Stöd + inkomster = så här kombinerar du studieliv och arbete
Hur mycket kan jag förtjäna om jag får studiestöd? Måste jag betala tillbaka stöd till FPA? Vi känner igen känslan - det är inte alldeles lätt att kombinera förmåner och inkomster. I den här artikeln har vi samlat tips för den som får studiestöd och samtidigt har andra inkomster.
Hur mycket får en studerande förtjäna?
Om du får studiestöd, finns det en årsinkomstgräns som din årsinkomst inte får överstiga. Årsinkomstgränsen påverkas av antalet månader då du har tagit ut studiestöd. Ju fler månader du får studiestöd, desto mindre kan du tjäna under året. Det har ingen betydelse när under året du har inkomster.
Om du under året får studiestöd för 9 månader, kan du tjäna högst 20 127 euro. Om du får studiestöd för 10 månader, kan du tjäna högst 17 890 euro.
Kom det en lite större summa från jobbet på kontot, och nästa månad finns det också möjlighet till extra arbetsturer? Följ med dina inkomster och om det verkar som att pengarna bara flödar in, kan du annullera studiestödet för de kommande månaderna.
Du måste själv se till att dina inkomster inte överstiger inkomstgränsen. Du kan kontrollera inkomstgränsen i MittFPA. Om du märker att du håller på att överstiga årsinkomstgränsen, lönar det sig att annullera studiestödet för de kommande månaderna. Det höjer samtidigt din årsinkomstgräns, vilket innebär att du utan att oroa dig kan ha inkomster upp till den nya årsinkomstgränsen.
Kontrollera din årsinkomstgräns i MittFPA.
Dina inkomster måste hålla sig inom inkomstgränserna också under det år du påbörjar studierna och det år du blir utexaminerad. Om dina inkomster för hela året överstiger årsinkomstgränsen, måste du se till att de inkomster som du har under studiemånaderna håller sig inom inkomstgränsen för studietiden. Då kan de inkomster som du har under andra tider än under studiemånaderna vara hur stora som helst.
Beräkna gränsen för inkomster under studietiden med hjälp av räknaren för egna inkomster.
Om du annullerar studiestöd på förhand, kan du inte lyfta studielån för de månader för vilka du har annullerat studiestödet om datumet för när du lyfter lånet infaller efter att stödet annullerats. Om du redan har lyft allt studielån innan du annullerar studiestöd, behöver du emellertid inte betala tillbaka det studielån som du fått.
Läs mer om studielån efter att studiestöd annullerats.
Notera att studerande från och med 1 augusti 2025 börjar få studiestödets bostadstillägg i stället för allmänt bostadsbidrag. Om du i fortsättningen annullerar studiestöd, annullerar du samtidigt också bostadstillägg. Därför är det ännu viktigare än tidigare att följa med sina inkomster.
Tips
Du väljer själv för vilken stödmånad du annullerar eller betalar tillbaka stöd. Om du får bostadstillägg på hösten 2025, lönar det sig inte att annullera stöd för andra halvåret 2025. Däremot lönar det sig att betala tillbaka studiestöd för första halvåret 2025 på eget initiativ, eftersom beloppet av det stöd som ska betalas tillbaka är mindre utan bostadstillägget.
Bostadstillägget har samma inkomstgränser som övrigt studiestöd, så du behöver endast följa med en inkomstgräns under året. De månader för vilka du får bostadstillägg förbrukar dina studiestödsmånader. Du måste också ha tillräcklig framgång i studierna när du får bostadstillägg.
Om du får allmänt bostadsbidrag ända fram till 31 juli 2025, måste du följa med dina inkomster på månadsnivå. Kom ihåg att ansöka om justering av det allmänna bostadsbidraget, om dina inkomster ökar med minst 400 euro/månad eller minskar med minst 200 euro/månad.
Läs mer om justering av allmänt bostadsbidrag.
Inkomsterna inverkar också på rehabiliteringspenningen och rehabiliteringspenningen för unga. Du kan arbeta vid sidan av studierna och få lön eller inkomst av företagsverksamhet. Rehabiliteringspenningen kan inte annulleras eller betalas tillbaka, till skillnad från studiestödet, så därför ska du komma ihåg att informera oss om du börjar arbeta.
