har diagnostiserats med lätt till medelsvår depression, ångestsyndrom eller bipolär sjukdom och du arbetar eller studerar, kan Silmu-kursen vara lämplig för dig.
Om du behöver stöd i dina studier eller i arbetslivet på grund av en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning kan rehabiliteringen Min egen väg vara rätt alternativ för dig. Min egen väg ger dig stöd i studie- och arbetslivsfärdigheter, vägledning och träning i att hantera vardagen och stöd i att stärka dina sociala färdigheter.
Läs mer om rehabiliteringen Min egen väg.
Neuropsykologisk rehabilitering stödjer dig i dina studier och hjälper dig att stanna kvar i, komma in i eller återgå till arbetslivet. För att neuropsykologisk rehabilitering ska kunna inledas förutsätts alltid en neuropsykologisk undersökning.
Läs mer om neuropsykologisk rehabilitering.
Om du är under 20 år kan du få rehabiliteringspenning för unga för den tid du studerar eller deltar i annan arbetslivsinriktad rehabilitering.
Läs mer om rehabiliteringspenning för unga.
När du ansöker behöver du inte själv veta vilken typ av rehabilitering du ska ansöka om. Vi hjälper dig att välja rätt form av rehabilitering. Ring oss om du vill veta mer.