Ett bra arbetsavtal i fickan, men inkomstgränserna överskrids så att det knakar? Betala tillbaka studiestöd på eget initiativ före slutet av april året efter att du haft stödet. Då behöver du inte betala någon extra förhöjning när FPA återkräver studiestödet. Notera att olika FPA-förmåner har olika inkomstgränser.
Om du redan har överskridit årsinkomstgränsen, kan du betala tillbaka studiestöd antingen under samma år eller senast före slutet av april följande år. Du ser varje år i april i MittFPA preliminära uppgifter om årsinkomsterna för föregående år, och du kan utgående från dem betala tillbaka studiestöd för föregående år utan extra kostnader. Du kan också ta reda på beloppet av inkomsterna ur den förhandsifyllda skattedeklarationen eller i inkomstregistret.
Betala tillbaka studiestöd i MittFPA.
Om du betalar tillbaka studiestöd frivilligt, återfår du den stödmånad som redan betalats till dig. På det här sättet kan du alltså spara stödmånader för högskolestudier.
Kontrollera de stödmånader du har tillgång till i MittFPA.
Notera att studerande från och med 1 augusti 2025 börjar få studiestödets bostadstillägg i stället för allmänt bostadsbidrag. Om du i fortsättningen betalar tillbaka studiestöd, måste du också samtidigt betala tillbaka bostadstillägg.
Läs mer om förändringarna i stödet för boende för studerande.
Om du får rehabiliteringspenning för unga eller rehabiliteringspenning för tiden av studier, kan dina inkomster påverka beloppet av stödet. Om dina inkomster överstiger inkomstgränsen under terminen, dras den överstigande delen av från rehabiliteringspenningen eller rehabiliteringspenningen för unga. Observera att rehabiliteringspenningen eller rehabiliteringspenningen för unga inte kan annulleras på förhand eller betalas tillbaka till följd av att man har inkomster, till skillnad från studiestödet.
Läs mer om hur inkomsterna inverkar på rehabiliteringspenningarna.
Inkomstgränserna överskreds med besked, nu kommer det väl post från FPA? Mycket riktigt. Men vi återkräver studiestöd med en liten fördröjning, så nu passar det bra att spara lite pengar för återkravet av studiestöd.
Om du inte kan betala tillbaka de felaktigt utbetalda studiestöden för föregående år frivilligt, kommer vi att återkräva dem av dig följande år. De studiestöd som återkrävs höjs med 7,5 procent. Om du till exempel har fått felaktigt utbetalt studiestöd år 2024 och du inte kan betala det tillbaka till oss på eget initiativ senast i slutet av april 2025, kommer vi att återkräva de felaktigt utbetalda studiestöden med förhöjt belopp i februari 2026. Stödmånader för vilka stödet återkrävts återfås inte.
Se i fortsättningen till att du inte överskrider inkomstgränserna. Om inkomstgränserna överskrids, ska du frivilligt betala tillbaka studiestöd redan innan vi återkräver det.
Det kan hända att du inte hittar ett jobb eller att jobb vid sidan av studierna inte passar din situation. Då kan du få studiestöd hela året, förutsatt att studierna framskrider.
Du kan också få studiestöd om du studerar under sommaren. Du kan få studiestöd till exempel om du går på föreläsningar, avlägger tentamen eller genomför arbetspraktik eller arbetar med ett lärdomsprov.
Om du studerar vid en högskola, kan du få sommarstudiestöd direkt utifrån din ansökan, utan separata utredningar. Kom ändå ihåg att sommarstudiestödet förbrukar stödmånader.
Om du studerar vid ett gymnasium eller en yrkesläroanstalt, måste du när du ansöker om sommarstudiestöd berätta närmare om dina studier.
Blev du utan sommarjobb? Läs FPA:s tips.
Du kan få allmänt bostadsbidrag fram till 31 juli 2025 oberoende av om du studerar under sommaren eller inte. I vissa situationer måste du dock ansöka om justering av bostadsbidraget. Till följd av en lagändring kan du som studerande inte längre få allmänt bostadsbidrag efter 31 juli 2025, utom om du till exempel bor med ditt eller din partners barn, eller om du inte har rätt till studiestöd.
Läs mer om justering av bostadsbidrag (mittiallt.fi).
Du kan också få rehabiliteringspenning eller rehabiliteringspenning för unga, om du studerar under sommarlovet eller genomför oavlönad praktik som anknyter till studierna. Om du inte studerar eller genomför praktik eller har ett sommarjobb, kan du under sommarlovet få rehabiliteringspenning för mellanliggande tid.